Visste ikke om Sundby-saken da han ble sjefstrener for allroundlandslaget

Tor-Arne Hetland var ikke klar over Martin Johnsrud Sundbys positive dopingtester da han forhandlet om jobben som hovedtrener for langrennslandslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tor- Arne Hetland rykket opp som hovedtrener for de norske langrennsherrene i mars i år. I juli ble Martin Johnsrud Sundby dømt til to måneders utestengelse og fratatt to verdenscupseire, én Tour de Ski-seier og én sammenlagtseier i verdenscupen.

Hetland var ikke klar over Sundby-saken da han var i forhandlinger i forkant av ansettelsen.

– Jeg visste ikke om det da jeg gikk inn i kontraktsforhandlinger med Skiforbundet, sier han til TV 2.

– Burde du ha fått vite det?

– For meg er ikke det noe jeg måtte vite. Jeg vet hvilken jobb jeg skal gjøre og hvilke utøvere jeg skal jobbe med. Og at vi har gjort en feil en gang gjør at jeg blir enda mer sulten på å gjøre den jobben jeg skal gjøre enda bedre, sier han videre.

Hetland tror ikke dopingdommen har særlig mye å si for Sundby på det fysiske plan.

– Fysisk så tror jeg ikke det har så mye å si. Mentalt er det en ting som Martin har gått gjennom som man ikke vet hvordan vil slå ut i løypa, men som jeg er helt sikkert har gjort noe med motivasjonen. Endelig har den møllesteinen sluppet taket rundt halsen på ham. Nå kan han konkurrere med skuldrene nede og han har gjort opp for seg, sier landslagstreneren.

– Det er vel en fare for at han kommer til å bli minnet på dette ved senere anledninger?

– Det er mange som kommer til å stille spørsmål ved det. Vi må bare svare dem.

Hetland vil ikke svare på når han fikk vite om de positive prøvene.

– Det er en sak mellom Martin og meg. Han fortalte meg om dette når han var klar for det.

Hetland ble i sin aktive karriere både verdensmester (2001) og olympisk mester i sprint (2002). Tidligere har han også vært landslagstrener i Tyskland, Sveits og Canada, før han i mars tok over jobben etter Trond Nystad.

– Trond og meg har mye av de samme fellestrekkene. Vi er begge grundige og nøyaktige. Han er mer sosial enn det jeg er. Han er en trollmann med prate med folk både i tide og utide. Jeg jobber med min sosiale kompetanse.