Festmiddag på en torsdag!

Vår hadde med kraft, laget av hennes mor. Skogen ga oss sopp og vilt. Wenche tok plass ved grytene – da ble det fest midt i uken!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helstekt filet av vilt servert med kremet skogsopp og hasselbakte Beate-poteter.

kjøttet er nydelig rosa-stekt, ikke rått som det ser ut på bildet.

Det er lurt å starte med potetene.

Dette trenger du:

  • 800 g indre- eller mørnet ytrefilet av rein, hjort, rådyr eller elg (storfe kan også brukes)
  • Olje/smør til steking
  • Salt, grovmalt pepper
  • 1 kvist frisk timian

Skogsoppsaus:

  • 500 g assortert sopp
  • 1 løk
  • 2-3 ss smør
  • 1 dl eplemost eller hvitvin
  • 2-3 Røros- eller seterrømme
  • Salt, pepper
  • evt. noen dråper tyttebærsirup
  • finhakket timian
Helstekt filet av vilt. FOTO: TV 2
Helstekt filet av vilt. FOTO: TV 2

Slik gjør du:

Renskjær kjøttet og legg til temperering.

Rens sopp, del i biter og stek i tørr stekepanne til væsken fra soppen har fordampet.
Tilsett finhakket løk og smør, og surr til sopp og løk er gylne (8-10 min).
Tilsett rødvin og kok inn.
Tilsett fløte/rømme og kok inn til en fyldig saus.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt finhakket timian.

Varm nøytral olje i stekepannen, tilsett smør og legg i kjøttet.
Dryss på salt og pepper, og legg over frisk timian.
Stek gylden på begge sider.

Tynne fileter kan stekes ferdig i pannen.
Større fileter fra elg eller storfe etterstekes i varm stekeovn ved 125oC i 8-10 min.
La kjøttet hvile i 8-10 min før det skjæres opp.

Hasselbakte Beate-poteter:

Beregn 1-2 Beate-poteter pr person.

Velg jevnstore poteter.

  • Olivenolje
  • salt og grovmalt pepper
  • evt. et lite laurbærblad til hver potet
  • friske urter
  • 4 ss smør
  • frisk timian og/eller rosmarin

Om nødvendig vask og tørk potetene.
Skjær potetene i jevne tynne skiver.
Skjær bare nesten gjennom, de skal henge sammen.

TIPS: Legg potene på en stor skje og skjær til du treffer kanten på skjeen, da unngår du å skjære helt igjennom potetene.

Legg potetene i et ildfast fat.
Pensle potetene med olivenolje og krydre med salt og grovmalt pepper.
Stikk ev et lite laurbærblad i hver potet.
Legg friske urter og en smørklatt på hver potet.

Sett potetene i varm stekeovn, ved 210℃, og stek i ca. 50 minutter.
Potetene skal være helt møre, og få en sprø og gylden overflate.
Øs gjerne stekefettet i formen over potetene 2-3 ganger mens de stekes.