amerikansk polititopp advarer norge:

– Legaliserer Norge cannabis, vil dere se økt vold, psykoser og ruskjøring

Mangeårig leder i den amerikanske narkotikapolitiforeningen mener myter og løgn førte til det han kaller den katastrofale legaliseringen av cannabis i stadig flere delstater i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ronald Brooks har jobbet 42 år som narkotikapoliti i USA. Han har ledet National Narcotic Officers´ Association Coalition i en årrekke, og har et klart budskap til norske politikere og det norske folk:

– Det utspiller seg en tragedie i landet vårt og hvis marihuana blir avkriminalisert i Norge, vil det bli en tragedie også for deres land, sier Brooks til TV 2.

Forrige helg var han i Bergen i forbindelse med at Norsk narkotikpolitiforening (NNPF) hadde sin årlige konferanse.

Ekstrem vold utført i psykose

Der fortalte han om konsekvensene politiet og andre nødetater har sett i de statene som har avkriminalisert cannabis.

– Fordi marihuanaen på markedet nå er så sterk, ser vi mange psykotiske tilfeller med ekstrem vold. Vi trodde aldri vi skulle se vold knyttet til marihuana, men vi kan knytte både drap og familievold til paranoide psykotiske hendelser, sier Brooks.

THC er det psykoaktive virkestoffet i marihuana. Mens det tidligere kunne utgjøre 1-3 prosent, er det nå eksempler på at styrken er oppe i 30-35 prosent.

– Flere tenåringer er nå inne til behandling for marihuana-misbruk enn for alkohol, heroin og kokain til sammen, sier Brooks.

Fakta om cannabis

Cannabis er rusmidler fremstilt av hampplanten, hvor marihuana og hasj er de vanligste. Produkter kan spises eller røykes, og gir en virkning som oppleves som behagelig for de som bruker det.

Inneholder det psykoaktive virkestoffet THC i større eller mindre grad.

Den senere tiden har konsentrasjonen virkestoff økt kraftig i en rekke cannabisprodukter.

Rundt 22,5 millioner mennesker bruker cannabis daglig på verdensbasis.

I USA er cannabis legalisert for medisinsk bruk i 27 stater, og kan selges fritt i de fire delstatene Washington DC, Colorado, Washington og Oregon.

Kilde: Wikipedia/TV 2

Han forteller at amerikanske akuttmottak hvert år registrerer 400.000 saker som er relatert til bruk av cannabis. Psykoser, uhell hjemme og på arbeidsplassen og trafikkulykker er noen av dem ifølge den amerikanske politimannen.

– Vi ser også at legaliseringen har ført til en stor økning av brukere. Lavere pris og større tilgang fører til at flere personer velger å bruke stoffene, sier Brooks.

TV 2 har fått tilgang til et brev fra Mitchell R. Morrissey, statsadvokat i Denver, der han i oktober i år oppsummerer hvordan legaliseringen i 2013 har påvirket kriminalitetsutviklingen og sosiale forhold. Her er noen av funnene:

  • Marihuana-relaterte dødsulykker i trafikken har økt med 48 prosent
  • Marihuana-relaterte sykdomstilfeller som har ført til at personer må på akuttmottak har økt med 49 prosent.
  • Omsettingen av ulovlig marihuana eller marihuana-konsentrater har økt med 99 prosent.

Støttes av norsk forskning

Påstandene til Brooks støttes av en norsk-amerikansk studie der Folkehelseinstituttet (FHI) sammen med kolleger i USA har studert misbruk av cannabis og symptomer på psykose hos nærmere 1400 tvillingpar. De fant en betydelig sammenheng mellom cannabismisbruk og psykose.

– Det nye funnet er at i tvillingpar der bare en av dem røyker cannabis, har denne tvillingen 3,5 ganger høyere risiko for å utvikle psykose, sier seniorforsker Eivind Ystrøm ved FHI til NTB.

(artikkelen fortsetter under bildet)

SELGES FRITT: Jaclyn Stafford jobber i The Station, en butikk som selger cannabis-produkter i Boulder i Colorado. Politiet i Colorado rapporterer nå om store problemer knyttet til omsetning og bruk av cannabis selv om det i denne delstaten er legalisert. Foto: AP.
SELGES FRITT: Jaclyn Stafford jobber i The Station, en butikk som selger cannabis-produkter i Boulder i Colorado. Politiet i Colorado rapporterer nå om store problemer knyttet til omsetning og bruk av cannabis selv om det i denne delstaten er legalisert. Foto: AP. Foto: Brennan Linsley

Han mener funnene må tas med i vurderingen av avkriminalisering eller legalisering av personlig bruk av cannabisprodukter.

Flere undersøkelser konkluderer med at rundt 80 prosent av alle nordmenn ikke er for en legalisering.

Flere dropper ut av skolen

I Colorado, hvor det ifølge Brooks finnes flere cannabis-utsalg enn Starbucks og McDonalds, har cannabis-relaterte trafikkulykker gått opp siden legaliseringen.

