– BEGRIPER DET IKKE: Den svenske legen Åke Andrén-Sandberg har problemer med å forstå forklaringen til Therese Johaug. FOTO: Scanpix/TV 2
– BEGRIPER DET IKKE: Den svenske legen Åke Andrén-Sandberg har problemer med å forstå forklaringen til Therese Johaug. FOTO: Scanpix/TV 2

Svensk lege skeptisk til Johaug-forklaring

– Jeg kan ikke begripe det, sier Åke Andrén-Sandberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere landslagslege for de svenske håndballherrene, Åke Andrén-Sandberg, kan ikke forstå forklaringene til Therese Johaug, og lege Fredrik Bendiksen.

I dag sitter han i antidopingkomiteen i det svenske idrettsforbundet og han innrømmer at det for han som lege virker ubegripelig at Johaug skal ha blitt offer for en så stor medisinsk tabbe.

– Hjerneslipp

– Jeg kan ikke forstå det. Å misse på et sånt preparat som er så velkjent de siste 30-40 år siden. Det har jeg utrolig vanskeligheter med å forstå. Jeg kan ikke begripe det. Det må ha vært en «hjerneslipp» som vi sier her i Sverige. For ellers kan man ikke forklare det. Særlig siden det står et slikt skilt som det gjorde på pakningen også, sier Andrén-Sandberg til TV 2.

I går gjentok Johaug sin opprinnelige forklaring på hvordan hun fikk i seg de ulovlige mengdene med Clostebol.

Hun står fast på at hun fikk salven av lege Fredrik S. Bendiksen på samling i Livigno, at hun fikk hele pakken, men ikke la merke til advarslene på esken. Hun kastet emballasjen, og begynte å bruke salven i god tro etter å ha fått forsikringer om at den ikke inneholdt forbudte stoffer.

Johaug fortalte at hun også har blitt såret over at noen stiller spørsmål ved det hun har forklart.

Andrén-Sandberg går langt i å hevde at han aldri kunne gjort samme tabbe som Bendiksen.

– Alle kan gjøre tabber, men da jeg jobbet med håndball-landslaget her i Sverige var jeg aldri i nærheten av å gjøre det. Jeg har vært utrolig nøye, og gått gjennom hver enkelt spiller for å informere om hva de kan bruke. Så jeg tror ikke jeg kunne ha gjort en slik tabbe. Selv om man aldri bør stole på en lege som sier aldri, eller alltid, så er det veldig usannsynlig at jeg, eller noen av mine kolleger, skulle gjort det, smiler han.

– På tide

Han reagerer også på at Skiforbundet først rett i etterkant av Johaug-saken innførte en rekke strakstiltak, som i årevis har vært standard i Sverige.

– Det var på tide. Vi har jo regelmessige møter for våre landslagsleger. Der forsøker vi å holde dem kunnskapsmessig på alerten, og også rent tankemessig. Det innebærer nemlig et stort ansvar å være landslagslege også, sier han.

Han mener at både Johaug-saken og Johnsrud Sundby-saken er ødeleggende for langrennssporten.

– Jeg ser på det som katastrofalt. Først er det er synd på disse menneskene, inklusiv legene. Men dessuten så får jo idretten en mindre verdi. Det blir ikke like artig å se på lenger. Jeg har beundret både Johaug og Sundby, og synes de er fantastiske idrettsutøvere. Det gjør jeg fortsatt, selv om de er litt tilsmusset nå. Og det til tross at de ikke har dopet seg i moralsk forstand.

Han frykter det i verste fall vil ødelegge for interessen at det kan bli hengende et dopingstempel over den største folkesporten i Norge og Sverige. Han tror folk flest sliter med å se nyansene i de sakene som har dominert nyhetsbildet siden i sommer.

– Vi som er interessert i idrett - det er jo ikke dette vi er interessert i. Vi er naturligvis interessert i idrettsprestasjoner uten doping.

Therese Johaugs advokat ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Åke Andrén-Sandberg.