reaksjonene hagler – legger seg langflat:

Helsetopp (Frp) vitset om voldtekt av menn fra scenen

– Det er skremmende at denne mannen er rådgiver for helseministeren, sier voldtekstoffer om standupen til Atle Simonsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Atle Simonsen er tidligere leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) og jobber nå i Helse- og omsorgsdepartementet som politisk rådgiver for statsråd Bent Høie.

Fredag kveld gjorde han noe han aldri har gjort før – han prøvde seg som stand-up-komiker i Stavanger.

Simonsen startet med å introdusere seg selv som en del av ledelsen i Helsedepartementet.

«Jeg er politiker, jeg er del av Helsedepartementet i Norge», sier han fra scenen.

I den over fem minutter lange seansen vitser Simonsen blant annet om Michael Jackson, Therese Johaug, Sophie Elise og Bob Dylan, før han velger å vitse om voldtekt av menn.

«Jeg leste nettopp en rapport som var ganske alvorlig, hvor det kom frem at det er stadig flere menn som anmelder voldtekt. Voldtekt begått av damer, altså menn som har blitt voldtatt av damer. Hvordan foregår det!? Hvordan går det an? Altså, det er jo slit nok for noen å få den opp når de har lyst … har de hørt, har jeg hørt altså. Men det er jo mulig at de bare ble stiv av skrekk», vitser Simonsen til stor latter fra salen.

Bent Høies politiske rådgiver fortsetter med å spørre hvor mye fylleangst man må ha for å gå og anmelde en voldtekt etter man har «tatt med seg en dame hjem», og si at man har blitt voldtatt av «en dame. 1,60. Blond».

«Ingen som tror på det. Og i hvert fall ingen som tror at du ikke likte det. Men så kom jeg til slutt til å tenke på hvorfor dette har skjedd, fordi jeg var nemlig veldig nære på å anmelde en voldtekt selv en gang. Fordi jeg våknet opp ved siden av en dame for et par år siden, og jeg så meg til siden og så at hun skulle ikke være der. For hun var mye finere enn jeg skal klare å få damen i seng. Så jeg tenkte: «Faen, det er ingen av mine kompiser som kommer til å tro på at dette har skjedd». Så jeg tenkte at her er det bare en løsning: Jeg må gå ned på politistasjonen, anmelde henne for voldtekt, få politiet til å etterforske det og bevise at det har skjedd, før kompisene tror på det. Tusen takk for meg», avslutter Simonsen.

Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), under FrP sitt landsmøte på Gardermoen i 2014.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Atle Simonsen, formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), under FrP sitt landsmøte på Gardermoen i 2014. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Legger seg flat

Simonsen har selv lagt ut videoen av standup-en på sin åpne Facebook-profil. Opptrinnet har fått flere til å reagere. Når TV 2 snakker med Atle Simonsen søndag morgen, angrer han på humoren.

– Vitsingen var kjapt satt sammen og jeg syntes det var passende der og da. Nå i ettertid ser jeg at jeg ikke burde sagt noe som kan oppfattes som at jeg bagatelliserer overgrep, sier Simonsen til TV 2 og legger til:

– Humor er vanskelig og det var første gang jeg gjorde dette. På en standup-scene strekkes grensene og man tar opp stereotypier, fordommer og alvorlige temaer. Mitt forsøk på humor slo feil ut, og det er dumt.

Overfor TV 2 opplyser Simonsen at han hadde drukket to-tre øl før opptredenen.

– Minner om «Mannegruppa Ottar»

SV-politiker Hilde Mari Bjørke er én av dem som reagerer sterkt.

– Jeg mener en politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet bør vite bedre enn som så. Dette bidrar til å opprettholde tabuene om voldtekt av menn og det er veldig synd at det kommer fra en helsetopp. Når man vet at mange menn går i graven med overgrepshistoriene sine istedenfor å anmelde det, så tenker jeg at det er viktig å reagere når en politiker legitimerer dårligere holdninger, sier Bjørke til TV 2.

Hun syntes at vitsingen minner om holdninger fra «Mannegruppa Ottar».

– Holdninger og humor henger ikke alltid sammen, og at han spøker om dette på en standup-scene betyr ikke at han er et dårlig menneske, men han bør være klar over sin rolle. I hvert fall når han deler videoen av det. Det minner meg om noe «Mannegruppa Ottar» kunne spøkt med. Simonsen har snakket høyt om voldtekt i valgkampen og kritisert andre for å ikke ha tatt det på alvor. Han har et ansvar og jeg lurer på om Bent Høie kan akseptere at hans politiske rådgiver vitser om dette – det håper jeg ikke, sier Bjørke.

