Sorry folkens, det er neppe romvesener som står bak de mystiske signalene

GALAKSE: Dette bildet viser en galakse cirka 70 millioner lysår unna. FOTO: AFP/ESA/NASA
GALAKSE: Dette bildet viser en galakse cirka 70 millioner lysår unna. FOTO: AFP/ESA/NASA Foto: -
De canadiske forskere som åpner opp for at romvesener står bak mystiske signaler fra et antall stjerner møter kritikk. – Ekstraordinære funn krever ekstraordinære bevis, sier forskere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyheten om at to canadiske forskere har en teori om at intelligent liv står bak mystiske signaler fra et lite antall stjerner, vakte stor oppsikt onsdag.

Forskernes studie ble opprinnelig publisert i tidsskriftet Publications of the Astronomical Society of the Pacific, og omtalt av blant annet den britiske nettavisen The Independent. Saken ble senere sitert av en rekke forskjellige medier.

234 stjerner

Forskerne baserer seg på en ny analyse av merkverdige frekvensendringer fra et lite antall stjerner. De kan tolkes som indikasjoner på signaler som stammer fra intelligent liv som forsøker å gjøre oss oppmerksom på deres eksistens, skrev den britiske avisen.

The Christian Science Monitor forklarer fenomenet som stjerner som subtilt endrer farge i gjentatte mønstre.

I rapporten heter det at fenomenet er registrert fra 234 stjerner av de 2,5 millionene som forskerne har observert i en omfattende undersøkelse.

Forskerne har ingen umiddelbar forklaring på hva dette betyr, og teorien deres er at det kan dreie seg om signaler fra intelligent liv.

– Vi har avdekket at signalene har den nøyaktige utformingen fra det vi kan forvente fra utenomjordisk intelligent liv, slik vi har regnet oss fram til det i en tidligere studie, og derfor er det enighet rundt denne hypotesen, skriver forskerne Ermanno F. Borra og Eric Trottier ved Laval-universitetet i Quebec i Canada i den nye analysen.

Stor skepsis

Mange er imidlertid skeptiske til canadiernes studie. Den norske romfartseksperten Erik Tandberg har ingen tro på at det er intelligent liv som står bak signalene.

– Det har vært mange slike meldinger i løpet av årene, men det er ingen som har leder til noe, sier han til TV 2.

Flere amerikanske forskere mener canadierne trekker konklusjoner alt for tidlig.

– De vurderer ikke alle naturlige muligheter og hopper for tidlig til det overnaturlige og trekker en konklusjon. Jeg tror det er alt for tidlig å gjøre det, sier Peter Plavchan ved Missouri University i Springfield, ifølge New Scentists.

Andrew Siemion, direktør for SETI-senteret ved University of California i Berkeley mener Ermanno Borras og Eric Trottiers kommer med en dristig påstand. SETI-senteret arbeider med å finne bevis for liv andre steder i universet ved å se etter tegn til andre sivilisasjoners teknologi.

Siemion tror de merkverdige frekvensendringene kan skyldes at forskerne har gjort feil når de har analysert og tolket datamaterialet. Han forteller at han ble skremt av «flere steg i forskernes dataanalyse fordi de ikke vurderte hvordan stegene kunne påvirke resultatene deres».

– Det finnes ingen dristigere påstand man kan fremsette i observasjonsastrofysikk enn oppdagelsen av intelligent liv utenfor jorden, sier Siemion, også han til New Scientists.

– Krever ekstraordinære bevis

Siemion er en av direktørene i Breakthrough Listen, et prosjekt som står for det mest omfattende søket etter utenomjordisk kommunikasjon til dags dato.

– Ett av 10.000 objekter med uvanlig spekter observert av Borra og Trottier er sikkert verdt en ekstra undersøkelse. Uansett, ekstraordinære påstander krever ekstraordinære bevis, skriver Breakthrough Listen i en uttalelse.

De peker på at fenomenet kan skyldes en rekke andre årsaker, men skriver at de likevel skal undersøke flere av stjernene nærmere med teleskopet Automated Planet Finder (APF). Ifølge Breakthough Listen er det helt nødvendig å undersøke stjernene med andre teleskoper for å sikre seg mot feilkilder.

Foreløpig vurderes forskerne Ermanno Borras og Eric Trottiers funn som 0 eller 1, altså uvesentlige, på den såkalte Rio-skalaen. Hvis de samme signalene kan registreres ved hjelp av et annet teleskop, kan statusen heves noe.

De canadiske forskerne innrømmer også at det kreves mer arbeid for å bekrefte hypotesen.

– På dette stadiet kreves videre arbeid for å bekrefte at den spektrale modulasjonen genereres av intelligent utenomjordisk liv, skriver Borras og Trottiers i studien.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook