I SØPLA: Snop som ikke var pakket inn, gikk rett i søpla hjemme hos Anne Brith Davidsen. FOTO: PRIVAT/ ANNEBRITH.BLOGG.NO
I SØPLA: Snop som ikke var pakket inn, gikk rett i søpla hjemme hos Anne Brith Davidsen. FOTO: PRIVAT/ ANNEBRITH.BLOGG.NO Foto: Privat

Anne Brith (41) tvang sønnen til å kaste halvparten av Halloween-godteriene

– Jeg vil absolutt ikke at han spiser godteri som hundrevis av andre har tatt på med sine skitne hender, skriver bloggeren.

Mandag gikk små spøkelser og minimonstre fra dør til dør på jakt etter knask. Også sønnen til blogger Anne Brith Davidsen (41) på Sørumsand tok på seg maske og gikk en runde i nabolaget.

– Men dessverre ba jeg ham om å kaste godteriet i søpla, skriver firebarnsmoren, kjent fra TV 3-programmet «Hele Norge baker», på bloggen sin.

Han måtte kaste alt snopet som ikke var innpakket. Det gjaldt omtrent halvparten av «fangsten».

– Mulig jeg er sær på det, men jeg vil absolutt ikke at han spiser godteri som hundrevis av andre har tatt på med sine skitne hender, skriver hun.

– I fjor ble han sengeliggende med magevondt og oppkast etter å ha spist godteri som ikke var innpakket. Den sjansen ville jeg ikke ta i år igjen, spesielt ikke når det herjer både influensa og omgangssyke i nærområdet, forklarer Davidsen i en e-post til TV 2.

Hun er overrasket over at så mye av sukkertøyet sønnen hadde med seg hjem var uten papir.

– Det overrasker meg at man ikke tenker på hygiene, spesielt siden det er snakk om barn som ofte er utsatt for sykdom og kan være små smittebærere. Det jeg fikk vite i etterkant av min datter, var at flere hadde gitt ut godteriet med skje, noe som er kjempelurt, mener 41-åringen.

Blogginnlegget er lest av 90.000 personer og i kommentarfeltet er reaksjonene delte. Noen støtter Davidsen, men flere kaller henne hysterisk. Andre synes det er frekt og utakknemlig å kaste snop som andre har betalt for.

Davidsen sier at hun neste år kommer til å oppfordre barna sine til å plukke godbitene som er innpakket eller blir gitt ut med skje.

Hun håper blogginnlegget ikke skremmer folk fra å gi ut søtsaker.

– Men jeg håper flere blir oppmerksomme på at små barn lett smitter hverandre og blir syke. Når mange barnehender deler samme skål kan smittefaren potensielt bli stor. Kjøp godteri som er innpakket. Om man lager godteriet selv, pakk det inn i plastposer eller tørkepapir slik at det beskyttes fra bakterier eller gi det ut med skje, er Davidsens oppfordring.

– Skjønner du at noen mener du er hysterisk?

– Jeg skjønner at noen opplever det som hysterisk. Jeg er mor til fire aktive barn som har fått lov til å klatre i trær, falle og slå seg, uten at jeg har pakket på de hjelm og knebeskyttere av den grunn. Men siden vi hadde en så dårlig opplevelse fra i fjor så bestemte jeg meg for at vi ikke tar noen sjanser i år. Han fikk mer godteri enn han klarer å spise og vi ble begge spart for en potensiell våkenatt med magesjau.

– Sjelden et problem

Seniorrådgiver Mette Fagernes ved Folkehelseinstituttets avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging synes ikke det er nødvendig å kaste godteriet som ikke er pakket inn i frykt for bakterier.

– For oss som er friske og raske vil dette sjelden være et problem. Vi utsettes for mikrober hele tiden og det går fint. Men vi skal være oppmerksomme på håndhygiene, spesielt i perioder med omgangssyke, sier Fagernes til TV 2.

Rådet hennes før små søtsugne nisser ringer på døren om knappe to måneder, er følgende:

– Hvis det er godteri eller kaker uten papir, er det bedre at den voksne deler ut, i stedet for at alle barna skal ned i boksen. Ellers synes jeg det er en god idé å dele ut innpakket snop, sier seniorrådgiveren.