Her settes en utrolig verdensrekord

Kjører i over 180 km/t – på to hjul! Se video:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke mange av oss som har peiling på kjøring av bil på to hjul. Enda færre vet hvordan det skal gjøres i ekstrem fart – som for eksempel drøyt 186 km/t må kunne sies å være.

Men akkurat dette er altså den nye, gjeldende rekorden for kjøring på to hjul med bil.

Det skal sies at den nye rekorden ble satt med ikke akkurat god margin. Den forrige, som ble satt i 1997, var på 181,25 km/t.

Svensk rekord ble finsk

Det var svensken Göran Eliasson som inntil nylig kunne smykke seg med tittelen som verdens raskeste på to hjul i en bil. Nå er det imidlertid den finske stuntsjåføren Vesa Kivimäki som har overtatt.

Den nye rekorden ble satt på flyplassen Seinäjoki, åtte mil sydøst for Vasa.

Den to kilometer lange landingsstripa ble rigget opp med alt nødvendig utstyr for at rekorden skulle godkjennes av Guinness World Records.

"Norsk" gressklipper satte verdensrekord

BMW

Bilen som ble brukt var en BMW 3-serie Coupeø. Den hadde spesialdekk levert av den finske dekkprodusenten Nokian. De forsterket sideveggene med Aramid Sidewall-teknologi.

De ekstremt slitesterke aramidfibrene, som også brukes i luftfartsindustrien og av militæret, gir ekstra beskyttelse mot slitasje og kutt.

Denne dekkteknologien er også brukt i de siste SUV-dekkene fra Nokian Tyres.

Denne bilen har en helt spesiell verdensrekord

Spesialtilpasset

– Når man kjører på to hjul, er det bare sideveggen til dekket som er i kontakt med veien, derfor måtte vi utvikle et spesielt dekk for rekordforsøket. Aramidfibrene vi la inn i gummien styrker dekket og gir betydelig bedre beskyttelse mot slitasje. Denne teknologien lot oss konstruere et dekk spesialtilpasset for å sette hastighetsrekorder, sier Matti Morri, teknisk kundeserviceansvarlig i Nokian.

Ford Mustang: Her forsøker nordmennene å sette verdensrekord