Sikkerhetsekspert om dårlig ID-kontroll på fly: – Rett og slett livsfarlig

Kjell-Ola Kleiven mener dette viser at man ikke har noe kontroll på hvem som er om bord på fly i norsk luftrom.

TV 2 kunne i går vise hvordan reporter Finn Erik Robstad og fotograf Tom Rune Orset reiste til Sverige, Danmark og Frankrike med fly på helt andre navn enn sine egne. Både James Bond, Vidar Vaapenglad og Liv Sfarlig fikk fly fritt, og identiteten deres ble ikke sjekket før de skulle reise fra Frankrike igjen.

– Det er rett og slett livsfarlig.

Det sier sikkerhetsrådgiver i RIG Securities, Kjell-Ola Kleiven, etter å ha sett innslaget. Han mener Norge har forsømt sikkerheten, fordi vi ikke vet hvem som er om bord i flyene.

– Terrorister vet å finne det svakeste ledd

– Det i seg selv er jo farlig, for det er klart at terrorister og andre vet å finne veien til det svakeste leddet i kjeden, og her er det vist at andre land innenfor Schengen er langt bedre på kontroll.

Samtidig peker han på at det er mulig å kjøpe ny neglesaks eller vannflaske innenfor sikkerhetskontrollen, men at det er individene som flyr man skal være redd for.

– Når jeg kommer på Gardermoen så tar de fra meg vannflasken min og de tar fra meg neglesaksen min, men de vet ikke hvem jeg er. Det er skremmende, for folkene i seg selv som utfører farlige handlinger.

– Utgjør ikke en trussel

Men både flyselskapene, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og justisminister Ander Anundsen skylder på Schengen-reglene.

– Så lenge de flyr fra et Schengen-land så har vi ikke lov til å ha grensekontroll innenfor Schengen-grensene, sier Anders Anundsen (Frp) til TV 2.

Samferdselsministeren sier at folk ikke bør oppgi falskt navn fordi det går utover rettighetene deres som flypassasjerer.

– Men ut fra et flysikkerhetsperspektiv er vurderingen fra de som jobber med det til daglig at det ikke utgjør en trussel. Du blir kontrollert når du går om bord i flyet etter sikkerhetskontrollen, og bagasjen blir gjennomlyst. Det er der trusselen har blitt vurdert til å eksistere, sier samferdselsministeren.

Norsk pilotforbund mener Solvik-Olsen er naiv

Interpol: – Terrorister kan fly over hele verden med falske billetter

I oktober ble 193 personer pågrepet i en storstilt aksjon i 43 ulike land for å ha brukt falske eller stjålne kredittkort til å kjøpe flybilletter.

Politiet slo mellom 10. og 15. oktober til på 189 flyplasser, og ifølge Interpol ble 75 flyselskaper og åtte reiseselskaper på nett berørt av den globale aksjonen.

– Falske nett-transaksjoner er svært lukrativt for organiserte kriminelle og billetter er ofte kjøpt for å legge til rette for mer alvorlig kriminalitet som ulovlig immigrasjon, menneskehandel, narkotikasmugling og terrorisme, skrev Interpol i en pressemelding da.

I tillegg til å utgjøre en sikkerhetsrisiko, koster også billettkjøp med falske identiteter flyselskaper og reisebyråer over en milliard dollar hvert år, ifølge Interpol.

To pågrepet på Gardermoen

På Oslo lufthavn Gardermoen ble to personer pågrepet i transitsonen for å ha brukt ulovlig billetter.

– Begge var i transit på Gardermoen. Den ene var ghanesisk statsborger på mellomlanding fra Helsinki til Tyskland, fortalte politioverbetjent Øystein Rydland ved Gardermoen politistasjon til TV 2.

Den andre mannen, en nigeriansk statsborger med lovlig opphold i Sverige, skulle til Italia, men begge ble satt på flyet tilbake og fikk ikke gjennomføre reisene sine.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook