Erik Follestad Johansen er TV 2s hockeyekspert. Nå utdyper han kritikken av Storhamar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Erik Follestad Johansen er TV 2s hockeyekspert. Nå utdyper han kritikken av Storhamar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Kjære Hamar, ikke misforstå meg

TV 2s ishockeyekspert Erik Follestad Johansen forklarer hvorfor han gikk så sterkt ut mot Storhamars Petteri Nummelin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under torsdagens HockeyXtra så jeg meg nødt til å kritisere Storhamar og deres største signering av året – Petteri Nummelin.

La meg først gjøre én ting klinkende klart; Jeg har enorm respekt for Petteri Nummelin! Hans karriere taler for seg.

Jeg har heller ikke noen personlig agenda mot Storhamar. At de ikke kom til å kjempe om tittelen i år, fortalte jeg dere før sesongen.

Det vi må slutte med her i Norge er å tro at denne ligaen er så forferdelig middelmådig. Get-ligaen er knallbra.

Det er en grunn til at vi år etter år fostrer spillere til bedre ligaer og kan sende spillere på landslagsoppdrag uten at de kommer hjem med istykkerrevne drømmer og brukket nese.

Det er ikke mange år siden det var annerledes.

Jeg har selv sett landslagstrenere rive av seg det lille håret de hadde igjen på hodet over en skadet keeper. Nå har vi flere av høy europeisk klasse. Eller da samme landslagstrener kom løpende nedover benken under VM i Slovakia og spurte sin assistent om han hadde noen backer han kunne bruke. En av de han brukte hadde brukket hånden. Assistenten tittet ned på to håpefulle benkslitere og besvarte så sin overordnede: – Nei!

Dette er faktisk sant! Jeg var der…..

Hver eneste sesong kommer det relativt gamle spillere med forrykende CV-er til Get-ligaen. De blir hauset opp som «årets signeringer» i lokalpressen, og det er endelig klart for å kjempe i toppen. I år skal det liksom skje. Det er ikke sånn det funker. Jeg tør påstå at stort sett alle lag har gått på den smellen.

Da jeg var yngre, var jeg en sta liten drittunge. Ingen skulle fortelle meg hvordan jeg skulle gjøre ting. Jeg visste jo best selv. Men etter utallige bomskudd i alle faser av spillet fikk jeg høre noe jeg har tatt med meg videre: Se og lær av de beste.

Jeg tror ikke jeg får så veldig mye motstand hvis jeg sier at Stavanger er de beste her til lands. De er best på alt de. Ferdig snakka.

Hvis vi går noen år tilbake, spilte Stavanger i en nedslitt Siddishall. De hadde fått med seg en pengesterk eier/investor, og de skulle lage Norges beste hockeylag på Vestlandet.

Fantastiske greier. Men de gikk jo rett i fella de også.

Store trenernavn kom og gikk, store signeringer ankom Sola og ble møtt av alt fra sjefsredaktøren i Rogalands Avis til studentavisen fra Stavanger Katedralskole. De pøste ut penger, vant ikke titler og de hadde fortsatt bare to årstider. Men de hadde oljen da. Oljen kan vi ikke ta fra dem. Eller?

Så begynte de å bruke hodet. De bygde lag fremfor å hente enkeltspillere, hentet kompetente trenere, bygde organisasjon og begynte å vinne titler. De lærde sier også at de har gjort Stavanger til en hockeyby fremfor fotballby. Da må jo noen ta hatten sin å gå i Viking?

Poenget mitt er at man ikke kan kjøpe seg til kjapp suksess. Det er ikke til å stikke under stol at Stavanger aldri i verden hadde vært der de er nå uten en eier med tjukkere lommebok enn hele 1. Klasse på BI Nydalen til sammen. Eller større spanderbukser enn en venn av meg har på seg når han ikke er helt i mål kl 02.15 lørdag natt.

Det koster ofte mer enn det smaker når man ikke bruker hodet. Bare spør kompisen min.

Kjære Hamar, ikke misforstå meg.

Det er min jobb å sette spørsmålstegn ved ting. Hvis Sjur Robert plutselig får skuta på rett kjøl og dere begynner å vinne noen hockeykamper og sånn, så er det ikke så mye som er bedre for norsk hockey. Vi trenger jo de 4-6000 tilskuerne hver uke. Vi trenger jo entusiasmen deres. Bare ikke selg skinnet før bjørnen er skutt. Men hvis dere skulle komme til skade for å gjøre det, så må dere for guds skyld finne bjørnen fort som f…

Bare én ting til før jeg tar helg. Jeg følger med på alle andre lag også. Det er circa syv lag som ikke er nevnt i dette innlegget som har gjort, gjør eller kommer til å gjøre akkurat det dere har gjort. Det kan jeg love.

Erik