TILLIT: TV 2 får opplyst at Den internasjonale Olympiske komité (IOC) ønsker at lege Fredrik S. Bendiksen skal fortsette i sine verv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TILLIT: TV 2 får opplyst at Den internasjonale Olympiske komité (IOC) ønsker at lege Fredrik S. Bendiksen skal fortsette i sine verv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Etterforskes i Johaug-saken – får beholde IOC-vervene

Gerhard Heiberg forsikrer at den tidligere landslagslegen Fredrik S. Bendiksen blir stående i sine IOC-verv, selv om han er under etterforskning av Antidoping Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen innehar tittelen president for Organizing Committee for IOC World Conference on Prevention of Injury and Illness in Sports og IOC Advanced Team Physician Course.

I den sammenhengen skal han arrangere en viktig konferanse i Monaco i mars, noe IOC-medlem Gerhard Heiberg ikke har noen betenkeligheter med.

– Han har fortsatt full tillit i IOC og vil arrangere konferansen i Monaco i mars, sier Heiberg til TV 2 på telefon.

Onsdag ble det klart at Antidoping Norge åpner sak mot både Therese Johaug, og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

– Har dere ingen betenkeligheter med å samarbeide med en lege som er under etterforskning i en dopingsak?

– Det er riktig. Han har stor tillit i IOC og vil fortsette å ha det, understreker Heiberg.

– Hva slags vurdering tar dere dersom han blir dømt i saken?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg føler han har gjort en meget god jobb i IOC, avslutter 77-åringen.

– Har ikke gjort en god nok jobb

Påtalenemnden avgjorde derfor tirsdag at Bendiksen må etterforskes for mulig regelbrudd:

«Påtalenemnden er av den oppfatning at det kan åpnes sak mot landslagslege Fredrik Bendiksen for mulig overtredelse av dopingbestemmelsene.»

– Det var han som hentet salve og ga den til utøver, og vi mener at han ikke har gjort god nok jobb med å undersøke innholdet. Påtalenemnden har besluttet at det skal åpnes sak for et mulig brudd på regelverket. Nå vil administrasjonen i Antidoping Norge vurdere dette nærmere før saken vil bli lagt frem for Påtalenemnden for en ny vurdering, sier leder av Påtalenemnden, Anstein Gjengedal.

I en pressemelding sier Bendiksen dette om avgjørelsen:

– Jeg har i dag blitt informert om at påtalenemnden i Antidoping Norge har besluttet at det skal foretas nærmere undersøkelser av min rolle i saken. Dette er noe jeg har vært forberedt på og har forståelse for. Jeg har så langt i denne prosessen vært opptatt av å opptre ryddig og redelig. Jeg har allerede forklart meg detaljert om saken, både for Antidoping Norge og under Skiforbundets pressekonferanse torsdag i forrige uke. Jeg kommer til å stille meg til disposisjon for Antidoping Norge også i tiden fremover, slik at alle sakens sider blir belyst så godt som mulig. Ettersom saken nå er til behandling, ønsker jeg ikke å gi flere kommentarer til media på nåværende tidspunkt. Jeg ber om forståelse for dette, sier Fredrik Bendiksen.

TV 2 har ikke lykkes i å komme i direkte kontakt med Bendiksen.

Også verv i Senter for idrettskadeforskning

På pressekonferansen 13. oktober, dagen Johaug-nyheten sprakk, fortalte Bendiksen selv om hvilke andre verv han fortsatt innehar etter at han nå har trukket seg som landslagslege i langrenn.

Disse er:

  • To internasjonale verv i idrettsmedisin, gjennom IOC.
  • Referansegruppen på Senter for idrettskadeforskning på Norges Idrettshøyskolen (NIH).

Om sine nåværende verv utenfor Norges Skiforbund uttalte Bendiksen på pressekonferansen:

– Jeg har meddelt sentrale personer på begge institusjoner at vi er oppe i den situasjonen vi er, også får de gjøre de vurderingene rundt det som de mener er nødvendig. Så tar jeg konsekvensene av det.

– Fredrik Bendiksen spilte en avgjørende rolle da Senter for idrettsskadeforskning ble etablert i 2000. Som medlem av referansegruppen har han siden vært en sentral støttespiller, som næringslivsleder, fagmann og rådgiver, sier leder for Senter for idrettskadeforskning, Roald Bahr til TV 2.

Har full tillit
– Jeg har full tillit til at han vil fortsette å gi viktige bidrag til at senteret kan videreutvikle sin posisjon som et av verdens ledende innen idrettsmedisin, sier Bahr videre.

Bahr er også professor i idrettsmedisin, og sjefslege ved Olympiatoppen.