I tillegg øker antalle unge og barn som dropper ut av skolen, og man har også sett en økning av væpnede ran, blant annet mot de nylig legaliserte utsalgene av marihuana.

– I Colorado ser vi nå et sosialt eksperiment som går motsatt vei av det velgerne ville. Vi ser innbyggere som sier «nei, det var ikke dette vi stemte for. Vi vil ikke at våre barn skal ha tilgang til dette», forteller Ernie Martinez, som er polititopp i Colorado og også medlem i den nasjonale narkotikapolitiforeningen.

Myter om marihuana

Hans og Ronald Brooks` hovedbudskap er at det bak enhver kamp for legalisering og avkriminalisering ligger en rekke myter.

Myter skapt av både de som har ideologiske argumenter for legalisering og de som ønsker å tjene penger på at cannabis kan selges over disk.

– Det sies at cannabis ikke skader noen. Det er feil. Virkestoffene vet vi også hindrer hjernens utvikling for unge brukere. Marihuana kan føre til et IQ-tap beregnet til 8 poeng, hevder Brooks.

– En av seks unge brukere utvikler avhengighet der det første de tenker på når de starter dagen, er å ruse seg, hevder dem erfarne narkotikapolitibetjenten.

Cannabis-forkjempere ville bestikke ham

Til de 600 politifolkene som hørte ham tale under NNPFs samling, fortalte Brooks at han skal ha blitt tilbudt svimlende summer fra en lobbyorganisasjon for å gå god for legalisering av marihuana.

– Det er store pengeinteresser bak. Jeg ble oppringt av et selskap for å møte med noen advokater. De sa at de ville betale meg veldig mye penger for å gå god for at legalisering er veien å gå, siden den er uunngåelig, forteller Brooks.

Ifølge den erfarne narkotikapolititjenestemannen forsøkte selskapet seg først med 200.000 dollar, og fortsatte å presse på da han sa nei. De ville ha ham til å si noe positivt om marihuana; et budskap de kunne bruke i sin propaganda.

– Det var snakk om flere hundre tusen dollar utbetalt hvert år. Men jeg har sett for mange barn bli ødelagt av det stoffet. Jeg har venner og kolleger som har blitt drept mens de har jobbet med narkotikasaker. Jeg skulle gjerne hatt pengene, men jeg vil aldri selge idealene mine, sier Brooks til TV 2.

Tilbakevises av norsk forskning

Brooks påstander står i stor grad i kontrast til forskning utført av to forskere ved NHH i Bergen. I februar i år la de frem en rapport basert å FBI-statistikk rundt kriminalitet før og etter legaliseringen av medisinsk cannabis.

– Ved å sammenlikne informasjon fra før og etter legaliseringen, og ved å sammenlikne med stater som ikke har legalisert marihuana, har vi fått et godt bilde av hvilken effekt lovene har hatt, sier postdoktor Evelina Gavrilova som sammen med ektemannen Floris Zoutman ved Norges handelshøgskole og den japanske forskeren Takuma Kamada står bak studien.

Forskerne fant en klar nedgang både i tyveri og i voldelig kriminalitet i de statene som både legaliserte marihuana, og som grenser til Mexico.

– Er resultatene fra studien overførbar til norske forhold?

– Det tør jeg ikke å påstå, fordi volden ikke er på langt nær så voldelig i Norge som i grenseområdene mellom USA og Mexico, sier Gavrilova til TV 2.

Likevel vil forskerne påstå at legalisering av medisinsk cannabis ikke vil føre til en økning i voldsnivået.

– Vi vet at smugling og salg fører med seg mye kriminalitet. Når et land legaliserer, forsvinner mye av kriminaliteten. Vi ser ingen grunn til at dette ikke vil skje i andre land, hvis de legaliserer, sier Zoutman, ifølge Forskning.no.

Oppfordrer nordmenn til å sjekke fakta

Brooks, som nå er daglig leder i det amerikanske narkotikapolitiforbundets styre, sier han skjønner det hvis han ikke blir trodd, siden han er politimann.

Han står fast på at tallene amerikansk politi sitter på fra for eksempel Colorado, tydelig viser at det knyttes mye kriminalitet også til den lovlige omsetningen og bruken av cannabis-produkter.

Han ber norske politikere og innbyggere om å sette seg inn i konsekvensene USA ifølge ham har sett etter legaliseringen som flere stater har stemt ja til.

– Stol på vitenskapen. Sjekk fakta. Jeg vet at nordmenn er stolte av og like glad i landet sitt som vi er. Hvilket land og hvilken fremtid vil dere ha? USA mister en generasjon og jeg er bekymret for hvem som skal bli våre leger, vitenskapsmenn, soldater og lærere når vi mister alle disse barna til marihuana-avhengighet.

– Ikke gjør feilene vi har gjort i USA, sier Brooks.