Her spriker Therese Johaugs forklaring

Den dopingtatte skistjernen med ulik forklaring fra pressekonferansen til dagens intervju med TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug møtte pressen torsdag formiddag etter en to uker lang selvpålagt munnkurv.

Et knippe utvalgte medier, blant dem TV 2, fikk sju minutter sammen med 28-åringen. Hun fikk igjen muligheten til å forklare hendelsesforløpet de avgjørende dagene i Italia som endte med en positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol.

Sprukket leppe i Seiser Alm eller Livigno?
I intervjuet med TV 2 spriker Johaugs forklaring med den som ble presentert på pressekonferansen 13. oktober. Da sa hun at hadde en solforbent leppe med store, åpne sår under samlingen i Seiser Alm før avreise til Livigno onsdag 31. august.

Torsdag forklarer Johaug at hun ikke hadde sår på leppen i Seiser Alm.

Dette sa Johaug på pressekonferansen 13. oktober:

– Det hele startet i Seiser Alm. Det var varmt og jeg fikk solstikk tredje dagen, noe som førte til at jeg også forbrant undersiden på leppen min. Jeg fikk store åpne sår. Det var veldig vondt, og det var stor smerte. Blant annet under måltidene begynte jeg å blø for det sprakk opp. Jeg måtte ha serviett for å stoppe blødningen, sa Johaug.

Dette sa Johaug til TV 2 torsdag:

– Lørdag 27. (august journ.anm) hadde vi langtur. Det var varmt og jeg fikk solstikk. Det resulterte i at jeg fikk feber og var kald og varm om hverandre. Jeg fikk diaré og hadde hodepine i mange dager etterpå, sier Johaug.

– Men hva ble gjort for å hjelpe deg?

– Den solbrente leppen ble verre og verre for hver dag som gikk. Det var først i Livigno at det var som verst.

– Men hvorfor ble det ikke gjort noe mens du var i Seiser Alm? Der er altså lederen av helseteamet.

– Det var fordi jeg ikke hadde noe sår på leppen da jeg var i Seiser (Alm). Først var de røde, så blanke. For hver dag som gikk, kom det opp mer og mer sår. Det var først da vi reiste til Livigno den onsdagen at leppen begynte å få store åpne, blødende sår.

Se reportasje i videovinduet øverst på siden!

 Johaugs kjæreste: – Jeg støtter den lille jenten som gråter på skuldrene mine

Frokost eller lunsj?
Landslagslege Fredrik Bendiksen sa på pressekonferansen 13. oktober at han var i kontakt med Johaug på telefon den 28. august. Hun ringte landslagslegen og fortale at hun var blitt kraftig solforbrent på leppene. De snakket sammen både 29. og 30. august, og kom frem til at Johaug skulle dra videre til Livigno sammen med resten av landslaget den 31. augst.

– Jeg kom ned om kvelden, like før midnatt den 1. september. Jeg traff Therese til frokost om morgenen og så med en gang at det ikke så bra ut, sa Bendiksen på pressekonferansen.

Johaug fortalte også i TV 2-intervjuet torsdag at hun møtte Bendiksen ved frokost.

– På fredagen tok vi en prat før frokost hvor vi ble enige om at jeg ikke hadde hatt noe mer diaré det siste døgnet, og at jeg skulle legge meg bak på langturene og springe med resten av jentene, sier Johaug.

Men leppe-problemet ble ikke diskutert skikkelig før ved lunsj, sier Johaug torsdag.

– Til lunsj gikk jeg til Fredrik med leppen min og lurte på om han hadde noen krem. Han sa at han skulle se hva han kunne finne. Lørdagen fikk jeg først den ene kremen, som ikke hjalp noe. Søndag kveld fikk jeg den andre kremen (trofodermin journ.anm), sier Johaug.

– Nå sier du at du gikk til Bendiksen ved lunsj. På pressekonferansen ble det sagt at det var til frokost. Hva er det som er korrekt?

– Jeg gikk først til ham på frokosten hvor vi ble enige om at jeg skulle legge meg litt lenger bak på langturen. Jeg nevnte for så vidt litt det med leppen, men den ordentlige samtalen hadde vi først til lunsj etter treningsøkten om hva vi skulle gjøre.

Venter på dom
Johaug er for øyeblikket suspendert i to måneder i påvente av en dom. Hun har avlagt forklaring hos Antidoping Norge, og det er nå opp til påtalenemnda å avgjøre om og hvor lang staff de foregående sesongs verdenscupvinner kan vente seg. Vedtaket vil bli sendt videre til Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Idrettsforbund. Når saken er ferdigbehandlet der, vil Johaug få tre uker på seg til å utale seg.

Johaug er fremdeles klar på at hun er uten skyld i saken.

– Therese har forklart seg, og gitt så detaljerte forklaringer som mulig. Hennes forklaring er den samme som allerede er kjent for offentligheten, men mer detaljert. Antidoping Norge ferdigstiller nå referatet fra forklaringen. Så kan det være noen detaljer som gjenstår, eller noen ekstra spørsmål Antidoping Norge ønsker svar på, forklarte Johaugs advokat Christian B. Hjort til TV 2 tidligere denne uken.

Stoffet Johaug har testet positivt for er det anabole steroidet clostebol som hun fikk i seg ved bruk av salven Trofodermin.