– Jeg har fått ufattelig mye kjærlighet av det norske folk

Det var en gråtkvalt Therese Johaug som møtte pressen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha vært utilgjengelig i to uker, svarte Therese Johaug torsdag på spørsmål fra pressen.

Skistjernen møtte TV 2 og andre utvalgte medier i Holmenkollen.

Se hele intervjuet med Therese Johaug øverst i saken!

– Jeg har bare sagt sannheten. Det sårer meg at folk ikke tror meg, sier hun til TV 2.

– Hvordan føles det?

– Jeg har førsøkt så godt jeg kan å ikke være så mye på medier og sånn. Det eneste jeg vet er at jeg har fått ufattelig mye kjærlighet fra det norske folk. Når jeg er ute og trener. På butikken. De kommer bort til meg og sier at vi støtter deg. Du er en ener. Vi tror på deg. Det er kanskje det norske folket som har fått meg til å stå gjennom denne prosessen her, fortsetter hun.

– Når ser du for deg at du får gå skirenn?

– Det vet jeg ikke. Det får tiden vise.

– Hva tenker du om det?

– Jeg må bare innfinne meg med det jeg står oppe i. Jeg må gjøre det beste ut av mulighetene jeg har nå.

Hun fikk også spørsmål om hva som skjedde før de ankom Livigno.

– Lørdag 27. hadde vi langtur. Det var varmt og jeg fikk solstikk. Det resulterte i at jeg fikk feber og var kald og varm omhverandre. Jeg fikk diarè og hodepine i mange dager etterpå. Den solbrente leppen ble verre og verre for hver dag som gikk. Det var først i Livigno det var som verst. Jeg hadde ikke noe sår på leppen da jeg var i Seiser Alm. Det var først da vi reiste til Livigno den onsdagen at leppen begynte å få store åpne, blødende sår, sier Johaug til TV 2.

– Hvilken behandling fikk du før kom til Livigno?

– I Seiser Alm ble vi enige om at vi skulle ta det dag for dag. Ta det rolig, spise godt og resituere godt. Det eneste som hjelper mot det er hvile.

– Det var altså så alvorlig at det ble vurdert om du skulle reise hjem?

– Det var fordi at før vi reiste på treningssamling i Seiser Alm så droppet jeg Toppidrettsveka. Jeg tror kroppen var i ulage. Hodet var ikke på plass. Jeg var sliten, rett og slett. Jeg var lei. Jeg ringte hjem til Nils Jakob at jeg følte meg ikke bra. Jeg hadde det ikke bra, og hadde bare lyst å reise hjem. Han og syns det var veldig rart. For vanligvis bruker jeg å glede meg til hver samling. Jeg tror at kroppen min var i ulage, sier hun videre.

– Du kom ned til Livigno og oppsøkte lege 2. september. Den 3. september gikk han på apoteket. Hvordan skal du få meg til å tro at du aksepterte å vente ett døgn med å få krem ?

– Fredrik kom ned sent torsdagskvelden den første. På fredagen tok vi en prat før frokost og vi ble da enig om at siden jeg ikke hadde hatt mer diarè at jeg skulle legge meg litt bak på langturen. Til lunsj gikk jeg til Fredrik med leppa og lurte på om han hadde noe krem. Han svarte han skulle se. På lørdagen fikk jeg den første kremen. Den virket ikke. Søndagskveld fikk jeg den andre, forklarer hun.

– Det går kanskje et halvt døgn til jeg får første salven fra Fredrik. Det kan man mene hva man vil om. Men historien er det den er.

– Du sier at du gikk til Bendiksen ved lunsj. På pressekonferansen ble det sagt at du gjorde det ved frokost. Hva er korrekt?

– Jeg gikk først til ham på frokost. Da ble vi enige om at jeg skulle legge meg lenger bak på langturen. Jeg nevnte såvidt det med leppen. Men den første ordentlige samtalen hadde vi ved lunsj etter treningsøkta. Hva vi skulle gjøre med leppen.

Takket kjæresten for støtten
NTB fikk det første intervjuet med Johaug:

– Jeg har det vanvittig tøft. De 14 dagene etter pressekonferansen har vært krevende. Jeg har trengt tid, sier Johaug til NTB.

Hun tok til tårene i seansen.

– Folk får tro det de vil. Den (min versjon) er sann. Jeg blir veldig lei meg når folk ikke tror det, sier en beveget Johaug.

– Jeg har fått enorm støtte fra det støtte fra det norske folk. Jeg har fått så mye kjærlighet, som jeg setter utrolig stor pris på. Jentene på laget og hele støtteapparatet har støtet meg gjennom den vanskelige tiden. Det samme gjelder familien, ikke minst Nils Jakob (Hoff), som har vært den viktigste personen jeg har støttet meg til. Han har vært helt enestående. Jeg hadde ikke klart dette uten han, sier Johaug til NTB.

– Kastet pakken
Johaug forteller til NRK at hun tok med seg pakken med Trofodermin og kastet pakningen og vedlegget.

– Jeg fikk pakken og tok den med på rommet. Der kastet jeg pakken og bruksanvisningen, sier Johaug til NRK.

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet klostebol utenfor konkurranse 16. september.

Suspendert i to måneder
Forrige uke ble det klart at langrennsstjernen i første omgang blir suspendert i to måneder.

Lederen i påtalenemnda i Antidoping Norge var tydelig på at skistjernen IKKE var uten skyld i saken.

– Påtalenemnden er av den oppfatning at utøver ikke kan sies å ha opptrådt uten skyld, sa Anstein Gjengedal da suspensjonen var et faktum.

28-åringen er suspendert frem til saken skal avgjøres i domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Straffen kan dermed bli strengere når selve dommen kommer.

Johaug er på sin side klar på at hun ikke har skyld i saken.

– Vi vil argumentere for at Therese ikke har utvist skyld. Hun har forklart seg, og gitt så detaljerte forklaringer som mulig. Hennes forklaring er den samme som allerede er kjent for offentligheten, men mer detaljert. Antidoping Norge ferdigstiller nå referatet fra forklaringen. Så kan det være noen detaljer som gjenstår, eller noen ekstra spørsmål Antidoping Norge ønsker svar på, sier Johaugs advokat, Christian B. Hjort til TV 2.