Tårer og gravøl da siste fly forlot Rygge

Det aller siste Ryanair-flyet har forlatt Rygge. – Vi feirer oss selv i en siste markering, sier tillitsvalgt for de ansatte, Iselin Blakkestad.

Klokken 21.21 tok Ryanairs rute 8591 av med kurs for Wroclaw. Dette flyet markerte slutten på sivil luftfart på Rygge, i hvert fall for denne gang.

Moss Lufthavn Rygge stenger dørene etter ni års drift.

Samtidig som Ryanairs siste flygning tok av fra Rygge – klokka 21.21 lørdag kveld med kurs for Polen – ropes «avgangen» til begravelsesfølget opp.

Utstyrt med egne boardingkort gikk de gjennom sikkerhetskontrollen til terminalen, der det blir gravøl og fest.

– Alle avdelinger er opptatt av at vi skal gå ned med flagget til topps, så alt går normalt til siste flyging, sier administrerende direktør Pål Tandberg til NTB.

Iselin Blakkestad, som er tillitsvalgt for de ansatte, sier arbeidsplassen er viktig for gjengen som lørdag kveld drikker gravøl.

– Folk elsker jobben sin. I kveld skal vi hedre oss selv, sier Blakkestad.

I videoen øverst ser du TV 2-innslaget fra Rygge flyplass.

Skylder på avgift
Ryanair skylder på at billettene blir for dyre med den nye flyseteavgiften, og legger ned sin base ved flyplassen.

SISTE AVGANG: Her forlater det siste Ryan Air-flyet Rygge flyplass. Foto: TV 2
SISTE AVGANG: Her forlater det siste Ryan Air-flyet Rygge flyplass. Foto: TV 2

Dermed er det ikke lenger tilstrekkelig forretningsgrunnlag for dagens eiere å drive videre. Ryanair skal i stedet fly fra Gardermoen, med den samme avgiften.

Rundt 400 har jobb på flyplassen, under 100 av dem har fått ny jobb.

Vil overta

Selskapet Rygge Airport (RA) vil imidlertid drive flyplassen videre. De har fått på plass en viktig avtale med Forsvarsbygg og sier det ønsker å beholde de ansattes kompetanse, men er fortsatt langt fra å lykkes med planene om å drive den sivile flyplassen videre.

I spissen for det nyopprettede selskapet Rygge Airport AS står tidligere statsråd Anne Grethe Strøm-Erichsen som styreleder.

– Vi må vite at vi har en flyplass å drive, men vi har tro på at det er et markedspotensiale, at det er mulig. Det er derfor vi gjør dette, sa Strøm-Erichsen til TV 2 i et intervju tidligere i år.

Om kort tid går det nye selskapet i dialog med dagens eiere med sikte på å overta.

Vil overta og åpne Rygge flyplass igjen neste år

– Ingen skal miste arbeidet
Dagens eiere har vedtatt å legge ned driften fra slutten av oktober. Det nye selskapet håper å redde både flyplassen og arbeidsplassene på Rygge.

– Målsetningen er at ingen skal miste arbeidet, men det krever at alle krefter som ønsker at denne flyplassen skal leve videre og må stille seg bak dette initiativet, sa Knut R. Johannessen som er daglig leder i selskapet, til TV 2 tidligere i år.

Det nye selskapet understreker at det er svært viktig å kunne overta på et tidspunkt hvor de kan beholde kompetansen som ligger hos de ansatte på Rygge,.

– Det som er det gode her nå det er nettopp folkene og den fine infrastrukturen som er. Det faktum at det er et høyt passasjergrunnlag i dag. Det mener vi gir et godt grunnlag for fremtiden.

Gir grønt lys
For å kunne drive flyplassen videre er selskapet avhengig av konsesjon fra staten. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) går langt i å signalisere at de vil få klarsignal.

– Vi vil være veldig positive til en konsesjonssøknad og sørge for at den behandles raskt og at de får et positivt svar.

Rygge-ansatte fortviler over nedleggelse

– Betyr det at i prinsippet at du allerede gir en forhåndsgodkjenning?

– Det er ingen grunn til at vi skal si nei til dette, sier Solvik-Olsen.

Snakker med flyselskap
Når det formelle faller på plass er selskapet klare til å gå dialog med flere flyselskap.

– Europa er full av flyselskaper som operer i ulike segmenter, det er ikke at det bare en aktør, det er mange som passer inn her, sier Johannessen.

– Har dere konkrete flyselskap i tankene?

– Det har vi nok, men det får vi komme tilbake til, sier Strøm-Erichsen.

Legger ned Rygge lufthavn

Håper på drift neste år

Moss lufthavn Rygge har hatt 1,6 millioner passasjerer i året.

– Markedet ligger der, det er opparbeidet. Flyplassen er viktig for næringslivet og genererer arbeidsplasser, sier Strøm-Erichsen.

Det nye selskapet håper å kunne gjenåpne Rygge neste år.

– Vi håper og tror at vi kan få reetablert et tilbud fra neste sommer av, sier Johannessen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook