SAMARBEID: Amerikanske soldater kommer til Norge i forbindelse med en prøveordning for øvelser. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det ikke dreier seg om fast utstasjonering.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SAMARBEID: Amerikanske soldater kommer til Norge i forbindelse med en prøveordning for øvelser. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det ikke dreier seg om fast utstasjonering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

330 amerikanske soldater til Værnes

Regjeringen inngår et samarbeid med USA om rotasjonsbasert øving og trening i Norge neste år.

Rundt 330 amerikanske marinesoldater deltar i prøveordningen.

Soldatene skal holde til på Værnes i Nord-Trøndelag. Med Midt-Norge som utgangspunkt skal de trene sammen med norske og eventuelt andre styrker på ulike steder i landet.

Det kan også bli aktuelt å bruke amerikansk utstyr som er forhåndslagret på Værnes.

Ordningen kom i stand etter en amerikansk henvendelse. Den starter opp i januar 2017 og vil bli evaluert i løpet av året.

Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité ble orientert om prøveordningen mandag kveld.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener ordningen er en fordypning og videreføring av norsk-amerikansk militært samarbeid og peker på at den har klare begrensninger.

– Prøveordningen innebærer at de amerikanske styrkene roterer, og det er ikke snakk om en fast base for amerikanske styrker i Norge eller etablering av en amerikansk base i Norge, sier hun.

- Ikke provokasjon

Forsvarsministeren avviser også at Russland kan oppfatte de amerikanske soldatene som en provokasjon.

- Dette er ingen provokasjon. Dette er normal øvingsaktivitet i Norge som vi har lang tradisjon for å gjøre sammen med amerikanerne. Vi bidrar også til å øke den norske kapasiteten ved å øve og trene mer sammen med våre allierte, sier Eriksen Søreide.

Bare SV på Stortinget er i mot det vedtaket regjeringen har gjort.

- Vi synes ikke dette er klokt. Det er feil signaler å sende ut i en verden der vi behøver å redusere spenningen. Regjeringen burde også satse mer på det norske forsvaret i stedet for å invitere amerikanske soldater til Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken til TV2.

De amerikanske marinesoldatene kan være på plass på Værnes Garnison allerede i januar.

(NTB/TV 2)