DYREST: Professor ved BI, Ragnhild Silkoset sier det uansett er dyrere å kjøpe en vare på avbetaling. Foto: Thorbjørn Brovold/BI
DYREST: Professor ved BI, Ragnhild Silkoset sier det uansett er dyrere å kjøpe en vare på avbetaling. Foto: Thorbjørn Brovold/BI Foto: Bjørn Brovold, BI

Her handler du billigst på avbetaling

TV 2 hjelper deg undersøker avbetalingsavtaler. Den svenske møbelgiganten er hele 1500 kroner billigere enn den dyreste – se hele oversikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 hjelper deg har sjekket avbetalingsordningene til ni store aktører. Elektrobutikker, møbelbutikker, nettbutikker og flyselskap. Vi fulgte kjedenes egne vilkår for avbetaling gjennom ett år, der vi skulle betale så lite som mulig hver måned.

– Avbetaling er at man i stedet for å betale hele summen for et produkt når man er i butikken, så betaler du det ned i løpet av noen måneder eller år, sier siviløkonom og programleder for Luksusfellen, Hallgeir Kvadsheim.

Lavest rente

På oppdrag fra TV 2 hjelper deg har han gått grundig til verks for å forstå og regne ut hver enkelt butikk sine avbetalingsordninger. Det er altså IKEA som har den beste løsningen.

– Det skyldes primært at IKEA har ni måneder rentefri periode, pluss at de har litt lavere rente enn de andre, sier Kvadsheim.

Kvadsheim er overrasket over forskjellene butikkene imellom.

– Det som skiller butikkene er gebyrene. Noen butikker har høye etableringsgebyrer og månedsgebyrer.

– Så er det et vidt spenn også i betalingsfri eller rentefri periode. Noen butikker tilbyr ni måneder rentefri periode, mens andre ikke har ikke rentefrie perioder i det hele tatt, og man må dermed betale renter fra dag én, forteller han.

Uoversiktlige avtaler

Det er ikke enkelt å forstå hvor mye man kan ende opp med å betale om man velger avbetalingsordninger.

Programleder og siviløkonom, Hallgeir Kvadsheim er overrasket over prisforskjellene hos de ulike kjedene. Foto: Pål Martin Rossing
Programleder og siviløkonom, Hallgeir Kvadsheim er overrasket over prisforskjellene hos de ulike kjedene. Foto: Pål Martin Rossing Foto: Pål Martin Rossing

– Det er kjempevanskelig å finne informasjonen om hvordan avbetalingsordningene til de ulike kjedene fungerer, og ikke minst å tolke den. Jeg har jo jobbet med økonomi i mange år, så hvordan de som ikke kan mye om økonomi skal forstå dette er nesten uforståelig for meg, fortsetter Kvadsheim.

Derfor velger vi avbetaling

Ifølge professor ved BI og ekspert på markedsføring Ranghild Silkoset er det tre grunner til at vi handler varer på avbetaling.

• Personlige forhold

• Sosiale forhold

• Kunnskap om økonomi

– Personlige forhold handler om impulsivitet, og at man er nåtidsorientert. Man vil ha varen i dag i stedet for å vente til har spart opp nok penger, forteller Silkoset.

Når det gjelder sosiale forhold handler det om statusen for å eie ting. Silkoset forteller at om en i vennegjengen har kjøpt for eksempel en iPhone 7, så vil du også ha det nå, og ikke en gang i framtiden.

– Når det gjelder kunnskap om økonomi, er det ikke alle som tenker på at avbetaling faktisk er et lån. Man ser ikke helt konsekvensen av de økonomiske bindingene man får med å kjøpe på avbetaling, avslutter hun.

– Øk heller boliglånet

Hallgeir Kvadsheim forteller at slike avbetalingsløsninger er dyre. Han fraråder å betale en vare på denne måten.

– Bruk heller andre alternativer. Prøv å spar penger, og om man ikke har den muligheten kan man spørre om forskudd på feriepengene sine. Har du et boliglån kan du øke boliglånet med den kjøpesummen du trenger, men da må du sørge for at du betaler ned det raskt igjen, avslutter Kvadsheim.

Premissene for testen:

• Produktet koster 10.000 kroner.

• Man betaler så lite som mulig hver måned.

• Etter ett år skal alt gjenstående nedbetales.

Her er de ni kjedene TV 2 hjelper deg har sjekket avbetalingsordningene til.
Her er de ni kjedene TV 2 hjelper deg har sjekket avbetalingsordningene til.