SAKSØKES: Artistene Bruno Mars (31) og Mark Ronson (41) står foran et plagiat-søksmål. 80-tallsbandet Collage hevder at Mars og Ronson bevisst har kopiert låta Young Girls. Her mottar Mars prisen for årets låt «Uptown Funk» på Grammy Awards in Los Angeles i februar i år. Foto: Matt Sayles/Invision/AP
SAKSØKES: Artistene Bruno Mars (31) og Mark Ronson (41) står foran et plagiat-søksmål. 80-tallsbandet Collage hevder at Mars og Ronson bevisst har kopiert låta Young Girls. Her mottar Mars prisen for årets låt «Uptown Funk» på Grammy Awards in Los Angeles i februar i år. Foto: Matt Sayles/Invision/AP Foto: Matt Sayles

Bruno Mars (31)  saksøkes for «Funk-tyveri»

Artistene Bruno Mars (31) og Mark Ronson (41) beskyldes for å ha kopiert et annet bands låt i superhiten deres Uptown Funk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 80-tallsbandet Collage som anklager artistduoen Bruno Mars (31) og Mark Ronson (41) for å ha plagiert bandets låt Young Girls fra 1983.

Collage vil ha erstatning for et ukjent beløp.

Musikknettstedet Pitchfork har fått tak i klagen bandet sendte inn til vurdering, melder Rolling Stone.

– Mange av de instrumentale kjennetegnene og temaene i Uptown Funk er uten tvil bevisst kopiert fra Young Girls, skriver de i klagen.

Hør låtene nederst i saken og bedøm likheten selv!

I tillegg understreker de at Mars og Ronson tidligere har snakket om hvordan Uptown Funk var påvirket av tidlig 80-talls Minneapolis electro-funk soulmusikk, som Collage var en del av.

LÅTPRODUSENT: Mark Ronson er produsenten bak superhiten Uptown Funk, mens Bruno Mars har vokalen på låta. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images/AFP
LÅTPRODUSENT: Mark Ronson er produsenten bak superhiten Uptown Funk, mens Bruno Mars har vokalen på låta. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images/AFP Foto: Jamie Mccarthy

Flere beskyldninger

Dette er ikke den eneste plagiat-beskyldningen Mars og Ronson har stått overfor. Helt siden Uptown Funk kom i 2014 har de blitt anklaget for plagiat av andre funk-grupper.

Bandet the Sequence hevdet at Mars og Ronson kopierte låta Funk You Up, men opprettet aldri noe søksmål mot dem.

I 2015 reagerte også bandet the Gap Band på likheter mellom Uptown Funk og deres låt Oops! Upside Your Head. Heller ikke dette kravet endte i retten, men the Gap Band ble lagt til i som låtskrivere av Ronson og Mars' låt.

Nå spørs det om det finnes en like enkel løsning på Collages klage, eller om Mars og Ronson blir dømt for plagiat på samme måte som Robin Thicke og Pharrell Williams.

Sammenlign Uptown Funk og Young Girls her!