Har Mourinho mistet seg selv i United?

– Jeg savner litt den ilden i Mourinho. Det virker som han prøver veldig å oppføre seg. Det gjorde han ikke i Chelsea, sier Øyvind Alsaker.

I videoen øverst ser du José Mourinho fortelle Antonio Conte at han ikke burde oppildne Chelsea-fansen etter 4-0-seieren.

Manchester United sliter før byderbyet i ligacupen mot Manchester City.

Etter en god sesongstart har ting stoppet opp - og det toppet seg i 0-4-ydmykelsen mot Chelsea søndag.

I Sverige er man begynt å frykte at Zlatan Ibrahimovic har mistet gløden han en gang hadde.

Enda bekymringsfullt for Manchester United er det at den nye manageren José Mourinho også ser ut til å mangle den gnisten som gjorde ham til «The special one».

– Motstanderfansen synger «You're not special anymore». Og det er han ikke heller. Resultatene er i alle fall ikke spesielle lenger, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Fraværende

The Times skrev tirsdag at United-spillerne er overrasket over hvor lite Mourinho selv er involvert på treningsfeltet. Det meste blir ifølge avisen overlatt til assistent Rui Faria.

I Chelsea var han som kjent mye mer involvert.

– Jeg savner litt den ilden i Mourinho. Sett utenfra kan det virke som at han prøver å forandre seg, å tilpasse seg Manchester United og ikke å støte Bobby Charlton. Det virker som han prøver veldig på å oppføre seg. Det gjorde han ikke i Chelsea, sier Øyvind Alsaker.

– Når jeg leser at han ikke er aktiv på treningsfeltet, så lurer jeg på hva som skjer. Kanskje han prøver å bli mer en manager som Ferguson var. Han var jo også lite på feltet. Men vi har jo det bildet av at Mourinho banker sin filosofi inn i spillerne. Det krever en vanvittig energi, og man kan undre om han har mistet noe av gnisten allerede i United. Det gjorde han i Chelsea, og da mistet han garderoben.

Haster

Parallellene kan dras til de nye, unge managerne i toppen av Premier League. Særlig Antonio Conte og Jürgen Klopp har en ekstremt energisk trenerstil.

Det kan være en nøkkel for å få gjennomført store endringer raskt. Og er det noe man ikke har i Premier League denne sesongen er det tid.

– Det er jo nærmest VM for managere denne sesongen. Selv om det bare er seks poeng opp til teten, så er det seks poeng til tre ulike lag. Og ytterligere to lag er fem poeng foran. Det forteller at Manchester United må begynne å vinne igjen, sier Alsaker.

– De lagene som vinner ligaen viser som regel en evne til å reise seg igjen raskt etter å ha fått seg en nesestyver. Nå er det en United-seier på seks kamper i ligaen.

Han tror at Mourinhos foretrukne spillestil også gjør at han er avhengig av resultater fort.

Den mer kyniske stilen som blant annet ble tilnærmet perfekt utført i 0-0-kampen på Anfield forrige uke krever at det blir seirer, poeng og titler.

– Mourinho har et kjipere budskap til spilleren enn for eksempel Klopp, Pocchettino og ikke minst Arsène Wenger har. Da blir igjen resultatene veldig viktige. Suksess trumfer alt, men viss den uteblir så forsvinner den auraen som Mourinho har. Fallhøyden er mye større for han enn for andre, sier Øyvind Alsaker.

Quick fix United?

Manchester Uniteds tid post Sir Alex Ferguson har vært turbulent.

Fra David Moyes via Louis van Gaal har man nå havnet på José Mourinho. Tre managere med ulike filosofier, ulike spillemåter, men til nå svært like resultater.

Statistisk sett er Mourinhos første kamper i sjefsstolen på Carrington nesten en kloning av Moyes'.

Det største fellestrekket er vel veien man har søkt for å løse problemene: stadig dyrere og mer høyprofilerte spillerkjøp.

Fra Moyes' Fellaini og Mata, som ironisk nok er svært sentrale brikker den dag i dag, via van Gaals Di Maria og Depay til sommerens shopping: Zlatan Ibrahimovic, Pogba og Mkhitaryan. Falcao eller Schweinsteiger kan heller ikke sies å ha vært innertiere.

– Det er ekstravagante signeringer, men veldig få har slått til, slår Øyvind Alsaker fast.

– United virker å mangle en helhet, en plan og en langsiktig strategi utover å hive inn en stjerne og bruke masse penger. Dersom Mkhitaryan ender opp med å bli sendt hjem Kagawa-stil er det veldig mye rart som skjer.

Sistnevnte sliter med spilletid. Ibrahimovic sliter litt etter en god start, mens Pogba bare glimtvis har vist hvorfor klubben har betalt over 1 milliard kroner for å sikre hans tjenester.

– Perfekt kamp for United

Onsdag kveld kommer byrival City på besøk til Old Trafford. Pep Guardiola har selv havnet opp i problemer etter en start der det så ut som om treet skulle vokse inn Premier League-himmelen også for den tidligere Bayern- og Barcelona-treneren.

Selv om ligacupen neppe er det som står høyest i prioritet er det klart at et positivt resultat kan være med å få de ulike skutene på rett kjøl. Mest prekært kanskje for hjemmelaget.

– United trenger et resultat først og fremst, men jeg tror ikke det betyr noe hvordan det kommer, sier Alsaker.

– De må snu den dårlige trenden og må svare. Jeg tror en storkamp er perfekt for United nå. De skal ikke opp til Hull for å spille ligacup. Det hadde vært slitsomt på en annen måte. Men det er klart at de tåler ikke å få grisebank av City på Old Trafford. Hvis ikke Mourinhos spillere responderer nå, så er de ikke United-spillere rett og slett.