DRAPSTRUET: Lasse Anrell har tatt til orde for to års utestengelse av alle norske langrennsløpere. De kontroversielle meningene har provosert mange, og nå har svensken blitt drapstruet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DRAPSTRUET: Lasse Anrell har tatt til orde for to års utestengelse av alle norske langrennsløpere. De kontroversielle meningene har provosert mange, og nå har svensken blitt drapstruet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Svensk journalist mottok norsk drapstrussel etter Johaug-uttalelser

– Det er følsomme greier dette her med Therese Johaug, sier svenske Lasse Anrell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske journalisten og kommentatoren Lasse Anrell har vært nådeløs i sin dom over dopingsakene som har kastet en mørk skygge over norsk langrennssport de siste månedene.

«Statsdoping»
Han har skrevet at den norske bruken av astmamedisin er «statsdoping» og at Norges landslagsløpere burde blitt utestengt i to år «for å rydde opp i sin egen myr av astmaekspresser og medisinmenn».

Nå har svensken fått føle på kroppen at trøbbel i nasjonalsportens paradis engasjerer.

Expressen skriver at Nya Wemlands Tidningen (NTW), avisen der Anrell har ytret sine meninger, har mottatt en drapstrussel.

– Jeg har ikke lest trusselen, men NWT har tatt det videre til politiet. Det er følsomme greier dette her med Therese Johaug, sier Anrell.

Sjefsredaktøren i avisen bekrefter at trusselen var direkte rettet mot Anrell og at den er skrevet på norsk fra en anonym innsender.

– Det stod at han skulle passes seg for å dra til Norge, for da ville han bli et hode kortere. Vi har som prinsipp å anmelde alle trusler. Dersom man slipper én gjennom, kan det bli én for mye, sier Staffan Ander.

– Det er dumme ski-hooligans
Anrell la ingenting imellom da han omtalte Johaugs vanvittige dominans i skisporet i kjølvannet av den positive dopingprøven.

Forrige sesongs verdenscupvinner er for øyeblikket suspendert i to måneder av Antidoping Norge i påvente av en dom i saken mot henne. 28-åringen testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en salve mot en solforbrent leppe under en samling i italienske Livigno i starten av september.

– Sannheten er jo at man nesten kunne se visuelt at Therese Johaug ikke konkurrerte på samme vilkår som de andre. Hun gikk med en frekvens som minner om de kinesiske langdistanseløperne i friidrett som var helt overlegne – før de ble tatt. Eller Johann Mühlegg, mente Anrell.

– Men alle elsker jo Johaug. Såååå viktig for sporten. Sååå sjarmerende. Pytt, putt. En iskald juksemaker. Say no more.

Slike uttalelser skaper naturligvis overskrift på norsk jord, og TV 2 har tidligere skrevet om Anrells ytringer.

I NWT merker man stor pågang, både positive og negative, på kommentatorens meninger.

Anrell sier at flere har tatt kontakt med ham for å fortelle om ting fra innsiden av norsk langrennssport, men opplysningene har ikke vært mulige å bekrefte og publisere.

– Det har vært veldig mange reaksjoner fra vanlige folk i Norge. 65 til 70 prosent er negativ, men det varierer mellom det negative og hatske, sier Anrell.

– Noen e-poster har vært forferdelige. Det er dumme ski-hooligans. Det er nok verre enn jeg hadde forventet, sier Anrell.

Northug-stikk før VM
Provoserende uttalelser er ikke noe nytt fra Anrells kant. Før VM i 2011 døpte Anrell om Petter Northug til «Petter Nolltug» og spådde null gull til nordmannen. Det endte med tre gull hjemmebane. Northug svarte med å gå sesongåpningen i Brukksvallarna sesongen etter med Nollthug på skidressen.

– Da jeg fikk beskjed om at jeg skulle sesongåpne i Sverige, så måtte jeg jo gå med kallenavnet mitt. Jeg måtte bare klistre det på drakten som et symbol til han spåmannen fra Sverige, som spådde sesongen min i fjor, gliste Northug til TV 2.