Foto: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Finsk langrennsstjerne ut mot Sundby:  – Som å kjøre i fylla

Finsk langrennsstjerne mener Martin Johnsrud Sundby har gått for langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby ble etter en lang prosess dømt til to måneders utestengning av den uavhengige voldgiftsdomstolen CAS for ulovlig bruk av astmamedisin.

Sundby tok det fulle og hele ansvaret for utestengelsen, men det har blitt argumentert for at den norske langrennsløperen burde vært frikjent - blant annet på grunn av uklarheter i regelverket.

– Ser ikke bra ut
Den finske langrennsveteranen Sami Jauhojärvi mener imidlertid at det ikke finnes noen gråsoner i en slik sak og sammenligner det med fyllekjøring.

– Det ser ikke bra ut. Det er dårlig for sporten vår. To av verdens beste stjerner tatt i doping, sier han til Expressen.

– Det er som å kjøre i fylla, sier han videre.

Og utdyper:

– Dere har vel en promillegrense i Sverige på 0,2? Og dersom du ligger over den grensa så kjører du i fylla. Det er akkurat det samme i denne saken. Det finnes en grense. Er du over den så er det doping. Og Sundby var over, sier han videre.

Johnsrud Sundby reagerer på at finnen uttaler seg så bastant i saken.

– Sami vet ikke hva han snakker om i denne saken. Han uttaler direkte feil. Han har selv erkjent at han ikke har satt seg inn i saken. Da er det vanskelig å tenke så mye utover det. Annet enn at han ikke vet hva han snakker om det, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

– Har gått for langt
Jauhojärvi - som ble olympisk mester på lagsprint sammen med Ivo Niskanen i Sotsji - har ingen sympati med de norske langrennsløperne.

– De har lenge forsøkt å flytte grensene fremover. Nå har de gått for langt.

Finland har på sin side ikke bare rent mel i posen. Etter Lahti-VM i 2001 ble seks finske løpere ble tatt i doping.

– Det var en katastrofe. Samtidig førte det også til en forandring. Men jeg har fått spørsmål om det gjennom hele karrieren, sier han og mener at de norske langrennsløperne nå kan vente det samme.

– Jeg tror mye avhenger av hva dommen til Therese Johaug blir. Men de må nok finne seg i å leve med det i løpet av denne sesongen.