Monas søster (56) fikk ikke plass på hospice: – Jeg sa «du får hjelp», men det gjorde hun ikke

Det var fryktelig for Mona Stensrud å se at hennes døende søster hadde det så vondt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tårene triller når Mona Stensrud forteller om de siste månedene til søsteren Bente Moe.

– Vi oppdaget alt for sent at hun hadde kreft. Da diagnosen var stilt hadde hun kreft i hele kroppen og kort tid igjen å leve, sier Mona.

Redd for å dø

Både hun og søsteren hadde hørt om hospice som gir omsorg til alvorlig syke mennesker i livets sluttfase.

– Fetteren vår var var der. Vi så hvordan han verken hadde uro eller angst, sier Mona.

Hun forteller at søsteren ble livredd etter at hun fikk den alvorlige diagnosen.

– Hun fikk rett og slett dødsangst. Hun var redd for å dø, det å slutte å puste og bli borte. Jeg sa «du får hjelp», men det gjorde hun egentlig ikke.

Mona var nærmeste pårørende til søsteren som verken hadde barn eller partner.

– Siste måneden var hun ikke ute av senga. Jeg satt hos henne dager og kvelder, og sov ofte i en stol ved siden av senga hennes. Jeg gjorde så godt jeg kunne, men klarte ikke hjelpe henne med angsten.

Bærum har doblet antall plasser

Kontrasten er stor til pasientene som er på hospice. I Bærum har Hospice Stabekk i høst doblet antall plasser fra 11 til 22. En av de som er her er Zeinab Ahmed Fattuh (58).

– Jeg var veldig syk og redd da jeg kom hit. Men det har skjedd noe annerledes med meg etter at jeg kom hit. De spør meg om jeg trenger noe, de gir meg omsorg og passer på meg her hele tiden. Og så er de alle småtingene de gjør som gir meg glede i hverdagen. I går kom en frivillig og plantet en blomst på terrassen min, sier Zeinab.

Hun har kreft som har spredd seg til flere organer, og hun forteller at hun ikke har lenge igjen å leve.

– Jeg skal ikke dø riktig ennå. Kanskje om to eller tre måneder. Jeg forsøker å samle krefter, men jeg vet ikke om jeg klarer så mye mer. Men jeg føler meg trygg, sier Zeinab.

Lite kjent i Norge

Men det er kun et fåtall døende som har et slikt tilbud ved livets slutt. I Norge er det kun 4 hospice.

– Det er rart at hospice er så ukjent i Norge. Men det er så kjent i resten av verden. Hospice er et sted og en omsorgsfilosfi som setter pasienten og pårørende i sentrum. Vi tilrettelegger for at de skal få ro og livskvalitet den tiden de har igjen å leve, sier institusjonssjef Sonja Wiencke Welde ved Hospice Stabekk.

Lover bedring

I regjeringsplattformen i 2013 var flere hospice en målsetting. Tre år senere er det ikke kommet flere, men Helse- og omsorgsminister Bent Høie har satt ned et utvalg som skal komme med en utredning.

– De flagget høyt at de ville gjøre noe med dette. Nå har de satt ned et utvalg som skal komme med en rapport etter valget. Det viser at regjeringen ikke har prioritert dette, sier Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartet. Han sier at helseretten til å dø på en trygg og verdig måte er noe de vil prioritere.

– Vi er gode på mye i helse- og omsorgssektoren, men ikke dette. Det handler om bevilgninger til hospice og sykehus. Det kan vi gjøre noe med. Vi må bygge og ha opplæring av helsepersonell, og en samfunnsdebatt om livets siste fase, for det blir ofte fortrengt, sier Støre.

– Må prioritere

Det er fire år siden Monas søster døde. Fortsatt savner hun søsteren og hun sliter med de vonde minnene.

– Hun hadde fortjent en mer verdig død. Alle gjør det. Man skal få være trygg da. Det var derfor vi søkte om hospice, men vi fikk dessverre ikke plass. Politikerne har en jobb å gjøre. De må prioritere flere hospice, sier Mona.