TUNGT: Ti tap på fjorten kamper er de harde fakta for Storhamar før møtet med Frisk Asker tirsdag kveld.  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
TUNGT: Ti tap på fjorten kamper er de harde fakta for Storhamar før møtet med Frisk Asker tirsdag kveld.  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: Ness, Jan Kåre

Storhamar har ikke tatt færre poeng på 26 år

– De er helt nødt til å lage én femmer som fungerer, mener TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storhamar har rett og slett hatt en begredelig sesongstart og ligger nest sist på tabellen med 15 poeng.

Vi må helt tilbake til 1990/1991-sesongen for å finne en dårligere poengstatistikk på de første 14 kampene. Ti tap og fire seire er de harde fakta før møtet med Frisk Asker tirsdag kveld.

Se Storhamar - Frisk Asker på TV 2 Sportskanalen, klokka 18.50.

TV 2s ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm mener forklaringen på nedturen er todelt.

– Det ene problemet ligger i forberedelsene til sesongen, for etter at sluttspillet er over må man begynne å jobbe med konturene av neste sesongs lag. Om de bare har vært uheldige eller gjort en for dårlig jobb vet jeg ikke, men de har i alle fall ikke fått tak i de spillerne de ønsket. De ønsket for eksempel backer som Dennis Sveum, Henrik Ødegaard og Daniel Sørvik. Da ingen av dem kom på plass, og de i tillegg har slitt med skader på Christian Larriveé og Lars Løkken Østlie, så var de ikke en reell utfordrer til seriegullet da de gikk på is i starten av sesongen, men Dahlstrøm.

Backen Løkken-Østlie er tilbake i stallen, mens måljeger Larriveé fortsatt er ute på ubestemt tid med en hodeskade.

– Hadde ikke regnet med at det skulle gå så dårlig

Dahlstrøm, som selv har spilt 13 sesonger i Storhamar, mener at klubben burde være en attraktiv klubb.

– Storhamar har jobbet hardt for å prøve å få et lag på beina, men de har kommet på etterskudd med lagbyggingen. De har for mange like spillere i forskjellige posisjoner, så det er vanskelig å sette opp tre rekker som utfyller hverandre. I ishockey må man ha typer med ulike kvaliteter. Nå vet ikke jeg hva de tilbyr norske spillere i lønn, men jeg vil jo tro at Storhamar er en attraktiv klubb med en stor publikumskare. Det er i alle fall ikke mulig å skylde på manglende støtte blant publikum, for de leverer på Hamar, understreker han.

46-åringen legger likevel ikke skjul på at den magre seriestarten er overraskende.

– Jeg hadde ikke regnet med at det skulle gå så dårlig. Jeg hadde regnet med 3. - 5. plass, og da burde de vunnet tre kamper til i alle fall. Ti tap på 14 kamper er voldsomt, og de har fem strake tap på rad. De to siste seirene har kommet i kamper mot ligaens to svakeste lag, Manglerud Star og Kongsvinger. Det er svake tall, påpeker han.

Storhamars to andre seire var 4-2 over Lillehammer 15. september, og 5-2 over Stjernen på hjemmebane 22. september.

Ser en løsning

Dahlstrøm ser nå én løsning for å få Storhamar opp av sumpen.

– Sånn som jeg ser det er det en rask løsning. Jeg føler at Storhamar har prøvd å bygge flere offensive formasjoner, men nå er de helt nødt til å lage én femmer som fungerer. De må lage én rekke som kan gå foran og ta ansvar, for å få løsnet på knuten. Da kunne jeg tenke med Joey Tenute, Hampus Gustafsson, Daniel Hermansson som en førsterekke, og Petteri Nummelin og Joonas Rönnberg eller Lars Løkken Østli som første backpar. Min teori er i alle fall at når det ikke fungerer, så må du lage én femmer som du satser på, mener han.

Før sesongen ansatte Storhamar assistenttrener på landslaget, Sjur Robert Nilsen, som hovedtrener. Dahlstrøm er klar på at det snart må komme resulater, men han tror Nilsen har tillit.

– De er helt nødt til å få i gang noe positivt, for det er en tung prosess å være i. Når kampene står og vipper, så klarer de ikke hente ut det siste lille som andre lag gjør. Nilsen må få noen resultater snart, men etter det jeg forstår har de veldig god tro på trenerteamet. Så vidt jeg vet har han tillit, og det blir for enkelt å skylde på treneren, mener han.

I kampen mot Frisk Asker tirsdag holder Dahlstrøm likevel en knapp på gjestene fra Asker.

– Frisk Asker er i rute, og de ser bra ut nå. Hvis ikke Storhamar klarer å få igang en førsterekke tror jeg Frisk vinner. Tre mål er ikke alt for mye å be om, så hvis Gustafsson og Hermansson putter tre så tror jeg Storhamar kan ta det, avslutter Dahlstrøm.