BYLLER OVERALT: Ida kunne ikke ha på seg vanlige klær da hun ble kjørt fra Legevakten i Oslo til Rikshospitalet. Foto: Privat. 
BYLLER OVERALT: Ida kunne ikke ha på seg vanlige klær da hun ble kjørt fra Legevakten i Oslo til Rikshospitalet. Foto: Privat. 

Slik så Ida (25) ut etter sin første natt i bokollektivet

15 måneder etter sliter 25-åringen forsatt med søvnproblemer og har angst for å bli angrepet om natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Sommeren 2015 flyttet jeg til Oslo for å begynne i ny jobb. Jeg var ferdig med utdannelsen min, og gledet meg til å flytte til byen. Jeg hadde hatt flaks og funnet et rom i et koselig kollektiv, forteller 25-åringen til TV 2.

Hun ønsker ikke å at vi bruker hennes virkelige navn, så vi kaller henne «Ida» i denne artikkelen.

Det var kveld da hun ankom leiligheten hvor hun skulle bo, sentralt i Oslo.

– Jeg tok på sengetøy og la meg ned på senga for å sove. Etter rundt 15 minutter begynte jeg å klø over hele kroppen. Men jeg er plaget av tørr hud, og tenkte at kløen nok var utløst av stress og eksem.

Fikk sjokk på badet

Ida tok en sovetablett og falt i søvn. Men da hun kom ut på badet dagen etter fikk hun seg en svært ubehagelig overraskelse.

– Jeg hadde røde flekker over store deler av kroppen. Jeg ringte legevakten, og de ba meg komme med en gang, sier Ida.

Hun måtte vente en god stund for å komme inn til legen, og mens hun ventet ble flekkene større. De gikk over til å bli byller. Hun fikk tabletter, salver og allergisprøyte.

Ida hadde store byller som klødde enormt. Foto: Privat. 
Ida hadde store byller som klødde enormt. Foto: Privat. 

– Det ble stadig flere flekker og byller, og store deler var dekket. Det var byller i hodebunnen, ansiktet, halsen, på skuldrene, på brystene, på armene, mellom fingrene, på magen, på ryggen, på lårene, på leggene, og på beina.

Ida ble lagt inn på observasjon på legevakten. Samtidig ringte hun huseier og forklarte hva som har skjedd. Hun fikk beskjed om at huseieren skal ta kontakt med et skadedyrfirma.

– Byllene mine klødde helt vanvittig, og jeg klødde meg til blods. Ingenting hjalp, verken av tabletter, sprøyter eller kremer. Jeg ble liggende å klø meg desperat og gråt store deler av natten før jeg blir sendt videre til Rikshospitalet dagen etterpå.

Stikkene var så vonde at Ida ikke kunne ha på seg vanlige klær. Hun ble sendt i taxi med sykehusskjorte, morgenkåpe og blå skotrekk i plast. Hun ble sendt inn til en hudspesialist, men ingen kunne sikkert si hva byllene var.

– Mens jeg var på Rikshospitalet ringte husverten min. Skadedyrsfirmaet hadde funnet veggedyr på rommet mitt. Jeg fikk beskjed om at rommet måtte saneres og at tingene måtte fryses.

Det var veggedyr som hadde bitt Ida om natten. Foto: Colourbox. 
Det var veggedyr som hadde bitt Ida om natten. Foto: Colourbox.  Foto: Mr.Smith Chetanachan

Orket ikke å bo i leiligheten

Ida forteller at skadedyrsfirmaet hadde sagt at det er vanskelig å fjerne veggedyrene og at det må benyttes flere metoder parallelt. Det må gjennomføres hyppige kontroller for å sjekke at alle dyrene var borte, og Ida ble forberedt på at hun ville se levende dyr i perioden.

– De sa at det var viktig at jeg ble boende på rommet, slik at veggedyrene ble lokket ut om natten for å spise. Men det var helt uaktuelt å bli boende på det rommet.

Ida kjøpte nye klær og en bag. Den neste måneden flyttet hun rundt til venner og bekjente og sov litt her og der.

– Så fikk jeg beskjed om at veggedyrene var borte, og at jeg kunne flytte tilbake til kollektivet. Da jeg skulle legge meg den kvelden ble jeg liggende å se etter dem med lommelykt. Og plutselig så jeg dem. De krøp rundt på veggen, på vei mot den nye senga jeg lå i. Jeg fikk panikkanfall, og løp ut i natten for å søke tilflukt hos noen venner.

Sliter ett år etter

Etter denne kvelden ble det sendt mange mailer frem og tilbake, og ifølge 25-åringen lot husverten henne motvillig kansellere kontrakten.

Ida sliter fortsatt etter den svært traumatiske opplevelsen i fjor sommer.

Hos Folkehelseinstituttet ser de alvorlig på økt forekomst av veggedyr, og sier at Ida ikke er alene om å slite etter en slik opplevelse.

– For mange er det psykiske påkjenninger som er verst. Studier viser at det ikke er uvanlig å slite med søvnløshet, angst og depresjon etter å ha opplevd veggedyr. Man sliter rett og slett med å få hvile, fordi man frykter at de kommer krypende, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved Avdeling for skadedyrkontroll til TV 2.

