Johnsrud Sundby tar et oppgjør med kritikerne

– Jeg synes det er litt vanskelig å forstå at folk i Norge prøver å misforstå, sier Martin Johnsrud Sundby.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby forstår at det norske folk er skuffet over at nasjonalsporten langrenn har fått to dopingsaker på kort tid. Johnsrud Sundby selv og Therese Johaug.

Men han vil ikke si unnskyld til nasjonen.

– Jeg kan forstå at andre nasjoner med en annen kultur bruker dette for alt det det er verdt for sin egen del. Jeg kan forstå at folk ikke ønsker å forstå, jeg kan forstå at folk ønsker å misforstå og gjøre dette til noe annet enn det er. Jeg synes det er litt vanskelig å forstå at folk i Norge prøver å misforstå. Det synes jeg er litt vanskelig å forstå, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Det er Johnsrud Sundby som reflekterer over hvordan han har det om dagen.

I stedet for en beklagelse tar han et realt oppgjør med flere som har ytret seg om hans dopingsak.

Den siste er den finske landslagsløperen, Sami Jauhojärvi, som sammenligner Johnsrud Sundbys dopingdom med fyllekjøring.

– Er du over den såkalte grenseverdien, så er det doping, og slik er det også hvis du blir tatt med promille, som høyere enn du har lov til, da er det fyllekjøring, hevder finnen.

– For å være helt konkret; Sami vet jo ikke hva han snakker om i denne saken. Uttaler direkte feil ting i sin uttalelse – og har selv erkjent at han ikke har satt seg inn i saken. Da er det vanskelig å tenke så mye utover det, forklarer Johnsrud Sundby

– Thorild Widvey, styremedlem i WADA ( Det internasjonale dopingbyrået) var for en stund siden tydelig på hva dette handlet om. Hun sa "har han fått en dom, er han tatt i doping".

– Det var en vanskelig uttalelse å forholde seg til. Forhåpentligvis modererer hun seg litt etter at hun har satt seg inn i saken.

– Hva mener du med det?

– Det er ikke alle som har lest og satt seg inn i saken og vet hva den handler om og hvorfor det ble som det ble. Da er det vanskelig å uttale seg. Det er vanskelig å svare på tøffe spørsmål, og det er dessverre mange som har uttalt seg uten å vite hva de snakker om.

– Men gjør det inntrykk på deg selv at kulturministeren (Linda Hofstad Helleland) ikke liker det som har skjedd?

– Det gjør mer inntrykk på meg at dette er noe folk synes er veldig, veldig vanskelig, at det er en ski-nasjon som må reises igjen.

Martin Johnsrud Sundby forstår at folk er skuffet over at to store ski-idoler har avlagt positive dopingprøver.

– Det er kjempeleit, og det tror jeg vi alle er enig om at vi står i en kjempelei situasjon. Det er nasjonalsporten vår som på kort tid har fått to reale nesestyvere, og det må ryddes opp. Det er en trist situasjon for alle som er glad i langrenn.

– Vil du si unnskyld til det norske folk?

– Jeg vil iallfall si at vi vil gjøre alt vi kan for gjenvinne tillit hos folk. Og jeg tror at vi kommer til å klare det - selv om det kan ta litt tid.

– Men vil du si unnskyld?

– Personlig har jeg havnet i en situasjon som har vært forferdelig kjedelig for meg. Det har vært en vanskelig situasjon å takle og veldig vanskelig situasjon å stå i. Og jeg sliter fortsatt med å godta at det er blitt som det har blitt. Jeg er veldig lei meg for at det er sånn, sier Martin Johnsrud Sundby