NY BOK: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og Marit Slagsvold er nå ute med bok. Foto: NTB Scanpix.
NY BOK: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og Marit Slagsvold er nå ute med bok. Foto: NTB Scanpix. Foto: Meek, Tore

Støre og kona åpne om psykiske problemer og parterapi i ny bok

Forteller om psykiske problemer, fødsels-depresjon og parterapi.

Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (56) og kona Marit Slagsvold (54) snakker ut i hennes nye bok som har fått navnet «Jeg blir til i møte med deg».

I boken snakker paret om det å leve med psykiske problemer, fødsels-depresjon og om parterapi.

Gahr Støre og kona forteller til VG at de jevnlig går til parterapi, noe de har gjort i årevis. Paret giftet seg i 1998.

– Ofte kommer spørsmålet om parterapi opp når par er i krise. Vi var ikke det. Vi var tidlig i 40-årene og hadde levd sammen lenge, fått barn og levde i hverdagsliv. Så vi kom inn i det på den måte at vi sa «skal vi gjøre dette for å vekke oss selv litt?», slik at vi kan leve sammen lenge. Få påfyll. Jeg opplevde at mange av de vi møtte der var i samme situasjon. På en måte var det slik at desto bedre vi kjenner hverandre, jo bedre er det å få røsket opp i ting. Lytter vi til hverandre godt nok eller hører vi bare det vi vil høre, sier han til VG.

Gahr Støre: – Det skapes så og si ikke nye jobber

I boken snakker de også om fødselsdepresjonen som preget paret.

Han og kona har tre barn sammen: Magnus, Vetle og Gullik.

Gahr Støre sier selv at han i denne perioden følte at han ikke kunne gi nok.

– For meg var det en følelse av maktesløshet. Jeg ville bare en ting: det var å hjelpe og lette på byrden. Ta bort mørket, få inn lyset. Jeg ser lyset, mulighetene og tenker «dette går bra», men jeg kom ikke gjennom til henne. Det tror jeg mange nære pårørende opplever. Det beskriver hun i boken, og jeg kjenner meg igjen i det. Også med litt avstand, så kan jeg se nå at vi kom oss gjennom det. Det var en vei ut. Men der og da var de mørke stundene tunge å bære, sier han til avisen.

Jonas Gahr Støres ekteskapsråd: – Det er viktig å kline MYE!

Krangler om el-bil
Men også hjemme hos Gahr Støre krangles det om dagligdagse ting.

Akkurat nå er det el-bilen, forteller Slagsvold og Gahr Støre i et intervju med Fredrik Skavlan på NRK. Slagsvold ønsker at el-bilen er fullt ut ladet, Gahr Støre er ikke enig.

– Jonas synes den godt kan være litt lavladet, forteller Slagsvold.

Dette skaper uenigheter, men hun er likevel klar på at de fortsatt ønsker å lære av hverandre og at hun kanskje skal ta det litt mer rolig fremover.

– Jeg tenker at vi som par har noe å lære av hverandre. Må ha mer tillit til at ting går bra slik som Jonas har, sier hun til NRK.