Lund Svindal kan ha kjørt sitt siste renn

Aksel Lund Svindal (33) innrømmer at skaden i kneet er karrieretruende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis du blir skadet, er det ingen garanti for at du blir helt bra igjen. Denne gangen har jeg en skade som er så alvorlig at det er langt ifra noen garanti, men jeg håper selvfølgelig at det skal bli bra, sier Aksel Lund Svindal til TV 2.

Han har vært skadet siden det stygge fallet i det beryktede Hahnenkammrennet.

Alpinstjernen, som tok åtte seierer i verdenscupen før han falt under utforrennet i Kitzbühel i januar, har en pause i reklamefilmopptaket med skimerket sitt – noen timer fra sitt eget hjem i Innsbruck, Østerrike.

Sammen med Kjetil Jansrud, Alexis Pinturault (vant verdenscupåpningen i Sölden sist helg), Lara Gut (vant verdenscupåpningen i Sölden sist helg), Anna Veith, fristylekjørerne Jesper Tjäder og Jon Olsson, samt den Østerrikske skilegenden Franz Klammer, er Svindal frontfigur i en ny reklamefilm for skimerket Head.

FORNØYD: Aksel Lund Svindal
FORNØYD: Aksel Lund Svindal

Holdt skaden hemmelig

– Det er en del bruskskader i kneet som ikke ser superhyggelig ut. Derfor sa jeg heller ikke noe om det i begynnelsen. Folk spurte om leddbånd, og jeg svarte på det. Den skaden jeg hadde visste jeg det ville bli mye drama ut av, derfor ventet jeg med å si noe om den til jeg fikk spesifikke spørsmål. Jeg vet at mange som har hatt bruskproblemer har slitt veldig med det, mens andre har fikset det bra, forteller Lund Svindal.

Alpinisten fra Romerike var tilbake på ski i slutten av august, etter sju måneder uten alpinstøvler på beina. Fortsatt trener han alene på ski tilpasset skaden. Han får tett oppfølging både i Østerrike, hvor han ble operert, og i Norge.

Reiser til USA

Med en fisk i hånda klasker Kjetil Jansrud løs på den svenske fristylekjøreren Jesper Tjäder, til stor latter på filmsettet. Jansrud savner treningskompisen i bakken, men tror at Lund Svindal kan være på pallen i verdenscupen allerede før jul.

– Selv om det ikke går like fort som Aksel håper på, tror jeg det går etter legenes planer, og jeg synes han kjører fint på ski. Men det er et stykke fra å kjøre fint på ski til å være tilbake teknisk og kunne tåle og kjøre renn med den belastningen det er. Jeg håper han kan ta de nødvendige stegene på trening i USA nå i november. Hvis han er rennklar og smertefri, er han god nok til å vinne renn, sier Kjetil Jansrud, som selv vant fire verdenscuprenn forrige sesong.

KALD FISK: Kjetil Jansrud.
KALD FISK: Kjetil Jansrud.

– Jeg krysser fingrene for at jeg kan trene med resten av gutta allerede 1. november, sier Lund Svindal.

En lang dag på filmsettet plager ikke en skadet Aksel Lund Svindal, men han tror ikke han velger en jobb i medias rampelys den dagen karrieren er over.

– Det er en del av jobben å være skuespiller en gang i blant, men i livet mitt som toppidrettsutøver er det likevel andre ting som er kulere og mer utfordrende enn det å få mye oppmerksomhet. Man vet aldri, men jeg ser ikke for meg en karriere i rampelyset eller media den dagen jeg legger opp, sier Aksel Lund Svindal.