Bekymret svensk kommentator: – Gi oss et livstegn, Zlatan

Thomas Wilbacher mener en smilende Zlatan Ibrahimovic etter 0-4-tapet viser at stjernespissen har mistet gløden som gjorde ham spesiell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øverst kan du se Zlatan og United-spillerne som var i godt humør etter å ha blitt knust av Chelsea søndag. For det slaktes de av både fans og Ryan Giggs.

Zlatan Ibrahimovics Manchester United-karriere startet strålende.

Fire strake seirer, fire mål av Zlatan.

Siden har det tørket inn, både for den svenske superspissen og Manchester United.

I ligaen er det blitt en seier, to uavgjort og tre tap, mens Zlatan opplever måltørke.

Nå stiller den svenske kommentatoren Thomas Wilbacher de vanskelige spørsmålene om fremtiden til den største svenske fotballspilleren gjennom tidene.

– Er det begynnelsen på slutten for Zlatan? skriver Wilbacher i sin spalte i Expressen.

– Gløden i øynene har sluknet

1,5 måned etter Zlatans siste nettkjenning blir spissen slaktet for sine prestasjoner av engelsk presse og eksperter.

Etter kampen mot Chelsea fikk Ibrahimovic to på børsen av Manchester Evening News, og mange spør seg om 35-åringen er blitt for gammel.

Engelsk presse er ikke akkurat de som er mest avventende til å hoppe på kritikk-toget, men nå er det begynt å bølge i Sverige. Wilbacher lurer på om spissen rett og slett har mistet gløden.

– Bildene av en smilende Zlatan som bytter trøye med motstanderne etter et knusende, pinlig tap er unike i hans lange karriere. Normalt brukte Zlatan å rase mot motstanderne, det egne lagets prestasjoner og av og til en hel nasjon. Nå virker de glødende øynene å ha sluknet, skriver svensken.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker er enig i at Zlatan ikke har vært på sitt sedvanlig nivå, verken i prestasjoner eller energi.

Men han vil ikke lese for mye inn i akkurat den seansen.

– Det er klart at det å gå rundt og glise etter 0-4 kan oppfattes negativt, sier Alsaker.

– Men det kan også være en forsvarsmekanisme for å vise at de ikke går inn på dem. Det kan være lederen Zlatans forsøk på å vise til lagkameratene at han har vært med på så mye at han vet at livet går videre. Det er vanskelig å vite hvordan han tenker, men det er ikke overraskende at Giggs og andre fra «Class of 92» reagerer. De var flasket opp med en annen type fotball, og ledet av Ferguson som hadde ltit den lederstilen.

Suksesspreget borte?

Zlatan Ibrahimovic har vunnet ligaen i alle land han har vært i. Nederland, Italia, Spania, Frankrike.

Akkurat nå virker titteldrømmen med Manchester United ganske fjern, selv om mye kan skje på de siste 29 kampene.

Manager José Mourinho virker å ha mistet litt av magien og den taktiske fingerspitzgefühlen som gjorde han så suksessrik. Også Mourinho ser litt flat ut energimessig.

– Det er klart at når resultatene svikter for Manchester United, samtidig som Mourinho ikke virker fyrt opp på samme måten som før og Zlatan går rundt og gliser etter et stygt tap for Chelsea, så er det en grunn til å være bekymret for United-fansen, sier Øyvind Alsaker.

Den svenske kommentatoren gir det litt av skylden, men synes samtidig å se en endring i Zlatans væremåte.

Han tar ikke så mye ansvar.

– Dersom det er noe som har preget Zlatans lange, suksessfylte karriere så er det hans enorme vinnerskale. Da lagkameratene gikk ned på kne, stod Zlatan rett i ryggen. Han utgjorde forskjellen, skriver Wilbacher.

– Nå virker han ikke å bry seg om underlaget, slurvete pasningsspill eller for den saks skyld tap.

Etterlyser livstegn

Stjernespissen har uttalt at han vil avslutte på topp, men da begynner det å haste. Med en ettårskontrakt må han prestere – både om den skal forlenges og om han skal gidde å fortsette selv.

– Uten den ekstreme vinnermentaliteten, uten lidenskapen og de der unike glødende øynene finnes det ikke mange grunner til å fortsette. I alle fall ikke om du er Zlatan Ibrahimovic, skriver Wilbacher.

– Selvsagt er ikke en drøy måned tilstrekkelig for å skrive det siste kapittelet, men nå mer enn noen gang trenger vi å tro. Bank en gang om du fortsatt er med. Gi oss et livstegn, Zlatan.

Øyvind Alsaker tror gnisten vil tennes hos den svenske superstjernen igjen.

– Der Rooneys tid virker å være over, så tror jeg ikke det samme om Zlatan, sier han.

– De ble rundspilt mot Chelsea, men han har likevel en heading over som han bør sette og en knallgod volley som keeper redder, men som likevel var en stor prestasjon. Han er der, og leverer fremdeles de tingene. Jeg tenker at det vil løsne for Zlatan.