Foto: Andrew Couldridge

Knivene kvesses – men det er ingen krise

Man snakket rekorder, og man var redd Guardiola skulle ødelegge spenningen i Premier League altfor tidlig. Men så skjedde det noe i Skottland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter ti seirer på sine ti første kamper som Manchester City-sjef var det nesten ikke superlativer igjen for Pep Guardiola.

Man snakket rekorder, og man var redd spanjolen skulle ødelegge spenningen i Premier League altfor tidlig, i en sesong som skulle bli jevnere og mer spektakulær enn noen gang tidligere.

18 poeng på de seks første ligakampene, gjorde at de lyseblå allerede hadde luke.

Rett nok var det noen som minnet om at Man City kjørte over all motstand de første fem ligakampene forrige sesong også før det ble tyngre. Men det var nesten så skeptikerne ikke trodde helt på det de sa selv engang.

Så skjedde det noe i Skottland. Mot et Celtic-lag Manchester City var forventet å kjøre over, ble de i stedet kjørt ganske hardt selv. Seiersrekken stoppet, og siden har man ikke vunnet, heller. Skulle Southampton ta poeng i helgen, vil det være Pep Guardiolas lengste rekke uten seier i hans manager-karriere. Han har aldri gått fem på rad uten seier.

Og etter 33 mål på de første elleve kampene, har det tørket opp. De har nå kun scoret ett mål på sine siste 305 minutter spilt.

Da begynner deler av engelsk presse å kvesse knivene. Vincent Kompany skal ha vært skadefri, men vraket til troppen mot Barcelona. Sergio Agüero ble vraket. Og tabloidene spekulerer i om de kan være ferdige i klubben før snarere enn senere.

Pep Guardiola er nådeløs. Det har han allerede vist med Joe Hart og Yaya Touré – ingen er sikre.

Men ingen er heller bedre til å koke suppe på spiker enn engelske (og for så vidt dem fra andre nasjoner og, som Norge) journalister. José Mourinho snakket etter Fenerbahce-kampen igjen om «Einsteinene» i pressen som slaktet Paul Pogba etter én kamp, og hyller han som verdens beste etter den neste.

Mourinho har et poeng.

Manchester City har ikke gått fra å være laget å slå i Premier League, og å være laget som kan ta opp kampen med spanske og tyske giganter under Guardiola, til å bli et lag i krise som må nøye seg med å kjempe om en fjerdeplass som under Pellegrini forrige sesong, i løpet av fire kamper.

Slik er det ikke.

Manchester City er et lag «under arbeid». De har kvittet seg med spillere, de har hentet andre som skal passe bedre under dagens filosofi, og det tar tid å implementere alle endringene som skal på plass. Det så man også i løpet av de ti første kampene, der de vant samtlige. Toppnivået er enormt. Bunn-nivået fremdeles for lavt. Og de har variert til dels voldsomt også i løpet av 90 minutter i enkelte kamper.

Pep Guardiola fikk oppgaven med å ta, ikke bare Manchester City, men også engelsk fotball et steg videre. Å være med på å utvikle hele ligaen, på samme måte som da for eksempel Arséne Wenger ankom engelsk fotball.

Ingenting av det er forandret. Han er fremdeles Pep Guardiola. Han er ingen gud, men han er en av verdens beste, kanskje til og med den beste.

Men mens Manchester City ikke har vunnet på sine fire siste, har Arsenal vunnet sine seks siste ligakamper. Det har ført til et stemningsskifte.

Og for oss andre som ikke holder med noen av topplagene er det perfekt. Topplagene er med. Det er jevnt. Toppkampene kommer på rad og rekke, og ingen har stukket fra.

Men man skal heller ikke undervurdere viktigheten for Manchester City å slå tilbake på søndag. De må tilbake på vinnersporet. En rekke på fem strake uten seier har Guardiola aldri opplevd som manager. Han skal helst unngå det denne gangen også.

For å avslutte med litt statistikk: Southampton har allerede tatt 51 poeng i 2016. Manchester City har tatt 49…