FBI åpner etterforskning mot Hillary 11 dager før valget

FBI fortsetter etterforskningen av Hillary Clintons mail-server etter funn av ny informasjon. Både Trump og Clinton krever flere svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag meldte FBI at de fortsetter etterforskningen av mail-serveren til Hillary Clinton – og det kun 11 dager før valget.

Dette kan endre hele valgkampen, ifølge TV 2s ekspert Hilmar Mjelde.

– Det blir nå stilt spørsmål rundt Clintons integritet og dømmekraft. Nå handler det ikke lenger om hvorvidt Trump er skikket til å bli president, men også hvorvidt Clinton er skikket til å bli president, sier Mjelde, og understreker at 10 prosent av amerikanske velgere fortsatt ikke har bestemt seg.

Etterforskningen av epostskandalen ble offisielt avsluttet i juli i år, da uten at Clinton ble tiltalt. Men i forbindelse med en annen sak har det nå dukket opp relevant informasjon, og FBI har derfor valgt å se på saken igjen.

Det kommer fram i et brev sendt fra FBI til senatets justiskomité.

Ifølge The New York Times er den andre saken FBI har etterforsket – og som har ført til funn av ny informasjon – sex-meldingene til Anthony Weiner. Weiner var tidligere gift med Huma Abedin, en av Clintons nærmeste rådgivere.

Funnet eposter

I brevet sendt til justiskomiteen står det at det vil bli gjennomført etterforskningsskritt for å undersøke om epostene som er funnet i Weiner-saken inneholder hemmeligstemplet informasjon.

Epost-skandalen dreide seg opprinnelig om eposter Clinton sendte og mottok da hun var USAs utenriksminister fra 2009 til 2013. Hun brukte da sin private konto, og ikke sin offisielle epostadresse.

Fredag kveld sier talsperson for amerikanske myndigheter til AP at de nylig oppdagede mailene ikke stammer fra Clintons private server.

I juli besluttet FBI at Clinton ikke skulle tiltales i saken, men det føderale politiet kom med flengende kritikk av den tidligere utenriksministeren for bruken av den private mail-serveren i jobbsammenheng.

Clinton er demokratenes presidentkandidat før valget 8. november.

– Endelig rettferdighet

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump gikk raskt på talerstolen da nyheten ble kjent fredag.

– Vi må ikke la henne få ta med seg sine kriminelle holdninger inn i det ovale kontor, sa han da, etterfulgt av:

– Kanskje vi endelig vil få litt rettferdighet. Jeg har stor respekt for FBI som gjenåpner saken. Ekte forandring betyr også at vi må bli kvitt korrupsjon i Washington.

Clinton selv satt på et fly da nyheten ble kjent, og fikk ikke beskjed før 20-tiden norsk tid. Da ble hun sittende noen minutter inne på flyet med sine rådgivere før hun gikk ut – uten å være synlig preget av nyheten.

– Må fram før valget

Mike Pence, visepresidentkandidaten til Trump, var raskt ute på Twitter fredag og krevde at FBI legger fram det de har av informasjon.

– Vi ber om at FBI umiddelbart slipper alle eposter knyttet til deres etterforskning. Amerikanerne har en rett til å vite dette før valgdagen, skriver han.

Også Clinton-leiren krever mer informasjon.

– FBI må umiddelbart gi offentligheten mer informasjon enn det som kommer fram i brevet sendt til justiskomiteen. I dette brevet henvises det til eposter som er funnet i en urelatert sak, men vi aner ikke hva disse epostene inneholder, sier Clintons valgkampleder John Podesta.

Han stiller også spørsmål ved timingen på FBIs brev, og hinter om at det kun kommer nå for å skade Clintons valgkamp.

Nekter

Clinton har tidligere påstått at hun ikke har sendt eller mottatt noen hemmeligstemplede eposter, men FBIs etterforskning viste det motsatte. Byrået har lest mer enn 30.000 e-poster fra Clintons konto.

Ifølge en kilde CBS har snakket med er det foreløpig prematurt å si at etterforskningen er gjenåpnet, men at det er riktig at FBI ser på nye bevis i saken.