Komiker Dag Sørås (38) trosset angsten og ble Norges morsomste

Dag Sørås (38) er en av våre mest anerkjente komikere. Men uten forvarsel kan han bli overmannet av en grusom følelse av angst.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det føles som jeg faller rett ned. Som å bråvåkne. Eller sitte på et rolig fly som plutselig får kraftig turbulens. Alt av hørsel forsvinner, så det blir egentlig helt stille i hodet, sier Sørås.

Sørås ble tidligere i år kåret til årets stand-up-komiker under Komiprisen 2016. Men det er ikke lenge siden han trodde han aldri ville klare å stå på en scene igjen.

Han vet ikke hva han er redd for, men frykten fyller han som en tåke – og tar over alt.

– Total jævla frykt

I kveldens utgave av Vårt lille land forklarer Sørås hvordan det arter seg når han opplever angstanfallene.

– Jeg får tunnelsyn. Svetter. Hyperventilerer. Blir lammet av total jævla frykt. Alt snevres inn på et eller annet vis. Og det føles som om alt foregår rett bak øynene mine, forklarer han.

– Dette kan vare i 5 sekunder, 5 minutter eller 5 timer.

Det første angstanfallet kom fra ingen steder. Han var på vei hjem til sønnen og kjæresten etter en standup-jobb i Trondheim. Plutselig føltes det som om kroppen brøt sammen.

– Det er egentlig ganske tåkete hele den tiden der. Men jeg tror i alle fall jeg var hjemme en fire, fem dager hvor jeg bare satt og gråt. Jeg var livredd hele tida.

FORTELLER: Dag Sørås forteller åpent om sin egen angst i Vårt lille land. Foto: Frank Melhus/TV 2.
FORTELLER: Dag Sørås forteller åpent om sin egen angst i Vårt lille land. Foto: Frank Melhus/TV 2.

Etter å ha ligget hjemme i nesten en uke bak gardinene må han ut.

Karrieren stod på spill

Dag er booket til et privat arrangement i Oslo Militære Samfund. Men han er usikker på om han vil klare å gjennomføre jobben.

– Det som stod på spill var jo karrieren min egentlig. Jeg tenkte at, hvis det her ikke funker så må jeg kanskje finne meg noe annet å gjøre.

Før han skal på scenen blir han bedt om å vente i et rom, alene og med kraftig hjertebank. På veggene henger bilder av norske militærhelter i uniform.

– Det var generaler og majorer. Masse folk med fancy barter, strenge ansiktsuttrykk og en autoritær mine. Problemet med maleriene var at det føltes som om alle stirret på meg. Jeg husker at jeg gikk rundt der og prøvde å unngå øyekontakt med maleriene, forteller komikeren.

SKREMMENDE: Maleriene på veggene var skremmende for Dag Sørås. Foto: Frank Melhus/TV 2.
SKREMMENDE: Maleriene på veggene var skremmende for Dag Sørås. Foto: Frank Melhus/TV 2.

– Jeg var usikker på om jeg i det hele tatt kom til å klare å gjøre det jeg skulle gjøre. Så en del av meg begynte å tenke på en plan B. Hva hvis det her ikke fungerer, hva skal jeg gjøre? Skal jeg bare løpe? De praktisk talt skjøv meg opp på scenen.

Inne på scenen skjedde det noe rart. Foran et publikum av fremmede, slapp angsten taket.

Men da han hadde gått av scenen var den tilbake. Og noen dager senere ble han enda verre. Medisinen han fikk av legen dempet bare symptomene, den fjernet ikke anfallene.

I Vårt lille land i kveld forteller Sørås hvordan han på et svært overraskende vis har lært seg å takle angsten når den kommer, og snudd den til en styrke.

Dag snakker nå åpent om sin egen angst i stand-up-forestillingene sine. Og når folk ler, kan Dag Sørås også le. Av seg selv.

VANT: Dag Sørås vant pris under Komiprisen 2016.Foto: NTB scanpix
VANT: Dag Sørås vant pris under Komiprisen 2016. Foto: NTB scanpix Foto: Mho-2016-04-30-001

– Du har vunnet hvis du klarer å flire av noe. Det føler jeg virkelig. Og jo mørkere situasjonen er, jo bedre er jo latteren. For meg så viser bare humor i et mørkt øyeblikk at du har faktisk perspektiv på det som foregår. Du er ute av ditt eget hode på et eller annet vis.

Se historien om komikeren i Vårt lille land i kveld klokken 22.15, eller på TV 2 Sumo.

OG
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook