– Dårlig håndtert av meg

Kai Erik Steen forklarer hvorfor han først ga gult, for så å ombestemme seg og gi rødt da Vikings Karol Mets ble utvist mot Aalesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aalesund tok sin sjette strake Tippeliga-seier da Viking ble slått 3-2 borte fredag kveld.

Den store snakkisen etter oppgjøret ble imidlertid dommer Kai Erik Steen, som først ga Karol Mets gult kort, før han ombestemte seg og ga rødt, da Viking-kapteinen rev ned «Mos» som bakerste mann.

Se situasjonen i videovinduet øverst!

Viking-trener Kjell Jonevret var rasende på dommer Steen underveis i kampen, og fortsatte med å ønske kamplederen «lykke til i OBOS-ligaen neste år» i intervju med TV 2 etter kampslutt.

Konfrontert med uttalelsene forklarer Steen hvordan han opplevde situasjonen.

– Det blir en situasjon inne i feltet som vi vurderer som et straffespark. Vi ser en holding og dømmer straffespark ut fra det. Jeg tenker i mitt hode at her fratar han motspiller en åpenbar scoringsmulighet, ergo straffe og gult kort. Det er det som går gjennom hodet mitt umiddelbart, forklarer dommer Kai Erik Steen til TV 2 etter å ha fått summet seg litt.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen forklarte at Steen her har hatt regelverket på sin side. Mathisen mistenker at dommer, etter å ha dratt opp det gule kortet, har fått en melding fra en av sine assistenter om at det skulle vært rødt, en mistanke som bekreftes av kamplederens forklaring.

– Jeg er kjapt oppe med det gule kortet, og så får jeg et innspill fra min assistent om at det er holdning, noe som er et unntak fra den regelen som gjelder fritak fra dobbel straff. Da tenker jeg at det er riktig, og dermed må jeg gjøre om, for det må jo bli riktig, dette her. Det er jo et soleklart rødt kort. Dermed går jeg bort til spilleren og gir ham det røde kortet, sier Steen.

Tar selvkritikk

Steen forstår imidlertid at Viking-leiren reagerer på den kontroversielle situasjonen og tar selvkritikk for hvordan den ble håndtert.

– Jeg skjønner at det blir litt støy av det, i og med at man først har vært oppe med det gule kortet og må gjøre om på den avgjørelsen og dele ut et rødt kort. Det er dårlig håndtert av meg først å vise det gule for deretter å gjøre om på det og gi det røde kortet, sier Steen.

Situasjonen var så kontroversiell at dommer Steen følte behovet for å oppsøke trenerbenken og forklare Viking-leiren at han hadde gjort en feil.

– Jeg forstår at det blir litt misytringer når situasjonen blir håndtert på en mindre god måte, sånn som jeg gjør da jeg viser det gule kortet først. Derfor følte jeg at det var naturlig for meg å gå ut til dem og forklare hva jeg tenkte og hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde, sier Steen.

Regelendring før sesongen

Regelendringer foran sesongen gjorde en slutt på regelen om dobbel straff ved situasjoner der forsvarer stopper angriper som bakerste mann inne i eget feil.

– Holding og dytting er rødt kort, selv om det er et straffespark. Er det en fair takling eller et forsøk på en fair takling hvor man tar mann, så skal det bare straffes med et gult kort, forklarer Steen.

Aalesunds trener Trond Fredriksen hyllet Steen for avgjørelsen i straffesituasjonen.

– Det er helt korrekt gjort av dommeren. Han fortjener skryt for å ha tatt den avgjørelsen. Om det er mulig å gjøre det om etter å ha gitt gult kort, det vet jeg ikke. Men det er en riktig avgjørelse. Det er klokkeklart rødt kort, sa Fredriksen til TV 2.

– Ble rett til slutt

Kamplederen forteller at han også har hatt god dialog med Viking-leiren etter kampslutt.

– Jeg hadde en god samtale med Viking sin kaptein (André Danielsen, journ.anm.). Vi hadde en god dialog inne i garderoben etter kampen. Der forklarte jeg han det samme som jeg har forklart nå. At jeg håndterer det på en dårlig måte, men for oss i dommerteamet er det viktigste at det blir riktig og rettferdig. Vi snakker sammen, noe som har vært etterlyst tidligere at vi skulle gjøre, og vi får det riktig til slutt i hvert fall, sier Steen.

Har du fått med deg disse klippene?

Vis mer