Putins nye Satan-rakett kan utslette et helt land

Et område på størrelse med Belgia kan settes ut av spill med ett av stridshodene i raketten.

Mens åtte av ti ifølge en spørreundersøkelse fra Norsk Folkehjelp mener Norge må gå inn for at FN skal forby atomvåpen, vil Norge neppe stemme for et forbud i FN.

Stortinget vedtok tidligere i år at Norge skal jobbe for et «rettslig bindende rammeverk» for å sikre målet om avskaffelse av atomvåpen. Likevel sa Norge nei til å starte forhandlinger om et forbud mot atomvåpen.

Utenriksminister Børge Brende (H) slo tidligere i år fast at regjeringen ikke vil støtte formuleringer som kan sies å bryte med NATOs strategiske konsept. Her heter det at alliansen skal ha atomvåpen så lenge det finnes atomvåpen i verden.

Ruster opp

Russland har flyttet raketter av typen Iskander-M inn i eksklaven Kaliningrad mellom Polen og Litauen, og truet med atomvåpen dersom NATO flytter styrker til Latvia, Estland og Litauen. Tidligere denne måneden anklaget russisk TV USA for å hisse opp til atomkrig.

– Uforskammet oppførsel mot Russland kan få kjernefysiske konsekvenser, sa programlederen Dmitrij Kiseljov.

For å møte den økende atomvåpentrusselen, har Pentagon foreslått at 878 milliarder kroner må brukes de neste fem årene til å oppdatere USAs atomvåpenarsenal.

Da USAs forsvarsminister begrunnet hvorfor de trengte nye atomvåpen, viste han til Russlands «kjernefysiske sabelrasling og bygging av nye kjernefysiske våpensystemer», så vel som Nord-Koreas nylige atomprøvesprengninger og missiltester.

Nå har Russland presentert sine nye atomraketter, som skal erstatte de gamle Satan-missilene fra den kalde krigen, ifølge RT og Sputnik.

RS-28 Sarmat-rakettene (NATO-betegnelse: Satan 2) blir etter planen en del av Russlands kjernefysiske våpenarsenal i 2018, og har en sprengkraft som vil få bombene i Hiroshima og Nagasaki til å se ut som kruttlappistoler, skriver The Independent.

Toppfart: 7 km/s

Skjermdump som viser presentasjonen av den nye interkontinentale RS-28 Sarmat-raketten.
Skjermdump som viser presentasjonen av den nye interkontinentale RS-28 Sarmat-raketten.

De nye missilene skal kunne bære opp til 16 kjernefysiske stridshoder. Et område på størrelse med Frankrike eller Texas kan utslettes med dette missilet, skriver britiske Daily Mail, som siterer det russiske militærets TV-kanal TV Zvezda.

Atomkartet til nuclearsecrecy viser at land på størrelse med Belgia eller Danmark vil være så godt som ødelagt av en bombe på 50 megatonn. Men Sarmat-missilet er et såkalt MIRV-våpen, som kan ramme flere steder samtidig.

Ifølge TV Zvezda vil de nye Satan 2-rakettene ha en rekkevidde fra 11.000 til 16.000 kilometer, avhengig av vekten på stridshodene. Det vil gjøre dem i stand til å nå mål som London og andre europeiske byer, samt byer på den amerikanske vest- og østkysten.

Missilet skal angivelig ha en topphastighet på nærmere syv kilometer i sekundet. Søndag la missilprodusenten ut en illustrasjon av det som blir Russlands største atomrakett, med en tekst som bekrefter kontrakten de inngikk med det russiske forsvarsdepartementet i 2011. (TV 2/NTB)