Slik forklarer Mourinho Mkhitaryan-mysteriet

– Mkhitaryan er ikke skadet. Han trener 100 prosent med laget, sier José Mourinho.

Manchester United-Burnley lørdag kl. 16.00 på TV 2 Sport Premium og Sumo!

Han ble hentet med høye forventninger og drømmer om store prestasjoner, men så langt har Manchester United-karrieren vært et nesten fire måneder langt mareritt for Henrikh Mkhitaryan.

I alle fall om man ser på tilliten den armenske 300 millionersmannen har fått av José Mourinho.

– Trener 100 prosent med laget
Mkhitaryan spilte rollen som innbytter i de tre første serierundene, før han startet sin til nå eneste kamp for rødtrøyene i Manchester-derbyet mot City 9. september. En skade på landslagssamling var en liten hump på veien, men det er tydelig at Mourinho ikke har hatt nok tro på 27-åringen.

Etter mye snakk om Mkhitaryans situasjon den siste uken, letter Mourinho nå på sløret og forklarer at det har hatt tid for den tidligere Borussia Dortmund-spilleren å tilpasse seg den engelske fotballen.

– Mkhitaryan er ikke skadet. Han trener 100 prosent med laget, sa Mourinho på fredagens pressekonferanse.

– Noen spillere tar det enkelt, andre trenger mer tid. De trenger tid til å kjenne på intensiteten, aggresjonen, spillet uten ball og konkurransen.

Manageren prøver likevel å gi et inntrykk av at han har troen på at Mkhitaryan kan bli en stor spiller for United. Potensialet er utvilsomt der.

Sammenlignes med Willian og Di María
Forrige sesong leverte han elleve scoringer og ble assistkonge i Bundesliga med 15 målgivende pasninger for Dortmund. Ta tiden til hjelp, og Mkhitaryan kan levere lignende prestasjoner i Premier League, mener Mourinho.

– I Mickis tilfelle ble prosessen avbrutt av en skade, som ikke hjelper fremgangen. Å være ute i en måned betydde at han måtte gå gjennom en prosess for å bli kampklar. Når han hadde det på plass, måtte han ha et konkurransedyktig nivå å gjøre det på. Vi har troen på ham. Før eller senere vil det ikke være noe problem, sier Mourinho.

– Micki trenger tid for å bli den toppspilleren han vet han kan bli, sier Mourinho.

Det er en annen spådom enn den Mourinho kom med da Mkhitaryan signert for klubben i sommer.

– Henrikh er ekstremt talentfull og en skikkelig lagspiller. Jeg er begeistret for at han har valgt å signere for oss. Jeg tror han kommer til å gjøre en forskjell umiddelbart. Han passer godt inn i Premier League, sa Mourinho den gangen.

For å illustrere Mkhitaryans tilpasningsproblemer dro Mourinho frem to av sine tidligere elever på fredagens pressekonferanse: Willian i Chelsea og Ángel Di María i Real Madrid.

– Willian var en spiller som hadde problemer med å spille da han kom. Han gikk gjennom en prosess og etter et par måneder ble han en toppspiller. Da vi vant serien, var han fenomenal, og det er han fremdeles.

– Tilsvarende måtte Di María lære mye om spillet da han kom til Madrid fra Portugal. Noen ganger skjer dette. Det skjer med forsvarere, men det er ofte enklere for dem å tilpasse seg en angriperne. Noen får umiddelbar suksess, andre trenger mer tid.

Burnley-test
Seieren over byrival City i ligacupen i midtuken var kjærkommen for et United-lag som har stanget hodet mot veggen de siste ukene. Tre kamper på rad uten seier i Premier League har skapt en luke opp til de øvrige tittelkandidatene på tabellen.

Noe annet en trepoeng mot Burnley i den TV 2 Sport Premium-sendte kampen lørdag er godkjent.

– På de siste sju kampene, har vi bare tapt én gang. Det er bedre å tape en kamp 0-4 enn fire kamper 0-1. Det er tre poeng. Rekken med resultater er ikke dårlig. Vi tapte to poeng mot Stoke, som var vår beste kamp for sesongen dersom man ser på skapte sjanser. Vi er et lag i endring, det tar ikke bare tre-fire måneder. Akkurat nå tenker vi kun på kamp for kamp, og Burnley blir veldig vanskelig, sier Mourinho.