SV-politikeren har kommentert under videoen på Simonsens Facebook-side, men flere tar til motmæle og kommenterer at det er nettopp på en standup-scene man kan tillate seg å spøke med tabuer.

RETORISK: SV-politikeren starter med å spørre om det er riktig at en helsepolitiker spøker om voldtekt. Videre argumenterer hun for hvorfor hun mener at det ikke er passende. Foto: Faksimile / Facebook
RETORISK: SV-politikeren starter med å spørre om det er riktig at en helsepolitiker spøker om voldtekt. Videre argumenterer hun for hvorfor hun mener at det ikke er passende. Foto: Faksimile / Facebook

Politisk engasjert om voldtekt

Simonsen har ved flere anledninger engasjert seg i debatten om voldtekt. I 2015 la han frem ti krav til Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, for å forebygge voldtekt.

– Vi mener det aller viktigste tiltaket mot voldtekt er strengere straffer. Det er utrolig bra at minstestraffen for voldtekt er økt til tre år. Nå er det viktig at mulighetene som ligger i lovverket brukes, sa FpU-lederen til Aftenposten.

Før kvinnedagen 8. mars i år la han også frem forslag om å tillate pepperspray for å forhindre voldtekt. Et enstemmig landsstyre i Frp stemte ja.

Han sier til TV 2 at vitsene fra scenen ikke henger sammen med hans personlige holdninger.

– Alt man sier, spesielt i en standup, er ikke det man mener. Jeg har vært opptatt av voldtektstematikken i lang tid, og vitsingen er ikke i tråd med mine politiske holdninger, sier Simonsen.

Voldtekstoffer: – Usmakelig

Kent Are Johansson driver bloggen «Voldtatt mann», hvor han blant annet deler egne opplevelser som voldtektsoffer. Han har skrevet et innlegg om Simonsens voldtektsspøker og mener at han har gått over streken.

«Som jeg har skrevet her før på bloggen, er jeg svært glad i svart humor og mener det meste kan spøkes om», startet Johansson innlegget med.

Videre forklarer han at Simonsens vitser er usmakelige – spesielt fra en politikers munn.

«Man kan si mye om poengene hans, men jeg ønsker bare å si at de er meget usmakelige med tanke på hva jeg selv har opplevd og det jeg selv har hørt fra andre utsatte menn. Det jeg synes er problematisk er at politikere som Atle Simonsen har et slikt syn og en slik virkelighetsforståelse om gutter og menn som blir voldtatt. Det er skremmende at denne mannen er rådgiver for helseministeren.»

Svein Schøgren, styreleder i foreningen Utsattmann, har også kommentert videoen til Simonsen.

«Dette var usmakelig og et hån mot alle gutter og menn som strever med å bli trodd. Helt skivebom for en i din posisjon. Jeg kan gi deg navnet på flere gutter som har blitt voldtatt av kvinner», skriver han.

Schøgren har også lagt ut et langt innlegg på sin egen Facebook-side hvor han sier at hendelsen er trist og rystende.

Tall fra Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i 2013, var 22 prosent av overgrepsutsatte som oppsøkte senteret menn. Dette er en økning fra årene før. Alle er voksne når de oppsøker senteret, og fra 18 til 61 år.

Helsetopp (Frp) legger seg flat om voldtekt-vitsingen:

– Fremdeles tillit som politisk rådgiver

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier til TV 2 at Simonsen fremdeles har tillit som politisk rådgiver.

– Atle Simonsen har selv beklaget sin standup-vits om hvordan kvinner kan voldta menn. Det er bra, for det å spøke om alvorlige overgrep er ikke greit. Atle innser at han ikke burde sagt noe som kan oppfattes som om han bagatelliserer overgrep. Atle har understreket at dette var dumt og at han beklager at han har gjort noen vondt, sier statsråden og legger til:

– Både Atle og jeg har i lengre tid vært opptatt av at det må slås hardt ned på overgrep, både begått av menn og kvinner. Vitsen var en feilvurdering han har beklaget. Jeg har derfor fortsatt tillit til ham som min politiske rådgiver.

Pressevakt i Helse- og omsorgsdepartementet, Reidar Evensen, presiserer til TV 2 at Simonsen ikke ansatt i departementet, men at han er en del av den politiske ledelsen.

Simonsen er konstituert frem til 30. januar 2017.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook