Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Langrennsløper Therese Johaug på pressekonferansen etter at det ble kjent at hun er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– Johaug har forklart seg

Advokaten bekrefter at skistjernen bedyrer sin uskyld i saken overfor Antidoping Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke ble det klart at Therese Johaug i første omgang blir suspendert i to måneder. Lederen i påtalenemda i antidoping Norge, var tydelig på at skistjernen IKKE var uten skyld i saken. Det er dette Johaug nå har prøvd å overbevise etterforskerne om er feil.

– Vi vil argumentere for at Therese ikke har utvist skyld, sier advokat, Christian B. Hjort, til TV 2.

– Detaljert
Advokaten kan fortelle at Johaug nå har forklart seg til Antidoping Norge. Innstillingen fra påtalenemnda er ventet å komme i starten av november, og blir da sendt over til domsutvalget.

– Therese har forklart seg, og gitt så detaljerte forklaringer som mulig. Hennes forklaring er den samme som allerede er kjent for offentligheten, men mer detaljert. Antidoping Norge ferdigstiller nå referatet fra forklaringen. Så kan det være noen detaljer som gjenstår, eller noen ekstra spørsmål Antidoping Norge ønsker svar på, forklarer Hjort.

Flere kommentatorer og journalister har etterlyst svar på flere spørsmål fra Johaug. Foreløpig forblir hun taus utad.

– Jeg forstår at media ønsker å snakke mer med Johaug, men av respekt for det pågående arbeidet til Antidoping Norge og av hensyn til den tøffe belastningen saken innebærer for henne, så har vi ventet. Det er viktig at Antidoping Norge får ferdigstilt hoveddelene av sin etterforskning, noe vi håper er nært forestående, sier Hjort.

– Venter på dommen
Skiforbundet ønsker ikke å uttale seg om de kommer til å betale lønn, eller eventuell kompensasjon til Johaug slik de bestemte seg for å gjøre til Martin Johnsrud Sundby.

– I saken til Therese må vi vente til det foreligger en dom, skriver Skiforbundets advokat, Anne Lise Rolland til TV 2.

Advokat Hjort bekrefter overfor TV 2 at Johaug er i dialog med forbundet om temaet, og det er nettopp derfor skyldspørsmålet blir svært sentralt for den videre vurderingen.

Antidopingregelverket har kort fortalt tre grader av skyld. Enten er du skyldig, uskyldig, eller delvis skyldig.

Men det mest interessante for Johaugs sak er at dersom hun kan bevise at hun er uten skyld, så vil det ikke bare bety en renvasking og moralsk oppreisning. Det vil også bety at hun kan bli kompensert for den suspensjonen hun nå soner.

I dopingreglenes § 12-9 heter det:

«Dersom utøver eller person kan bevise at regelbrudd er forårsaket uten skyld, skal utelukkelse falle bort. Regelbruddet regnes heller ikke som første gangs regelbrudd der dette senere kan ha betydning.»

Videre kan det også få stor betydning dersom det bevises at hun har liten grad av skyld, jamfør § 12-10:

«Dersom utøver eller person kan bevise at regelbrudd skyldes ubetydelig utvist skyld, skal sanksjonen være minimum en advarsel og maksimalt to års utelukkelse. Skyldgraden er avgjørende for fastsettelsen av sanksjonen.»

– Hypotetisk
I følge skiforbundets advokat var det nettopp det som skjedde da Skiforbundet bestemte seg for å kompensere Johnsrud Sundby.

– I saken til Martin kom § 12-10 til anvendelse. Derfor gjaldt ikke regelen om å frata økonomisk støtte for han, skriver Rolland til TV 2.

I Johaug-saken har også legen blitt pekt ut som personen med ansvaret. Men om Skiforbundet også vil kompensere henne for bortfall av inntekter, ønsker ikke advokaten å svare på.

– Når det gjelder ditt andre spørsmål er det hypotetisk å diskutere så lenge hennes sak er i prosess og det ikke foreligger en endelig avgjørelse i saken.