La Wenche ta deg med tilbake i tid

Tilslørte bondepiker er en god, gammel klassiker. Wenche har selvfølgelig noen triks for å piffe den litt opp!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilslørte bondepiker med en ny vri.

Dette trenger du:

  • 4-5 epler
  • saft av en halv sitron
  • usaltet smør til steking
  • 100 g sukker
  • 1/2 ts revet muskatnøtt
  • 1 ts anispulver
  • 1/2 ts vaniljesukker
  • 1 dl eplemost

Slik gjør du:

Skrell og del epler i terninger.
Press over litt sitron for å holde dem lyse.
Stek epleterningene i smør, tilsett sukker og krydder.
Kok ut pannen med litt eeplejuice

Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne.
Tilsett knust brød, havrekjeks eller grovt knekkebrød, kanel og litt sukker.
Brun på middels varme.
Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir brent.
Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat, og avkjøl.

Pisk kremfløte med vaniljesukker og bland eventuelt inn vaniljekesam.

Legg brød, eplene og krem lagvis i porsjonsglass.

Desserten kan lages i god tid før servering.
Dekk til og sett kaldt.

Tilslørte bondepiker. FOTO: TV 2
Tilslørte bondepiker. FOTO: TV 2

Tilslørte bondepiker - klassisk versjon:

  • 3-4 faste, norske epler
  • 1/2-3/4 dl sukker
  • 1/2-1 dl eplemost (evt. vann + litt sitronsaft)
  • 4 dl malt, tørt brød/havrekjeks eller grovt knekkebrød
  • 1-2 ss brunt sukker
  • 2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • 1 1/2 dl pisket fløte blandet med 1 1/2 dl vaniljekesam
  • 1 ts vaniljesukker

Skrell eplene, del i terninger og kok møre i eplemost.
Smak til med sukker.
Rør om slik at en del av eplene blir til mos.
La det fortsatt være noen hele eplebiter igjen.

Avkjøl.

Anrett som beskrevet.

Tilslørte bondepiker med råkrem:

1 dl kremfløte piskes til krem og blandes med eggedosis av 1 egg og 1 ss sukker.

Glutenfri:

Bruk knuste glutenfrie knekkebrød eller havrekjeks.

Melkefritt:

Erstatt smør med margarin uten melk.
Erstatt kremfløte med f.eks. soyarømme tilsatt eggedosis (for de som tåler egg).
Smak til med litt sitron, sukker og vaniljesukker.