Johaug-legen fastholder at forklaringen hans er sann

Men FIS-presidenten sier til Dagbladet at han tviler på den norske leirens forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen sa på pressekonferansen da saken ble kjent at det var han som ga Therese Johaug leppekremen Trofodermin med det ulovlige stoffet clostebol.

Pakken var merket med ordet doping og et rødt varselsmerke. Dette overså både legen og Johaug, noe mange har stilt spørsmål ved.

På fredagens høstmøte for Skiforbundet overbragte leder for langrennskomiteen Torbjørn Skogstad en melding fra Bendiksen, som ikke vil la seg intervjue.

– Han leser ikke aviser, men har hørt av familien at noen ikke tror på historien. Han vil at dere skal vite at historien er hundre prosent sann, sa Skogstad, ifølge Dagbladet.

– Han sa at han hadde forstått at det var blitt stilt spørsmål om det han hadde forklart var riktig. Han ville forsikre seg om at det han hadde sagt på pressekonferansen var hundre prosent hele historien, og at det ikke finnes noe bakenforliggende, sier Skogstad til Adresseavisen.

Skogstad sier at han personlig aldri har tvilt på historien.

På møtet ble det også bestemt at dopingekspert Inggard Lereim skal lede ekspertutvalget som er i gang med å granske Therese Johaugs dopingsak for Norges Skiforbund.

Utvalget er ellers det samme som gransket Sundby-saken. Det består av eksperter fra de nordiske land. Utvalget skal blant annet se på hvilke rutiner som må endres for å hindre at noe tilsvarende kan skje igjen.

Torbjørn Skogstad, som er leder av langrennskomiteen, sa til NTB etter møtet at han ikke er bekymret for svekket tillit.

– Det var viktig å få fram fakta i sakene og sørge for at de som kommer fra kretsene føler at de sitter på rett informasjon om hva som er skjedd. I tillegg er det viktig for oss tillitsvalgte at vi føler at vi har tillit, og at vi får ærlige tilbakemeldinger på det vi har gjort, sa han.

FIS-presidenten vil anke en mild straff

FIS-president Gian Franco Kasper gjør det klart overfor Dagbladet at Det internasjonale skiforbundet kommer til å følge nøye med på saken fremover.

TVILER: FIS-president Gian Franco Kasper stiller seg tvilende til Therese Johaugs forklaring.
TVILER: FIS-president Gian Franco Kasper stiller seg tvilende til Therese Johaugs forklaring. Foto: Lehtikuva

– Det er først og fremst en nasjonal sak nå, og per nå er det opp til nordmennene å finne en løsning. Så kan enten FIS eller Wada anke, og det må vi gjøre om det ikke skjer noe eller om det som gjøres ikke er nok. Først og fremst må vi nå få fakta på bordet. Offisielt ble vi først informert for et par dager siden, men vi har selvsagt fulgt saken, sier han.

Uten å ha sett alle bevisene mener Kasper at Johaug kan vente seg en lang utestengelse om hun finnes skyldig.

– Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om. Og så er det klart at hun kan anke det til retten, og normalt vil hun da få redusert straffen til to og et halvt eller tre år, men dette blir bare rene spekulasjoner, sier han.

Kasper sier han stiller seg tvilende til den norske langrennsleirens forklaring.

– Jeg har ikke sett bevisene. Det får bli opp til de medisinske ekspertene å avgjøre dette, men jeg har mine tvil. Nå betyr jo ikke tvil noen ting, så vi må få fakta på bordet.