Johaug vurderer ny pressekonferanse

– Forstår behovet for å stille spørsmål, sier advokaten hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er åtte dager siden Therese Johaug banket neven i podiet og erklærte at hun skulle «vise alle at jeg er uskyldig i denne saken».

Så reiste hun seg og forlot pressekonferansen, før noen hadde hatt mulighet til å stille spørsmål. I løpet av de neste timene og dagene dukket det opp flere ting Johaug dermed foreløpig ikke har svart på.

Den tydelige dopingmerkingen på pakningen med Trofodermin - som det i etterkant er blitt bekreftet at Therese Johaug mottok - er et av de store spørsmålene: Hvordan kunne både hun og lege Fredrik Bendiksen overse den?

Og Johaugs utspill bare noen uker før det ble kjent at hun hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol - der hun forsikret at hun sjekker både én, to og tre ganger før hun bruker medisiner - fordrer også noen svar fra 28-åringen.

Vurderer ny pressekonferanse

Johaugs advokat, Christian B. Hjort, forstår at informasjonsbehovet er stort.

– Problematiseringen rundt «skiltet» på selve pakningen, altså hvordan den var merket, er blitt aktualisert etter pressekonferansen. Vi forstår behovet for spørsmål knyttet til det. Det har derfor blitt presisert at Therese mottok kremen i pakningen fra Bendiksen med anvisning om hvordan hun skulle bruke den og med forsikring om at den ikke inneholdt forbudte stoffer. Therese brukte kremen som anvist uten å studere pakningen videre. Hadde hun sett noe varselskilt, så ville hun selvfølgelig ikke brukt kremen. Ytterligere detaljer om dette vil i første rekke bli besvart overfor Antidoping Norge.

– Men har dere planer om å møte pressen?

– Det er noe som vurderes fortløpende, men samtidig må man ta hensyn til Antidoping Norges saksbehandling, sier han til TV 2.

Tidligere denne uka ble Johaug suspendert i to måneder av Antidoping Norge, og kan i første omgang dermed ikke delta i konkurranser eller organisert trening fram til 18. desember.

Skiforbundet har ikke kunnet svare på om de stanser lønnsutbetalinger til Johaug i denne perioden, eller hvem hun eventuelt kan trene sammen med.

– Skiforbundet kartlegger hvilke konkrete virkninger suspensjonsvedtaket har etter deres oppfatning. Vi avventer deres utspill. Therese Johaug forsøker så godt som mulig å lage et treningsopplegg som er best mulig for henne, og som samtidig ikke bryter med rammene for suspensjonen. Det tar litt tid å få etablert et opplegg som er best mulig, sier Hjort.

Vil ikke opplyse om de eksakte verdiene

Antidoping Norge har fortalt at mengdene clostebol i urinprøven til Johaug ikke tilsier noen prestasjonsfremmende effekt, men foreløpig har ingen ønsket å opplyse om de eksakte verdiene.

Det vil heller ikke Hjort gjøre.

– Detaljerte opplysninger vil vi ikke gå ut med nå. Men prøveresultatene er forenlig med bruk av kremen.

– TV 2 har snakket med italienske leger som ikke forstår hvorfor Trofodermin ble brukt på leppene, din kommentar til det?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier advokaten.