ÅRETS IDRETTSUTØVERE: I januar 2016 mottok Petter Northug og Therese Johaug prisen som årets kvinnelige og årets mannlige idrettsutøver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅRETS IDRETTSUTØVERE: I januar 2016 mottok Petter Northug og Therese Johaug prisen som årets kvinnelige og årets mannlige idrettsutøver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Northug om dopingsakene:  – Det har vært et hysteri

Petter Northug fikk seg en vekker etter Therese Johaugs positive dopingprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaugs positive dopingprøve ble en vekker for Petter Northug (30).

Langrennsstjernen legger ikke skjul på at han har tenkt at noe sånt kan skje med ham.

– Ja, det er jo sånn man tenker. Man tenker at dette kan skje alle sammen. Og det er det som er skremmende. Så det det er en vekker. Det er en veldig vekker. Man blir jo mer nøye, føler man selv. Man blir rett for at noe sånt skal skje. Det er jo det man tenker, sier Northug til VG.

– Det rammer sporten
Skandalene har kastet mørke skygger over norsk langrenn de siste månedene. Først ble Martin Johnsrud Sundby suspendert i to måneder for feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Deretter kom det frem at friske løpere ble tilbudt astmamedisin, før Therese Johaug testet positivt for clostebol.

Northug mener det helt klart påvirker langrennssportens renommé.

– Det rammer jo sporten. Så på den måten rammer det alle langrennsløpere, enten du er eliteutøver på toppnivå eller en seks-, syv-, åtteåring som har forbilder som er rammet, så det påvirker alle sammen dessverre. Men nå er man der man er, så handler det om å få sporten tilbake til den tilliten den har hatt. Så spørs det hvor lang tid det tar, om vi i det hele tatt klarer det, eller om det går fortere enn vi tror. Det er sånne svar man ikke sitter på, sier han.

– Har vært et hysteri
30-åringen har trent mye med brødrene Tomas og Even i sommer og høst. De har prøvd ikke å la seg prege altfor mye av alt oppstyre rundt de positive dopingprøvene.

– Du blir preget av det som skjer. Men samtidig så har jeg prøvd å si til Tomas og Even når vi er sammen, at vi må ikke la alt gå innover oss. For det har vært et hysteri og det er hysteri. Og da er det om å gjøre i denne perioden, når det nærmer seg sesongstart, ikke å la seg bli forstyrret mye av det som skjer på utsiden. Men ha fokus på sine oppgave. Det er det du kan gjøre noe med for å gå fortere på ski til vinteren. Det er fokuset vårt, sier Northug.