Bilder som av Michelangelos David statue vil nå bli akspeptert etter Facebooks nye retningslinjer. AFP PHOTO/Vincenzo PINTO
Bilder som av Michelangelos David statue vil nå bli akspeptert etter Facebooks nye retningslinjer. AFP PHOTO/Vincenzo PINTO Foto: Vincenzo Pinto

Facebook myker opp naken-regler

Facebook vil åpne for publisering av bilder som er historisk viktige, selv om de ellers strider imot publiseringsreglene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en nyhetsmelding skriver Facebook at de har fått masse innspill til hvordan de kan endre sine interne retningslinjer, og at de er svært takknemlige for dette.

– De kommende ukene vil vi begynne å tillate flere elementer som folk mener har nyhetsverdi, eller som er allment viktige – selv om de ellers bryter med våre standarder. Vi vil jobbe med å prøve å utforske akkurat hvordan vi gjør dette, både med nye verktøy og håndheving.

I fremtiden håper Facebook at det vil oppstå færre konflikter mellom deres publiseringsregler og brukere.

– Vårt ønske er å tillate flere bilder og historier uten å medføre sikkerhetsrisikoer eller vise grafiske bilder til mindreårige eller andre som ikke ønsker å se dem.

Norsk forfatter startet debatt

Tom Egeland publiserte syv berømte pressebilder på Facebook med et ønske om å starte en debatt om bruken av krigsbilder i media.

I stedet startet han en debatt om sensur, da et av bildene, det ikoniske bildet av Kim Phuc, ble fjernet.

Etter en intensiv publiserings-protest der både Aftenposten og statsminister Erna Solberg (H) engasjerte seg. Har Facebook nå valgt å gjøre unntak fra sine strenge regler om nakenhet og vold, dersom bildet har en historisk betydning.

– Det er flott at Facebook velger å lytte til kritikk fra brukere og medier, samtidig vil jeg nok vente med å slippe jubelen løs før jeg ser hvordan Facebook håndterer dette i praksis, sier Tom Egeland til TV 2.

Tom Egeland ble utestengt fra Facebook to ganger fordi han valgte å aktivt gå inn for å publisere bildet av Kim Phuc.

Trosset sensuren

–Jeg reagerte på sensuren, og stadig flere reagerte med meg og valgte å publisere det samme bildet som en slags protest mot Facebooks regide utøvelse av skjønn. Til slutt nådde all denne kritikken åpenbart fram til toppledelsen i Facebook, og de var heldigvis kloke nok til å erkjenne at her har de trådt feil.

Dette er innlegget som førte til at Facebook utestengte Tom Egeland.FAXIMILE
Dette er innlegget som førte til at Facebook utestengte Tom Egeland.FAXIMILE

Tom Egeland understreker at om det bare hadde vært han som hadde protestert ville nok Facebook ha blåst i hele saken.

– Det hjelper at Norges statsminister og Aftenposten går tungt inn i en slik sak. Og ikke minst hjalp det nok da den negative publisiteten begynte å svekke Facebooks aksjekurs.

Mer enn en publiseringsplattform

I Tom Egelands øyne er Facebook mer enn en publiseringsplattform, det er også verdens største massemedium. Og som massemedium har Facebook forpliktelser på lik linje med aviser og TV-stasjoner, mener han.

– Facebook kan ikke legge restriksjoner på samfunnsdebatten, selv ut fra et regelsett som i utgangspunktet er godt ment; alle er jo enige i at nakenbilder ikke har noe på Facebook å gjøre. Men for meg handlet ikke bildet av Kim Phuc om nakenhet, men om krigens redsler.

Løsner sensurgrepet

I Facebooks nyhetsmeldingen skriver de at de har fått masse innspill til hvordan de kan endre sine interne retningslinjer, og at de er svært takknemlige for dette.

Tom Egeland startet debatten om Facebooks bruk av sensur etter at han postet ikoniske krigsbilder.FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
Tom Egeland startet debatten om Facebooks bruk av sensur etter at han postet ikoniske krigsbilder.FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– De kommende ukene vil vi begynne å tillate flere elementer som folk mener har nyhetsverdi, eller som er allment viktige - selv om de ellers bryter med våre standarder. Vi vil jobbe med å prøve å utforske akkurat hvordan vi gjør dette, både med nye verktøy og håndheving.

I fremtiden håper Facebook at det vil oppstå færre konflikter mellom deres publiseringsregler og brukere.

– Vårt ønske er å tillate flere bilder og historier uten å medføre sikkerhetsrisikoer eller vise grafiske bilder til mindreårige eller andre som ikke ønsker å se dem.

Facebook påtar seg et redaktøransvar

 Anine Kierulf mener Facebook påtar seg et redaktøransvar med de nye publiseringsreglene.FOTO: VIDAR RUUD / NTB scanpix
 Anine Kierulf mener Facebook påtar seg et redaktøransvar med de nye publiseringsreglene.FOTO: VIDAR RUUD / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Anine Kierulf er postdoktor ved senter for menneskerettigheter og jurist. Hun har selv testet ut Facebooks sensur-grenser ved å publisere flere ikoniske bilder som viser nakenhet.Blant annet publiserte hun bildet av Michelangelos David statue som ble slettet med én gang.

Hun mener det er utmerket at Facebook nå åpner for publisering av viktige historiske bilder, men at de setter seg i en vanskelig posisjon fordi de påtar seg et redaktøransvar uten å egentlig anerkjenne det.

– Det er ingen transparens i hvordan reglene deres håndheves, hvordan det redaksjonelle ansvaret tas - og man har ingen innsikt i de overprøvingsmuligheter som eventuelt foreligger.

Tviler på Facebooks håndheving

Anine Kierulf er skeptisk til i hvilken grad Facebook kommer til å klare å etterfølge sine nye publiseringsregler.

– Nå sier de at de skal tillate mer nakenhet, da er det ikke vanskelig å tenke seg problemer fra «den andre siden». For eksempel Bjarne Melgaards bilder som er interessante og har høy estetisk verdi, men som kanskje egentlig er barneporno, eller for eksempel at Trump kommer med hatefulle ytringer mot muslimer som ikke tas ned, fordi han er en viktig offentlig figur. Det er jo også et spørsmål om hvilket «folk» som mener at ellers ulovlige ytringer allikevel har nyhetsverdi.

Hun mener det er helt utrente «redaktører» som skal gjøre dette, og at det ikke finnes gjennomsiktighet i hvilke prosedyrer de følger eller hvilke ankemuligheter som finnes.

Bryster til besvær

Nylig ble en video laget av den svenske brystkreftorganisasjonen Cancerfonden, slettet fra Facebook. Videoen viste hvordan man kunne oppdage svulster i brystene. Anine Kierulf mener dette er den type ytring som vil slippe gjennom Facebooks sensur.

– Hvis ikke er det vanskelig å forstå hva de ønsker å oppnå.

Hun påpeker at om det er mange nok som klager på mammografibilder, vil de nok bli tatt bort.

– Det er helt uklart hvilke avveiningskriterier og vurderingsnormer som gjelder.