– Hva med fysiske plager?

– Det varierer. Mens noen ikke får noen fysisk reaksjon, kan andre få utslett, og noen kan få store blemmer, som klør veldig. Og når man klør seg, kan det lett bli sår, og infeksjoner i disse. På steder med ekstremt mange veggedyr kan man faktisk oppleve å få så mange stikk at man rett og slett kan bli blodfattig, sier Rukke.

Dette er veggedyr

Veggedyr (Cimex lectularius) er rødbrun, og 5-6 mm lang og 3 mm bred. Eggene er 1 mm lange og hvite. De svulmer opp og får en mørkere farge når de suger blod. Har ikke vinger, men en lang sugesnabel. Veggedyr utskiller en karakteristisk lukt.

Kilde: Folkehelseinsituttet.

Femdobling siden 2007

Veggedyr var tidligere en stor plage i Norge, men ble nesten utryddet på 1950-tallet takket være gode insektsmidler. Men nå er de tilbake.

– Siden 2007 har det vært en femdobling av antall bekjempelser av veggedyr. Samtidig ser vi at det er disse skadedyrene som er vanskeligst å bli kvitt.

Han sier at det er flere grunner til at antallet stiger i Norge.

– Vi reiser mer, og varer fraktes over landegrensene. Veggedyrene kan følge med både i kofferten og på varer som importeres til Norge.

I tillegg har veggedyrene stadig blitt motstandsdyktige mot insektsmidlene. Det gjør at de er vanskeligere å bekjempe.

– Hvor i Norge er det høyest forekomst?

– Det har vi ikke oversikt over, men de finnes typisk på steder hvor det er mange folk innom, for eksempel på overnattingssteder. Vi vet at byer er mest utsatt. Når folk tar med klær og koffert hjem fra steder med veggedyr, kan man lett ta problemet videre.

Sjekk hotellsenga!

Rukke sier at man gjerne kan undersøke senga på overnattingstedet før legger seg oppi.

Lys med lommelyktappen på telefonen på undersiden av senga og let etter veggedyr og deres mørke ekskrementflekker på rammen, i sprekker og under tekstilkanter. Hold bagasjen mest mulig i kofferten og plasser denne vekk fra senga slik at sjansen for at veggedyr kommer på dine gjenstander minimeres.

Bjørn Arne Rukke er forsker på skadedyr ved Folkehelseinstituttet. Foto: TV 2. 
Bjørn Arne Rukke er forsker på skadedyr ved Folkehelseinstituttet. Foto: TV 2. 

– Hvis man har vært et sted hvor man mistenker at det er veggedyr, bør man også behandle bagasjen før man tar den inn hjemme øyeblikkelig, enten med kulde eller varme. Dersom man kan, så putt hele kofferten i fryseren. Dersom kofferten og dens innhold oppnår 18 minus i tre døgn vil alle veggedyr og egg der dø, sier Rukke.

Han sier at man eventuelt kan vaske klær på minst 60 grader, det vil ta knekken på både veggedyr og egg.

– Men man må passe på så de ikke stikker av på vei til vaskemaskinen. Veggedyr har ikke vinger, men kan løpe noen cm i sekundet og derfor også spre seg over kortere distanser på egen hånd. De kan for eksempel bevege seg mellom leiligheter dersom det er små åpninger mellom disse.

Dette gjør du hjemme

Om man oppdager veggedyr hjemme, anbefaler Folkehelseinstituttet at man kontakter flere skadedyrfirmaer, for å finne den løsningen som passer best. Firmaet man velger bør ta i bruk flere typer verktøy i bekjempelsen, ikke bare insektsgifter. Tilbyr et firma kun å bruke gift, skal man velge et annet. Det er for det første ikke sunt for de som bor der, og det er stor sjanse for at veggdyrene er motstandsdyktige.

Veggedyr legger igjen avføring som spor - typisk som her under rammemadrassen. Foto: Folkehelseinstituttet. 
Veggedyr legger igjen avføring som spor - typisk som her under rammemadrassen. Foto: Folkehelseinstituttet. 

Rukke mener man må inkludere flere metoder ved veggedyrbekjempelser som bruk av nedfrysning, varme og tørkepulver. Dette er metoder som Folkehelseinstituttet har forsket på.

Finner man veggedyr i et rom er det også viktig å undersøke tilstøtende rom for å fastslå om angrepet har spredd seg dit. Det er også en fordel om naboleiligheter undersøkes slik at man kan få bekjempet andre angrepne leiligheter samtidig. Ellers står man i fare for å bekjempe i sin leiligheter for så i ettertid å få nye angrep fra ubehandlede naborom eller leiligheter.

– Om man skal leie ut eller selge en leilighet eller hus hvor det har vært veggedyr, bør man opplyse om det. Det er det skadedyret som er vanskeligst å bekjempe. Det er såpass belastende også psykisk så dette er et skadedyr som vi har nulltoleranse mot.