Ga først gult, så ombestemte dommer seg og ga rødt: – Vi ønsker ham lykke til i OBOS-ligaen neste år

Viking-leiren i harnisk da Aalesund tok sin sjette strake seier i Tippeligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viking-Aalesund 2-3

Aalesund tok sin sjette strake seier i Tippeligaen da Viking ble slått 3-2 borte på Viking stadion fredag kveld.

Danske Patrick Pedersen sendte gjestene foran med en god avslutning da han var på rett sted til rett tid etter at Aalesund-keeper Andreas Lie måtte gi retur på et godt skudd fra André Danielsen.

Minutter senere sørget imidlertid Mos for balanse i regnskapet da han pirket inn 1-1 på et frispark som Viking-forsvaret ikke maktet å klarere unna, til tross for flere forsøk.

Flere mål ble det ikke før hvilen.

Etter pause oppstod imidlertid situasjonen som fikk Viking-leiren til å se rødt.

Mos var på full fart inn i Viking-feltet da Karol Mets tok tak i Aalesund-spissen og rev ham over ende som bakerste mann. Kampleder Kai Erik Steen dømte et soleklart straffe og dro opp det gule kortet til Vikings midtstopper. Men idet Mos skulle legge ballen på ellevemeteren, ombestemte Steen seg og ga Mets også det røde kortet. Til store protester både fra Vikings spillere og trenerteam måtte dermed Mets forlate banen, og Viking fullføre kampen med ti mann.

Se situasjonen i videovinduet øverst!

Mos gjorde ingen feil fra straffemerket og sendte Aalesund opp i en 2-1-ledelse.

Situasjonen ble såpass kaotisk at dommer Steen følte behovet for å oppsøke trenerbenken og forklare Kjell Jonevret og hans assistent Ian Burchnall hvilke vurdering som lå bak det røde kortet.

– Jeg gir gult kort fordi jeg tenker feil, men det er holding, ergo rødt kort, forklarte Skjerven.

– Lykke til i OBOS

Etter kampslutt var Jonevret ikke imponert over kamplederens forklaring.

– Om man dømmer i tippeligaen så må man faen meg kunne reglene. Han sier til meg at han gjorde feil, lo Jonevret sarkastisk, før han fortsatte.

– Han har sikkert rett, men jeg synes det ser ut som en billig straffe og. Men han har sikkert rett. Dette er dommeren som dømte Aalesund mot Odd sist, så jeg var litt overrasket over at han fikk dømme Aalesund igjen i dag, men vi får skylde på oss selv i dag, sa han.

Viking-treneren var likevel ikke helt ferdig med dommer Steen.

– Jeg kan ikke reglene, så jeg håper at han kan dem. Men han sa til oss at han gjorde en feil, han tenkte feil, og det skal han faen ikke gjøre om han skal dømme Tippeligaen. Vi ønsker ham lykke til i OBOS-ligaen neste år, sa Jonevret.

Viking-kaptein André Danielsen var en forvirret mann da han møtte TV 2 etter kampslutt.

– Jeg er lettere forvirret. Det straffesparket... De scorer, det er greit nok, men det er en merkelig avgjørelse. Jeg tror han gir gult og så blir det plutselig rødt av en eller annen grunn. Det ødelegger mye, sa Danielsen.

Danielsen mente de nye reglene som skal forhindre dobbel straff i enkelte situasjoner burde vært håndhevd annerledes av kveldens kampleder.

– Da blir vi en mann mindre og det ødelegger jo mye for oss. Jeg aner ikke hvorfor det kommer, jeg trodde vi var ferdig med dobbel straff, men det er vi tydeligvis ikke, sa Danielsen.

Aalesund-trener Trond Fredriksen var av en annen oppfatning og skrøt hemningsløst av kveldens kampleder.

– Det er helt korrekt gjort av dommeren. Han fortjener skryt for å ha tatt den avgjørelsen. Om det er mulig å gjøre det om etter å ha gitt gult kort, det vet jeg ikke. Men det er en riktig avgjørelse. Det er klokkeklart rødt kort, sa Fredriksen til TV 2.

TV 2-ekspert støtter Steen

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener kamplederen gjør helt rett i situasjonen og har regelverket på sin side.

– Han kan ha blitt forvirret på grunn av de nye reglene som sier at det ikke skal være dobbel straff hvis forsvarsspiller gjør et ærlig forsøk på å vinne ball, eller at han selv mente det var gult kort og så fikk et innspill fra en av assistentdommerne. Uansett ender det opp med å bli en helt riktig avgjørelse. Dommer har lov å gjøre en ny vurdering så lenge spillet ikke er satt i gang igjen, så her har han regelverket helt på sin side, forklarer Mathisen.

Med ti mann ble en allerede stor jobb enda større for hjemmelaget da Mikkel Kirkeskov økte til 3-1 på et direkte frispark fra 25 meter.

Mathias Bringaker skapte imidlertid spenning igjen i kampen da han reduserte til 2-3 minutter før full tid, men selv om vertene skapte flere farligheter på overtid ble det ikke flere mål.

Med seieren klatrer Aalesund, som for ikke mange runder siden så ut til å være nedrykksfavoritt, helt opp til en åttendeplass i Tippeligaen, forbi både Strømsgodset og Sogndal, med en kamp mer spilt.

Slik startet lagene:

Viking: Austbø - Kronberg, Jørgensen, Mets, Haugen - Dawson, Danielsen, Ibrahim - Bytyqi, Pedersen, Adegbenro.

Aalesund: Lie - Kirkeskov , Grétarsson , Wormgoor , Arnarson - Gyasi , Riise , Carlsen, Thrándarson - Boli , Mos.

Har du fått med deg disse klippene?

Vis mer