Svensk astmaekspert angriper Norges praksis

– Hvis det brukes astmamedisin mot luftveislidelser, eller forkjølelse, så er det uetisk, sier Lars Larsson til TV 2. Samtidig kommer det frem at de norske landslagsutøverne tar astmamedisin i smøretraileren under sprintrenn.

Den anerkjente svenske lungelegen kom med det klare sparket til norsk idrett under en atsmakonferanse i Stockholm i kveld. Der var temaet astma og doping.

– Hvis det brukes astmamedisin mot luftveislidelser, eller forkjølelse, så er det uetisk, sier Lars Larsson til TV 2.

Vanlig norsk praksis

Men ifølge toppidrettssjef Tore Øvrebø, er det legitim norsk praksis – også i Olympiatoppen – at utøvere som ikke har astmadiagnose gis astmamedisin. Så lenge de har en annen diagnose som gjør at astmamedisin kan hjelpe mot symptomene.

– Det skal alltid være en diagnose. Det er vår praksis. Det er luftveislidelser som er blitt diagnostisert av lege, der det eventuelt har kommet i bruk slike medisiner for å avhjelpe den tilstanden. Og alt dette er journalført. Så det er mer komplisert enn astma, eller ikke astma, og astmamedisin - ikke astmamedisin, forklarer Øvrebø.

– Ingen grunn til å ta medisin

Det er dette som får Larsson til å reagere. Han sier det strider mot alt han står for som lege.

– Jeg ville aldri behandle mine pasienter på denne måten. Og da synes jeg ikke man skal behandle toppidrettsmenn på samme måte heller. Konklusjonen på det mener jeg da er at det ikke er etisk riktig å gjøre det.

Han betviler også effekten av å bruke astmamedisin på luftveislidelser.

– Det er ingen grunn for friske skiløpere å ta astmamedisin. Man har ingen nytte av det. Det er i alle fall ikke vitenskapelig dokumentert, hevder Larsson.

Inntar astmamedsinen i smørebussen

Aftenposten skriver torsdag at det er vanlig praksis for norske landslagsløpere å bruke et rom i landslagets gigantiske smørebuss til å innta astmamedisin og saltvannsoppløsning med forstøverapparat under sprintkonkurranser.

Dette bekreftes av landslagssjef Vidar Løfshus og de tidligere landslagsutøverne Øystein Pettersen og Kathrine Harsem.

– Jeg er ingen medisinmann, men den vanlige norske mann og kvinne vil reagere på dette. At de gjør dette i annenetasjen på smøretraileren, er ikke noe særlig. Dette blir et hemmelig rom og Kari-Pekka Kyrö (Finlands landslagstrener under dopingskandalen i 2001) får litt vann på mølla om at vi er eksperter på den slags, sier Audun Kolstad, tidligere landslagstrener og personlig trener til Petter Northug, til Aftenposten.

Munnkurv

Lars Larssons nære kollega Kjell Larsson sitter i granskningsutvalget som ble satt ned av langrennskomiteen i Skiforbundet. Larsson holdt foredrag om de medisinske forholdene rundt sin astmaforskning, men nektet å la seg intervjue i etterkant.

– Vi skal prate om det når vi er ferdige med rapporten. Ikke før det. Det har jeg ikke lov til, sier Kjell Larsson.

Men munnkurven skjuler likevel ikke at svenskene er tydelig oppgitt, og til dels rystet over det som er avslørt i Norge i kjølvannet av saken rundt Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg ble overrasket over å se de store dosene som ble brukt av Sundby. Har du slike behov burde du ikke gå verdenscup i langrenn, sier Lars Larsson.

– Man må kunne si at Norge har en lett offensiv tilnærming til regelverket, smiler han.

Nå håper han og tror at hans kollega kan bidra til endret praksis i Norge.

– Jeg tror at kommisjonens arbeid vil tydeliggjøre reglene. Jeg tror vi vil få en bedre overenskomst om hvordan vi kan bruke astmamedisin på idrettsfolk. Og jeg håper at det fører til at reglene også etterleves bedre enn det har gjort så langt.

– Det trengs?

– Ja, det trengs. Helt åpenbart.