Dommer-Moen straffes av UEFA etter dette finske nakkegrepet

Fjernet fra europacupoppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden kom Svein Oddvar Moen i fokus etter noen spinnville avslutningsminutter i VM-kvalifiseringsoppgjøret mellom Island og Finland.

Finnene ledet oppsiktsvekkende 2-1 idet kampen nærmet seg ferdigspilt, men Island snudde på overtid og vant til slutt 3-2.

Vinnermålet var av den kontroversielle sorten: Ragnar Sigurdssons steg til værs og headet ballen mot mål, uten at TV-bildene ga noe entydig svar på om den var over streken eller ikke.

Det norske dommerteamet valgte å godkjenne scoringen, til voldsomme protester fra de finske spillerne.

Svein Oddvar Moen ble grepet i kragen av en finsk spiller.
Svein Oddvar Moen ble grepet i kragen av en finsk spiller. Foto: Eurosport

Ble revet i dommerdrakta
Finlands kaptein Niklas Moisander reagerte med å ta tak i dommertrøya til Moen, som sto med ryggen til, og rive ham mot seg med hånda plassert i nakkehøyde.

Moen svarte med å gi det gule kortet, og det er dette UEFA har reagert på i ettertid. De mener avgjørelsen om å la Moisander bli på banen var en såpass stor feil at han ble fjernet fra et planlagt europacupoppdrag i etterkant.

– Det manglet et rødt kort mot Island. Når man gjør feil, får det konsekvenser, sier Moen til TV 2 Sporten.

Ufrivillig pause
37-åringen har siden 2010 tilhørt den såkalte «top class»-kategorien av dommere, som figurerer jevnlig i Champions League og Europa League, i tillegg til store mesterskap og kvalifiseringer.

Denne sesongen har Moen ennå ikke sluppet til i Champions League.

Han dømte «matchday 1» i Europa League den 15. september, 1-1-oppgjøret mellom Mainz og St. Etienne, og var tiltenkt «matchday 3» i etterkant av Island-Finland. Den runden ble han fjernet fra, og han dømmer heller ikke «matchday 4» denne uka. Moen skal heller ikke i aksjon under VM-kvalifiseringen uka etter det igjen.

På spørsmål om han er redd for å miste «top class»-rangeringen sin i 2017, svarer Moen:

– Det tenker jeg ikke på.