FÅR KRITIKK: Tidligere dommer, nå dommersjef, Terje Hauge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
FÅR KRITIKK: Tidligere dommer, nå dommersjef, Terje Hauge. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Foto: Lien, Kyrre

Staberg Støtter Ingebrigtsens kritikk:

– Dommersjefen har gjort en del feilvalg

Men Terje Hauge kjenner seg ikke igjen i kritikken fra tidligere toppdommer Per Ivar Staberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Tippeliga-dommer Per Ivar Staberg støtter Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsens kritikk mot dommersjef Terje Hauge.

Han mener det blir feil å henge seg opp i at Ingebrigtsen overdrev antall dommere når han hevdet Hauge hadde laget Tippeligaen til en utviklingsarena for 20 dommere.

– Jeg kan ikke få understreket nok at Tippeligaen ikke er en utviklingsarena for dommere. Det er 13 som dømmer og det er de 13 beste i Norge, sa Hauge i sitt svar.

Det helt nøyaktige tallet med to ekstradommere er 15.

– Jeg har ikke snakket med Ingebrigtsen, men slik jeg oppfatter det så er det ikke antallet i seg selv det handler om. Han mener at man slipper til dommere som ikke er modne eller gode nok. Det er derfor han kaller det en utviklingsarena, sier Staberg til TV 2.

– Er du enig i det?

– Jeg er langt på vei enig i det. Poenget er at fotballdømming er et erfaringsfag. Alle var svakere til å dømme da de begynte med det. Det er for mange som er for ferske og som ikke er på det nivået som kreves.

Terje Hauge stiller seg uforstående til påstanden om at det er for mange ferske dommere.

– Jeg skjønner ikke kritikken. Dette er de 13 beste dommerne vi har i Norge, som har kommet opp gjennom et fem-ti år langt treningsprogram i regi av NFFs dommerkomité og kretsene, sier Hauge til TV 2.

– Vi har sju internasjonale dommere, i tillegg til fem rutinerte og godt skolerte kampledere pluss to relativt unge i Espen Eskås og Kai Erik Steen. Men de er 30 år gamle, og har vært gjennom en veldig god utdannelse blant annet med UEFAs dommerskole.

Kritiserer dommeruttaket

Dommersjef Hauge avfeier at Tippeligaen er en utviklingsarena, og hevder at det er de 13 beste norske dommerne som dømmer Tippeligaen.

– De 13 faste dommerne har et snittantall på 21-22 kamper per sesong, og så er det vel Svein Oddvar Moen som har flest, sa Hauge til TV 2.

Staberg tror ikke nødvendigvis det er feil, men etterlyser en større bevissthet rundt hvem som dømmer hvilke kamper.

Det særlig etter en sesong der kritikken har haglet mot dommerstanden.

– Fasiten på hvordan dommerne dømmer får man ikke på antall dommere, eller på gjennomsnittsalder. Fasiten får man på hvor mange feil som blir gjort. Og denne sesongen er det blitt gjort alt for mange grove feil, sier Staberg.

– Det er nesten ikke en serierunde uten at det er noe trøbbel i avviklingen til kampen. Det er det Terje må ta tak i: Hvem er det som dømmer de ulike kampene? Jeg tenker at Hauge har gjort en del feil i å plukke ut laget sitt i de åtte som dømmer kamper hver runde.

Prestasjoner avgjør

Hauge selv mener at dette er godt ivaretatt gjennom systemet som de har på plass i dag. Det er en helt klar vekting når det kommer til hvem som får dømme de ulike kampene.

– Jeg savner et konkret eksempel, da hadde det vært lettere for meg å ta denne diskusjonen, sier Hauge.

– Men det er prestasjoner som avgjør, og alt dette er grundig dokumentert og diskutert. Hver kamp har en veileder som skriver en rapport på dommerens prestasjoner. Dette og resultatet på fysiske tester avgjør jo hvem som får dømme de største kampene. Dette vurderes før hver runde. Det er jo de internasjonale dommerne som er ansett som våre beste, og det er oftest disse som får disse kampene.

Disse dommerne trenger også å dømme kamper for å få kamper i Europa. Hauge setter sammen rapport på de internasjonale dommerne og sender til FIFA og UEFA.

Staberg mener de beste dommerne må dømme de største oppgjørene hver uke – og at svak dømming må få andre konsekvenser enn det gjør i dag.

Han foreslår at dommerne alternerer med OBOS-ligaen, slik at istedet for å stå over etter en svak kamp så får man sjansen til å dømme seg tilbake i form.

– Det vil øke tilliten til dommersektoren, i tillegg til at det vil være bedre for dommerne å være i aksjon enn å stå over en runde, sier Staberg som dømte rundt 250 kamper i Tippeligaen før han måtte gi seg etter 2014-sesongen.

– Positivt med dialog

Hauge inviterte Ingebrigtsen til dialog om utviklingen av dommerstanden etter RBK-trenerens kritikk.

– Kåre Ingebrigtsen må gjerne ta kontakt med meg, for jeg diskuterer gjerne dommerstanden med ham, men ikke gjennom media, sa Terje Hauge.

Det syns Staberg er prisverdig, og tror også det vil være med å bygge opp igjen tilliten.

Han kjøper derimot ikke argumentet om et generasjonsskifte, og mener det er på tide å droppe å se på alder – og heller på kompetanse. Det hevder dommersjefen at de gjør allerede.

– Man må se mer på ferdigutviklede dommere, og mindre på fødselsattesten. Ledelse handler om erfaring, og det å være trygg på det man skal gjøre. Ingen skal kunne vente at en midt i 20-årene er veldig trygg når man entrer Brann stadion. Da er kanskje Fosshaugane Campus mer passende, uten å si noe stygt om Sogndal, sier Staberg.

Det internasjonale fotballforbundet har fjernet aldersgrensen for dommerne. Så lenge dommerne klare de fysiske testene og holder standarden på dømmingen vil de kunne fortsette.

Staberg forventer at det vil skje i Norge også, og her er han og dommersjefen på linje.

– Mest sannsynlig fjernes aldersgrensen. Det handler om formaliteter, men vi i dommerkomitéen er positiv til å ta det bort, men i og med at det ligger i lovene så er det noen andre organer som må behandle det, sier Hauge.

– Selvsagt skal det være slik at din fysiske form og prestasjoner som dommer skal avgjøre hvor lenge du skal holde på. Tommy Skjerven er et godt eksempel. Han er 47-48 år og er en av de best trente. Så lenge han leverer som han gjør skal han få fortsette.

Idé til rekruttering

Han lanserer også en idé til hvordan man kan utvikle flere norske toppdommere: å henvende seg til spillere som har spilt på høyt nivå, men av ulike grunner har gitt seg – det være seg skader eller annet.

Selvsagt forutsatt at de klarer løpingen som kreves.

– Det er jo noe annet å spille 90 minutter med dueller, kontra å løpe for å komme i best mulige posisjon, sier Staberg.

– Disse vil ha en unik spilleforståelse som de kan bidra med i erfaringsutveksling på dommersamlinger, så kan de lære seg det mer dommertekniske av dommerne. De skal selvsagt ikke begynne i Tippeligaen, men trenger ikke å begynne på småguttenivå heller. Jeg har diskutert dette med Jesper Mathisen, og jeg er rimelig sikker på at for eksempel han rimelig raskt ville vært oppe på et bra nivå som dommer.

Har du fått med deg disse klippene?

Vis mer