KAN MISTE STORKONTRAKT: Therese Johaug. FOTO: Scanpix
KAN MISTE STORKONTRAKT: Therese Johaug. FOTO: Scanpix Foto: Åserud, Lise

Ski-gigant sier opp avtalen om Johaug blir dømt for doping

Therese Johaug kan miste en svært lukrativ kontrakt verdt mange millioner i året dersom hun blir dømt for doping.

Det melder VG torsdag.

– Det er helt klar når det kommer en dopingsak. Da forholder vi oss til WADA (verdens antidopingbyrå). Vi setter pris på deres innsats i antidopingarbeidet. Og hvis en utøver som er under kontrakt med oss blir dømt, så avsluttes avtalen umiddelbart, sier Gerhard Urain, racingsjef i den kjente østerrikske skifabrikken Fischer, til avisen.

Bekrefter klausul
Urain bekrefter at det i avtalen mellom Fischer og Johaug er en klausul som omhandler doping.

Han vil ikke utdype hvordan selskapet vil forholde seg til en eventuell advarsel eller svært mild dom.

Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, ønsker ikke å kommentere opplysningene fra Fischer-sjefen på det nåværende tidspunkt.

28 år gamle Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol, som er et anabolt steroid, etter å ha brukt kremen Trofodermin på leppene.

Det skjedde under landslagets høydesamling i italienske Livigno i september.

– Kom som et sjokk
Fischer-sjef Gerhard Urain forteller til VG at Therese Johaug selv ringte skigiganten og fortalte at hun hadde testet positivt før hun gikk ut med det offentlig.

– Gjennom mer enn ti år er det blitt mye mer enn bare et businessforhold. Hun er av våre superstjerner. At hun har avlagt positive dopingprøve er et sjokk for oss. Men vi ser fortsatt på dette som en åpen sak. Foreløpig gjør vi ikke så mye med den. Vi avventer uten å kommentere den for mye, sier Urain.

SpareBank 1 reagerte på Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglementet
Fischer er ikke den eneste sponsoren som har reagert i kjølvannet av Johaug og Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglementet.

Skiforbundets hovedsponsor, SpareBank 1, ble ikke informert om Martin Johnsrud Sundbys brudd på dopingreglementet før de signerte avtalen verdt flere titalls millioner kroner.

Det fikk banken til å reagere.

– Vi har tatt opp dette med Skiforbundet og fått deres vurdering av saken slik den stod i mars 2015. Vi har også tatt opp at vi ikke var fornøyde med at vi ikke ble informert tidligere om at Johnsrud Sundby-saken var på trappene. Det opplever vi at vi har fått gehør for. For oss er det viktig å kunne påvirke våre sponsorobjekter direkte gjennom dialog og gjennom å lære av hverandre. Denne dialogen har vi og skal vi ha direkte med Skiforbundet, sa administrerende direktør Jon Oluf Brodersen i SpareBank 1-banksamarbeidet tidligere denne uken.