NYTT SKJERF: Tony Steinhauer tigger på Egertorget i Oslo hver dag. I dag fikk han nytt skjerf. FOTO:CHRISTINA CAMPO / TV 2
NYTT SKJERF: Tony Steinhauer tigger på Egertorget i Oslo hver dag. I dag fikk han nytt skjerf. FOTO:CHRISTINA CAMPO / TV 2 Foto: FOTO:CHRISTINA CAMPO

Tony (48) fikk oransje skjerf: – Et fint tilbud til de som ikke har noen i jula

Kirkens Bymisjon vil gjøre dagen i dag til den «varmeste» dagen. Likevel sitter Tony Steinhauer på trappa og fryser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tony Steinhauer (48) sitter på sin faste plass ved Egertorget. Rett ved siden av ham står en søppelbil og bråker.Det er en kald morgen så han sitter med hetta godt trukket over hodet og har et oransje skjerf rundt halsen.

Oslo-tigeren har fått på seg et oransje skjerf i anledning Kirkens bymisjons kampanje; gled en som gruer seg til jul.FOTO:CHRISTINA CAMPO
Oslo-tigeren har fått på seg et oransje skjerf i anledning Kirkens bymisjons kampanje; gled en som gruer seg til jul.FOTO:CHRISTINA CAMPO Foto: FOTO:CHRISTINA CAMPO

– Jeg fikk dette skjerfet av de som gikk rundt og hang opp. Det er kaldt å sitte ute.

Hver morgen sitter han der på den faste plassen sin fra åtte om morgenen til tolv om ettermiddagen.

– Da har jeg tjent nok penger, jeg er ikke bostedsløs, jeg er trygda, men det er ikke nok for alt er så dyrt forteller han.

Feirer med moren

De oransje skjerfene som henger rundt omkring i Oslo sentrum i dag er et prosjekt fra Kirkens Bymisjon. De ønsker å sette fokus på de som gruer seg til jula. Blant annet kan man donere to middager via SMS til noen som trenger det. Det visste ikke Tony Steinhauer.

– Jeg har aldri benyttet med av det. På julaften er jeg alltid hjemme hos moren min, men det er et fint tilbud for de som ikke har noen. Det må være veldig kjipt.

Han sparer nå penger til vinteren slik at han ikke trenger å sitte ute lenger enn til lille julaften. Etter det vil han ikke sitte på Egertorget, i alle fall på en stund.

– Januar er den verste måneden. Folk er snillere i jula, sier han og hoster kraftig. Han unnskylder med å si at han har blitt forkjøla.

Gled-en-som-gruer-seg-til-jul-aksjon

Kirkens Bymisjon lanserte i dag sin årlige julekampanje og håper å skape årets varmeste dag. 10.000 hjemmestrikkede skjerf skal deles ut over hele landet. Over hundre frivillige har vært ute i gatene i dag for å spre budskapet om en god jul for alle.

SPRER VARME:Elisabeth er aktiv for Kirkens Bymisjon. I dag stod hun ute i Oslo sentrum med ca hundre andre frivillige. FOTO: TV 2
SPRER VARME:Elisabeth er aktiv for Kirkens Bymisjon. I dag stod hun ute i Oslo sentrum med ca hundre andre frivillige. FOTO: TV 2 Foto: FOTO:TV 2

– Jeg har vært mammaen til en rusavhengig gutt som døde 20 år gammel. Og da hadde jeg et veldig behov for å forstå i kjølvannet at han døde,forteller Elisabeth til TV 2.

Hun har nå vært aktiv i Kirkens Bymisjon i seks år, og synes det er helt fantastisk å se alle de frivillige som har møtt opp.

– Dette er noe man gjør sammen med de som trenger det og alle kan jo bidra med noe. Alle kan sende en SMS med et måltid , ikke alle trenger å strikke, eller være frivillige.

Årets varmeste dag

– Vi gjør dette rett og slett fordi vi ønsker å gjøre første november om til årets varmeste dag, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær for Kirkens Bymisjon.

BUDSKAPET: Alle skjerfene Kirkensbymisjon deler ut i dag har med seg et lite budskap.FOTO: CHRISTINA CAMPO
BUDSKAPET: Alle skjerfene Kirkensbymisjon deler ut i dag har med seg et lite budskap.FOTO: CHRISTINA CAMPO Foto: FOTO:CHRISTINA CAMPO

– Vi ønsker at alle som tar på seg skjerf blir fysisk varme, men også at de marker at vi vil et varmere og inkluderende samfunn i møte. Vi tror at når første november setter inn så blir folk minnet om mørket og en førjulstid som kan være krevende.