I slutten av forrige uke ble 10 ansatte syke som følge av Norovirus. Gjennom helgen har ytterligere tre ansatte ved Orkdal sjukehus i Sør-Trøndelag blitt syke.

– Norovirus ikke uvanlig, men det er sjeldent at så mange ansatte rammes samtidig. Når dette skjer, iverksetter vi en rekke rutiner for å begrense smittefaren, sier avdelingssjef Nina Hassel til TV 2.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er norovirus en mageinfeksjon, og det er den hyppigste årsaken til omgangssyke. Viruset betegnes som svært smittsomt.

Tror at en pasient er smittet

I tillegg til de 13 ansatte, ble trolig en pasient også smittet. Smitten fikk ingen alvorlige konsekvenser for pasienten som nå er utskrevet i god form.

– Vi vet ikke med 100 prosent sikkerhet at pasienten ble smittet som følge av viruset – det kan også skyldes kvalme etter narkose, men vedkommende hadde symptomer som kan tyde på norovirus, sier Hassel.

For å begrense smitten har hygienerutinene ved sykehuset blitt skjerpet, alt utstyret er vasket grundig og pasienter ble lagt på isolat. I tillegg begrenset sykehuset inntak nye av pasienter.

SKJERPET RUTINENE: Orkdal sjukehus har skjerpet rutinene sine etter utbruddet av norovirus før helgen. (Foto: St. Olavs Hospital) 
SKJERPET RUTINENE: Orkdal sjukehus har skjerpet rutinene sine etter utbruddet av norovirus før helgen. (Foto: St. Olavs Hospital) 

Vet ikke hvor smitten kommer fra

Selv om 13 ansatte ble satt ut av spill, klarte sykehuset å opprettholde normal drift gjennom helgen.

– Personalet har vært usedvanlig sporty. De har stilt opp og gjort en ekstra innsats for å fylle opp vaktlistene, sier Hassel.

Ansatte som får omgangssyke må holde seg borte fra jobben i minimum 48 timer fra symptonene forsvant. Det betyr at de som ble smittet på fredag, trolig ikke er tilbake på jobb før tidlig i neste uke.

Det er ikke kjent hva som var opphavet til smitten.