Foto: Chris Carlson

Dopingrapport om Rio-OL: – Fant ikke utøverne som skulle testes

En rapport fra Verdens antidopingbyrå (WADA) avslører mangelfull testing under Rio-OL. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten, som er på 55 sider, avslører flere feil og mangler ved antidopingarbeidet under lekene i Rio.

Rapporten fra Independent Observers viser at av totalt 11303 utøvere, ble kun 3237 utøvere testet totalt. Det tilsvarer 29 prosent (28,6) av utøverne.

– Skandale
– Det er en skandale. Spesielt sett i lys av all støyen som var rundt antidopingarbeidet og Russland i forkant av lekene. Det svekker jo troverdigheten til antidopingarbeidet ytterligere, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

Tallene viser videre at 23 prosent av utøverne ble testet én gang i løpet av lekene, 4,6 prosent ble testet to ganger og 0,72 prosent ble testet tre ganger.

WADA skriver videre at det skjedde ofte at utøverne var forsvunnet da de skulle testes.

– Ofte ble 50 prosent av de planlagte testene ikke gjennomført, står det i rapporten - som blant annet er gjengitt av BBC.

– Det er helt utrolig. Når man er så opptatt av å bygge troverdighet og å vise at de er konsekvente i forhold til antidopingarbeidet burde det være enkelt å få testet alle utøverne når de er samlet på ett sted. Dersom det er så vanskelig å få gjennomført tester når alle utøverne er på samme sted, kan du tenke deg hvor vanskelig det er å få testet dem utenfor konkurranse, sier Kaggestad.

Det var imidlertid ikke den eneste mangelen som ble avdekket.

  • Nesten 100 prøver ble ikke knyttet opp mot rett utøver på grunn av tastefeil på dataen.
  • En av testene som var forsvunnet, ble ikke funnet igjen før to uker etter lekene.
  • Det var svært lite – eller ingen – testing innenfor flere av idrettene som regnes som risikofylte, herunder vektløfting
  • Ingen av fotballspillerne som deltok ble testet utenom kampene, noe som WADA mente var veldig overraskende.
  • Det ble utført 500 færre tester enn det organisatorene hadde planlagt i løpet av lekene.
  • 8. august fantes det opplysninger om kun 4795 av 11303 utøvere i databasen til Rios antidoping-laboratorium.

– Undergraver respekten og tilliten til antidopingarbeidet
Rapporten peker også på at de såkalte ledsagerne, som skulle ta med utøverne til testing, var dårlig opplært, hadde logistikkproblemer og veldig ofte ikke snakket engelsk.

– Ofte visste ikke ledsagerne hvor utøverne befant seg og de måtte spørre lagkamerater og lagledere om hvor de var, står det og de konkluderer videre med at utrente og uerfarne ledsagere ikke burde ha jobbet under lekene.

– Det undergraver den respekten og tilliten utøverne må ha til antidopingarbeidet og det gir erfarne og skruppelløse utøvere muligheten til omgå og utnytte systemet for å manipulere dopingkontrollene, skriver observatørgruppen i rapporten.

Kaggestad er ikke imponert.

– Dette vitner om ekstremt dårlig planlegging. Overraskelsesmomentet blir jo borte når man må gå rundt å lete etter utøverne. Det er vanskelig å peke på hvem som har skylden her også. Det er vel WADA som koordinerer det sammen med IOC. Og det har vært litt turbulens mellom de, sier han.

Rapporten roser imidlertid analyselaboratoriet i Rio, til tross for at dette ble stengt mellom 1. og 24. juli. Ifølge WADA var laboratoriet topp utstyrt og og drevet på en veldig sikker og effektiv måte.