#

2SITERT

Kan man forvente at besteforeldre er edru når barnebarna er til stede?

DRIKKER MER: Eldre, særlig kvinner, drikker mer nå enn de gjorde for 20 år siden.
DRIKKER MER: Eldre, særlig kvinner, drikker mer nå enn de gjorde for 20 år siden. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix
Eldre drikker mer enn før. Er det ok at besteforeldre tømmer vinflasken når de har ansvar for barnebarna?
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi måtte sette ned foten.

Sånn starter mailen som tikket inn til alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL for en tid tilbake.

Familien hadde reist på ferie til Spania, blant annet for å besøke bestemor. Ferieturen hadde blitt utsatt, fordi bestemor ofte drakk for mye alkohol foran barnebarna. Som den fortvilede damen skriver til oss:

«Hva skal man gjøre når folk over 70 velger å drikke seg sørpe full kveld etter kveld?»

«Det føles som at barna og svigerbarna må ta over voksenrollen. Hun melder seg ut som bestemor og hun melder seg ut som mor.»

FREMMER ALKOVETT: Kari Renden er daglig leder i alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL. FOTO: AV-OG-TIL
FREMMER ALKOVETT: Kari Renden er daglig leder i alkovett-organisasjonen AV-OG-TIL. FOTO: AV-OG-TIL

Det er lett å forstå fortvilelsen når bestemor blir beruset foran barnebarna. I takt med at pensjonister i dag er sprekere enn noen gang tidligere, har også alkoholkonsumet blant eldre økt. Vi er alle enige i at eldre skal få kose seg - det har de fortjent. Men hvor går grensen?

Redd for å såre

Uansett hvor gamle vi blir, er de fleste av oss fortsatt redde for å såre eller fornærme våre foreldre. Vi vil ikke at de skal bli sinte på oss, vi ønsker ikke å skape dårlig stemning.

Derfor kan det være vanskelig å si til sin godt voksne mor eller far om å korke vinflasken når de skal passe barnebarna. Enda mer ubehagelig kan det være å si fra til svigerforeldre.

Ved å sette spørsmålstegn ved noens alkoholbruk kan man fort oppfattes som en moraliserende gledesdreper. Skal man liksom ikke unne besteforeldrene noen vinglass når de er så snille å ta seg av ungene en helg?

Trekker seg unna

I verste fall kan alkoholbruk hos den eldre garde føre til distanse mellom besteforeldre og barn. Det er sørgelig for oss alle. For selv om tidene har endret seg, er mange besteforeldre fortsatt helt sentrale i barnebarnas liv.

Nyere undersøkelser viser at majoriteten av besteforeldrene bruker tid, hjelper og stiller opp for barnebarna. Seks av ti oppgir at de gjør dette minst én gang i måneden.

Et trygt bestefar- eller bestemorfang er en viktig ressurs i en ellers travel familiehverdag.

I vårt arbeid får vi mange historier fra foreldre som er fortvilet fordi besteforeldre drikker så mye foran barnebarna at stemningen blir utrivelig eller utrygg for ungene. En fellesnevner for disse historiene er at de aller fleste kjenner på sorg fordi de så gjerne skulle ønske at forholdet mellom de yngste og de eldste skulle vært tettere, sterkere og tryggere. Mange sier også at de er usikre på hvordan de kan ta temaet opp med den som drikker for mye.

Det er forståelig at dette er kinkig å snakke om alkohol. Men det er ikke umulig.

Sett grenser

Våg å ta samtalen, og vis at du er bekymret. Ved å stille spørsmålstegn ved drikkingen vil den det gjelder bli mer bevisst på at dette oppfattes som et problem. De aller færreste besteforeldre ønsker å drikke så mye at det går ut over familien.

Fortell hvorfor du føler at drikkingen er et problem, og vær tydelig på hvor du synes grensen bør gå når det kommer til alkohol foran ungene.

Vær så konkret som mulig, og referer gjerne til en bestemt episode der du synes drikkingen gikk over streken. Forsøk å ikke vær for dømmende i det du sier - da kommer personen ofte i forsvarsposisjon. Husk også at det viktig å få fram at du synes besteforeldrene er viktige i barnas liv og hvor gjerne du vil fortsette å ha et godt forhold.

Barna våre er det mest verdifulle vi har. De fortjener at vi voksne våger å ta samtalen om alkohol.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook