Festmiddag på en torsdag!
Vår hadde med kraft, laget av hennes mor. Skogen ga oss sopp og vilt. Wenche tok plass ved grytene – da ble det fest midt i uken!
Helstekt filet av vilt servert med kremet skogsopp og hasselbakte Beate-poteter.
kjøttet er nydelig rosa-stekt, ikke rått som det ser ut på bildet.
Det er lurt å starte med potetene.
Dette trenger du:
- 800 g indre- eller mørnet ytrefilet av rein, hjort, rådyr eller elg (storfe kan også brukes)
- Olje/smør til steking
- Salt, grovmalt pepper
- 1 kvist frisk timian
Skogsoppsaus:
- 500 g assortert sopp
- 1 løk
- 2-3 ss smør
- 1 dl eplemost eller hvitvin
- 2-3 Røros- eller seterrømme
- Salt, pepper
- evt. noen dråper tyttebærsirup
- finhakket timian

Slik gjør du:
Renskjær kjøttet og legg til temperering.
Rens sopp, del i biter og stek i tørr stekepanne til væsken fra soppen har fordampet.
Tilsett finhakket løk og smør, og surr til sopp og løk er gylne (8-10 min).
Tilsett rødvin og kok inn.
Tilsett fløte/rømme og kok inn til en fyldig saus.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt finhakket timian.
Varm nøytral olje i stekepannen, tilsett smør og legg i kjøttet.
Dryss på salt og pepper, og legg over frisk timian.
Stek gylden på begge sider.
Tynne fileter kan stekes ferdig i pannen.
Større fileter fra elg eller storfe etterstekes i varm stekeovn ved 125oC i 8-10 min.
La kjøttet hvile i 8-10 min før det skjæres opp.
Hasselbakte Beate-poteter:
Beregn 1-2 Beate-poteter pr person.
Velg jevnstore poteter.
- Olivenolje
- salt og grovmalt pepper
- evt. et lite laurbærblad til hver potet
- friske urter
- 4 ss smør
- frisk timian og/eller rosmarin
Om nødvendig vask og tørk potetene.
Skjær potetene i jevne tynne skiver.
Skjær bare nesten gjennom, de skal henge sammen.
TIPS: Legg potene på en stor skje og skjær til du treffer kanten på skjeen, da unngår du å skjære helt igjennom potetene.
Legg potetene i et ildfast fat.
Pensle potetene med olivenolje og krydre med salt og grovmalt pepper.
Stikk ev et lite laurbærblad i hver potet.
Legg friske urter og en smørklatt på hver potet.
Sett potetene i varm stekeovn, ved 210℃, og stek i ca. 50 minutter.
Potetene skal være helt møre, og få en sprø og gylden overflate.
Øs gjerne stekefettet i formen over potetene 2-3 ganger mens de stekes.