Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Apple har nylig lansert en liten oppdatering til sine smarttelefoner. Operativsystemet iOS 10.1 byr først og fremst på en ny kamerafunksjon til iPhone 7 Plus, men andre har minst like god grunn til å oppdatere.

Oppdateringen, som dukket opp mandag, fikser nemlig et sikkerhetshull som gjør det mulig for hackere å kjøre en skadelig kode på telefonen din ved at du åpner et bestemt bilde.

– Oppgrader til iOS 10.1 med en gang. Den fikser en sårbarhet som gjør det mulig å kjøre en kode ved å få deg til å åpne en onsinnet JPEG-fil, skriver sikkerhetsingeniør Micah Lee, som var blant de første som oppdaget at sikkerhetshullet skal være tettet.

– Kriminelle hackere vil utnytte svakheten

Svakheten ble først oppdaget av sikkerhetsresearcher Marco Grassi, skriver britiske Daily Mail.

Sikkerhetsekspert Graham Cluley tror at hackere med uredelige hensikter kan komme til å utnytte sikkerhetshullet, som kalles «CoreGraphic bug».

– Det er en ekkel sikkerhetsbug, og det er sikkert noen kriminelle hackere som er interesserte i å se om de kan finne en måte å utnytte den. Sørg for at du ikke er i faresonen ved å oppdatere til iOS 10.1 så raskt som mulig, skriver han på sin nettside.

På sin nettside bekrefter teknologigiganten at sårbarheten rettes i programvaren.

Flere nye funksjoner

Den nye versjonen er en mindre oppdatering, men inneholder likevel noen nye funksjoner, i tillegg til sikkerhetsoppdateringene.

Som allerede nevnt får du, hvis du har en iPhone 7 Plus, nå et eget portrettmodus i kameraappen. I praksis betyr dette at du kan ta portrettbilder med uskarp bakgrunn, eller bokeh om du vil. Denne telefonen er nemlig utstyrt med to kameraer på baksiden, og får til denne effekten ved å kombinere de to bildene til ett bilde.

Det blir nå også mulig å spille av effekter i Meldinger-applikasjonen flere ganger, i tillegg til at det rettes en lang rekke andre feil. Blant annet skal bluetooth-tilkoblingen bli bedre for tilbehør fra tredjeparter.

Det loves også flere funksjoner knyttet kollektivtransport i Japan, med det er neppe så aktuelt for oss her hjemme (med mindre du planlegger ferie).

Forøvrig har Apple også oppdatert programvaren i flere av sine andre produkter.