Trude Drevland:  – Jeg elsket å være ordfører

Om fallet: «Aner ikke om jeg har penger til mat».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økonomisk har de siste årene vært et tungt fall for Trude Drevland. Hus og leilighet er solgt. Hun avviser på det mest bestemte at hun skal være «dyr i drift», men etter at mannen havnet i fengsel og hun måtte forlate politikken, er hun nå overbevist om at hun fremover må være forberedt på å leve et liv uten økonomisk trygghet.

«Selv sliter jeg med det grunnleggende økonomiske og aner ikke om jeg har penger til mat,» skriver hun i selvbiografien.

Den tidligere Bergens-ordføreren retter kraftig kritikk mot politiet i egen by, i selvbiografien «Litt privat». I boken, som kommer ut i dag, forteller Drevland at hun ble telefonavlyttet i perioden 11. september til 8. oktober i fjor.

Tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland (H) har skrevet bok. Foto: Aschehoug
Tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland (H) har skrevet bok. Foto: Aschehoug

Hun beskriver politiets arbeid i følgende konkluderende setning: «Bergenspolitiet har vist en total mangel på evne til annet enn lekkasjer.»

Se intervju øverst!

Vurderte å ta sitt eget liv

På pressekonferansen i dag sa en preget Trude Drevland at det er forferdelig å være borte fra arbeidet hun er så glad i.

– Det er ikke mange som er i tvil om at jeg elsket å være ordfører, og jeg hater å være borte. Jeg vil bare bort fra dette marerittet så fort som overhodet mulig, sa hun med en tydelig klump i halsen.

I boken forteller hun om at avhørene hos politiet har vært så tøffe at hun rett og slett ikke ønsket å leve mer.

TV 2s politiske kommentator: – Det var ikke en angrende Trude Drevland

– Og herlighet så hjelpeløs jeg følte meg bare fordi jeg var i avhørsrommet. Men skulle jeg bli tiltalt, ønsker jeg ikke å overleve. Det klarer jeg ikke. Det vil jeg ikke, skriver hun.

På direkte spørsmål fra TV 2 om hvor nær hun var ved å ta sitt eget liv, svarer Drevland følgende:

– Svært nær, men jeg var ikke modig nok da heller, sier Drevland til TV 2.

Tragediene

Trude Drevlands liv har de siste årene vært fylt av tragedier på det private plan. Hennes bror, skuespiller Lars Andreas Larssen, ble mot slutten av livet rammet av Alzheimers sykdom. Ektemannen, advokat Odd Drevland, ble tiltalt og dømt for underslag av klientmidler i sin advokatvirksomhet og fikk fengselsstraff. Pengeforbruket i familien var så høyt at regnskapsfører fant grunn til å advare. Huset ble solgt og ektemannen måtte i fengsel.

Påkjenningene har også vært store for Trude Drevlands barn, som tidvis har måttet gå i behandling.

Skuespillerbroren fikk alzheimer

Om broren Lars Andreas, som ble rammet av alzheimer, skriver Drevland blant annet: «Jeg hadde trengt ham som en klar og tydelig samtalepartner i de siste årene, men den gleden ble meg dessverre ikke forunt.» Som sykepleier med erfaring innen geriatri, innser Drevland nå at hun nok skjønte at noe var galt fatt med broren mye tidligere enn hun liker å innrømme.

Hun besøkte broren jevnlig de siste årene, og berømmer tidligere ektefeller og samboere av broren for rørende omsorg og omfattende innsats for å pleie og støtte en mann som gradvis mistet både hukommelse og tilstedeværelse.

Dømt og fengslet

I november i fjor startet ektefelle Odd Drevland soningen av straffen for underslag. Saken hadde rullet og gått siden 2011, og også i dette tilfellet stod avisen Bergens Tidende for opprullingen. Trude Drevland beskriver besøkene i fengselet som en overlevelsesøvelse. Hun skulle gjerne vært erfaringen foruten. «Klumpen i magen vokser, og sorgen i hjertet blir større og større,» skriver hun.

Siktet

Trude Drevland ble siktet og satt under etterforskning for grov korrupsjon etter dåpen av et cruiseskip på Bergen havn selveste 17. mai 2015. Det viste seg at Drevland og noen av hennes nærmeste hadde mottat dyre turer, blant annet med privat jetfly til Venezia betalt av rederiet. At Bergens-ordføreren i tillegg forklarte seg uriktig om omstendighetene rundt og hvem som hadde deltatt på disse turene gjorde saken enda mer alvorlig. Men i første omgang henla politiet saken etter bare et døgns etterforskning.

Etter hvert som avsløringene om Drevlands uriktige forklaringer, som hun senere har beklaget, ble etterforskningen gjenopptatt, og Drevland er fremdeles under siktelse, men foreløpig ikke tiltalt for grov korrupsjon.

– Skammer meg

Selv om Drevland retter skarp kritikk mot politiet, innrømmer hun også at det var svært skamfullt å måtte forlate vervet sitt som ordfører på den måten hun gjorde. Samtidig roser hun menneskene som stilte opp rundt henne.

– Mens jeg skammer meg dypt over at min sorti som ordfører for mitt vakre Bergen ble siktelse for grov korrupsjon, har folk bare vært helt utrolige, skriver hun.

Frem til saken eksploderte hadde hun vært en meget synlig og populær ordfører for Høyre. Hun er en engasjert bergenser selv om hun opprinnelig kommer fra Vesterålen i Nordland. Mange sendte henne oppmerksomhet, blant annet med blomster.

– I tråd med min sinnstilstand kunne jeg konstatere at jeg i månedsvis hadde en "gjennomsnittlig begravelsestilstand" i huset hva angikk antallet blomsterbuketter som jeg fikk fra bergensere og landet for øvrig, forteller hun i boken.

Det var nemlig flere vanskelige saker som foregikk i Drevlands liv samtidig. Mens korrupsjonssaken ble rullet opp, ble mannen hennes dømt til fengsel. Advokaten Odd Drevland ble tiltalt for grovt økonomisk underslag av tilsammen 2,9 millioner kroner fra tre forskjellige klienter fra 2003 og fram til 2011. Han ble dømt til to år og seks måneder i fengsel, hvorav ett år ble gjort betinget.

Ferdig med politikken

Saken har gjort at Drevland sier hun er helt ute av politikken, og ikke ønsker seg det livet tilbake.

– Det er mulig politikken ikke er ferdig med meg, men jeg er til de grader ferdig med politikken.

Hun legger likevel inn et lite forbehold:

– Jeg skal aldri inn i bystyret mer, med mindre alle de flotte bergenserne som har ført meg inn tidligere, fører meg dit igjen, skriver hun.

Og helt til slutt i boken innrømmer hun at hun fortsatt er et politisk menneske.

– Jeg medgir at jeg hadde ønske om å være vararepresentant til Stortinget. Mitt politiske hjerte har ikke på noen måte sluttet å slå.